Следвайте ни

Сагата за „Златен век": Съдът пак разреши строежа

viber icon

Административен съд - София реши: Строежът на "Златен век" продължава. 

Така на практика съдът спря издаването от ДНСК на заповед за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" в столицата, потвърдиха и от компанията "Артекс".

Административният съд в София е приел, че предявеният от "Артекс" установителен иск за валидността на разрешението за строеж е допустим, представените доказателства установяват неговата вероятна основателност, а последващо евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и трудно поправими вреди за дружеството. С това решение се спира производството по издаване на заповед за спиране на строежа от страна на ДНСК. Това означава, че строителството на "Златен век" на този етап ще продължи.  Решението е от 25 юни, но то може да бъде обжалвано от ДНСК в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Последният епизод от сагата със скандалната сграда бе на 21 юли. 

Тогава началникът на ДНСК Влади Калинов обяви, че строежа на "Златен век" спира поради изтекло през януари 2020 г. разрешение за строеж. От "Артекс" претендират, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно, твърди шефът на ДНСК арх. Влади Калинов. Според него, разрешителното на "Златен век" е изтекло на 11 януари миналата година, като след тази дата всичко, което е построено, е незаконно, и подлежи на премахване. Новият началник на ДНСК Влади Калинов обяви, че ще издаде нова заповед за спиране на строежа. Според него документацията е ясна, а решението на съда не обсъжда срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план. 

Коментари (1)

Става с много пари и власт

Става с много пари и власт

28.06.2021 | 14:26

Преди реформата в съдебната система - нормално.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?