Следвайте ни

Сагата с паспортите продължава! Нужни ли са за санираните блокове

Обсъжда се ново удължаване на срока, държавата може да поеме част от разходите по изготвянето на документите

viber icon

Кампанията по паспортизацията на сградите може да бъде отложена за пореден път, както това става вече две петилетки. За това намекна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в профила си във фейсбук.

"ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация", написа Нанков, който в момента е в предизборна кампания.  Той допълни още, че има идея за целта да се създаде специален фонд.

Обмисляното ново отлагане говори за системен проблем с процедурата и тя трябва да бъде преосмислена изцяло, контрира пък омбудсманът Диана Ковачева. В становище до регионалното министерство тя настоява разходите на гражданите по паспортизацията на сградите да бъдат съобразени с техните възможности, доходи и имущество. Задължително трябва да има участие на публичните институции, финансиране от държавния бюджет или други финансови механизми.

Ковачева отбелязва и че отлагането с две години на паспортизацията е основателно и необходимо, но то ще даде търсения резултат само ако бъде съпроводено с преосмисляне на цялостната концепция за процедурата. В нея омбудсманът изтъква конкретни проблеми, довели до четирикратното й отлагане, като например големия брой необитавани жилища, нееднаквото разбиране на целите на техническите паспорти и санирането в сгради етажна собственост, различните интереси на собствениците и на обитателите в дадена сграда, разногласията между тях и не на последно място - големите разходи за хората.

На няколко важни въпроса по горещата тема пък отговарят от Bulgarian properties.

За кои сгради е необходимо да бъдат направени технически паспорти?

От 2007 г. такива паспорти се съставят за нови строежи - преди въвеждането им в експлоатация. Т.е. сградите ново строителство, строящи се към момента или построени след 2007 година, имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждането им в експлоатация. Санираните сгради също имат такива паспорти, тъй като са изготвени в съответствие с проектно-сметната документация.

За съществуващите строежи, на които по време на строителството е упражняван строителен надзор (за строежите, започнати след 1 септември 1999 г.) и които са въведени в експлоатация преди влизане в сила на наредбата, техническият паспорт може да се състави, без да се извършва обследване на строежа.

За всички останали сгради, построени преди 1.09.1999 г., ще е необходимо да се изготвят технически паспорти. Те се съставят въз основа на резултатите от обследване и оценка на строежа.

Каква е разликата между технически и енергиен паспорт?

Енергийният паспорт (или сертификат) е част от техническия паспорт и може да бъде изготвян заедно с него или отделно, като ако е отделно изготвен, при съставянето на техническия паспорт енергийният сертификат се прилага към него.

Енергийният сертификат показва класа на енергийна ефективност на сградата и дава препоръки за подобрения с цел по-добра енергийна ефективност, както и какъв клас може да се постигне с тях.

Класифицирането на сградите в зависимост от съответния клас на енергопотребление - от клас А (високоефективен) до клас G (нискоефективен), се извършва в съответствие със скалата на класовете на енергопотребление съгласно наредбата по чл. 15, ал. 3 от Закона за енергийна ефективност.

Не се препоръчва да се изпълняват предписани мерки за енергийна ефективност, преди да е направен техническият паспорт и да е изяснено цялостното състояние на сградата, смятат от Bulgarian properties.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

реалист

реалист

17.03.2021 | 20:59

Техническите паспарти се отлагат през 4 години няколко пъти...поради финансова невъзможност на хората....Немислимо е при тази пандемия и безработица да се искат едни пари от хората ....всички санирани жилища имат безплатни технически паспорти, които сме платили ние данъкоплатците...цената на паспорта няма да е около 500 лв. поради причина, че за да се направи оглед на жилищата на хората във всяка сграда са необходими чертежи, а за по-голяма част от панелките чертежи няма...така,че ще се наложи първо да се изработят чертежите, които хората да си платят и после да се правят огледите във всяко жилище ...т.е. цената на апартамент няма да е 3.50-5 лв. на кв.м...отива на 20-25 лв. .....техн.паспорт се прави за цялата сграда, а по-голяма част от собствениците са в чужбина, което означава, че хората, които са в страната трябва да платят за всички и после да си търсят парите по съдебен път...още пари...комисия от хора ще си пускаме в дома за оглед, а при тази пандемия...как...е още неща...това е само малка част от цялата простотия и пълнната глупост....

Отговори
0 1
Ооохххх...

Ооохххх...

17.03.2021 | 18:00

Знаете ли какво значи "санирани". Това не е само да сложиш нова топлоизолация и нова дограма. Нали?

Отговори
2 1
ЗАКОНА УМРЯ...

ЗАКОНА УМРЯ...

17.03.2021 | 12:06

ОТ УМРЯЛ ПИСМО ЩЕ ВИ ДАДЕМ ЕДНИ ПАСПОРТИ КАТО НА КАРАКАЧАНОВ...ЕДНИ СОПИ АМА НЕОКАСТРЕНИ ...ДА ИДВАТ ТИЯ ИЗБОРИ И ДА МЕТЕМ НАРЕД ТИЯ КУХИ ПРОСТИ ГЛАВИ...

Отговори
11 1
Гьостерицата

Гьостерицата

17.03.2021 | 17:27

Аз съм за, да ги почваме от време и ще видат те едни тескерата.

Отговори
2 2
Нее...

Нее...

17.03.2021 | 18:10

ЗаконЪТ...

Отговори
0 1
ЗАКОНА УМРЯ...

ЗАКОНА УМРЯ...

17.03.2021 | 12:04

КОЙТО ГО ИСКА ЗА СТАРИТЕ СГГРАДИ ПИТО ПЛАТЕНО..ЗА НОВИТЕ ДА Е НОРМА..... ТО ВЯРНО ЧЕ ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ АМА ХАЙДЕ ХОЛАН....ОТ ТУК НА ТАТЪК...

Отговори
9 1
Работа,работа,работа - гепи ,гепи,гепи

Работа,работа,работа - гепи ,гепи,гепи

17.03.2021 | 10:02

Гарантирано от ГЕРБ.

Отговори
9 2
ИВАН

ИВАН

17.03.2021 | 09:27

НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА НА ГУГЪЛ "ЗУТ".ОЧНАЧАВА ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА.ОТВОРЕТЕ ТОЗИ ЗАКОН И ПРОЧЕТЕТЕ ЧЛ.176А АЛ.1 ОТ СЪЩИЯ. ТАМ Е ДАДЕН ОТГОВОР НА ВЪПРОСИТЕ. ПРОБЛЕМЪТ Е В ТОВА,ЧЕ НАПИСАНОТО В ТОЗИ ТЕКСТ ОТ ЗУТ НЕ Е СЪОБРАЗЕНО В ЧЛ.2 ОТ НАРЕДБА № 5/06 Г.-Д.В. БР.7/07 Г. В ТОЗИ СМИСЪЛ НАРЕДБАТА Е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА.СРАВНЕТЕ ДВАТА ТЕКСТА ОТ ТЕЗИ ДВА НОРМАТИВНИ АКТА И СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ САМИ-НЕ Е НУЖНО ДА СИ ЮРИСТ,ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА. ПЪК И ЮРИСТИТЕ СИ МЪЛЧАТ ПО ПРОБЛЕМА ОГЛУШИТЕЛНО... НАЙ-ВАЖНО Е ОБАЧЕ,ДА СЕ ПАЗИМ ОТ КОВИД-19!!!!!

Отговори
18 0
Целият чл.176

Целият чл.176

17.03.2021 | 18:33

Прочетете го целия. 80% от сградния фонд е претърпял такива сериозни и несъгласувани преустройства, че ВСЯКО правителство следва да изисква такъв паспорт.

Отговори
1 0
Ето и наредба 5

Ето и наредба 5

17.03.2021 | 18:56

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=3183

Отговори
0 0
До Иван

До Иван

17.03.2021 | 19:30

Един закон няма как да бъде съобразен с една наредба, тъй като тя е подзаконов нормативен акт. Сега същата ще бъде явно преработена.

Отговори
0 0
Славчо

Славчо

17.03.2021 | 09:16

Тия пак счупиха тъпомера. Имам къща в центъра на Пловдив, която е част от колективен паметник на културата. Сигурен съм, че не отговаря на никакви норми за земетресения и всичко останало. Искам да направя основен ремонт, но не ми дават, защото трябвало да запазя автентичния вид на имота. Министерството на културата не ми дава да поставя бетонни колони и плочи, а иска да остана на гредоред. Какъв паспорт бе идиоти - дайте ми възможност да си ремонтирам наследствената къща.

Отговори
19 1
Виолета Павлова

Виолета Павлова

17.03.2021 | 10:33

Ама не разбрахте ли,че въпросът е да се вземат едни пари от едни фирми,а не че някой го боли за вашата сграда....

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?