Следвайте ни

С над 400 млн. лв. Европа дава рамо на индустриалните ни паркове

Тракия икономическа зона е сред добрите примери за публично-частно партньорство

viber icon

Европа предвижда публична подкрепа за развитие на индустриалните паркове у нас и подобряване на инфраструктурната им свързаност. Това ще стане чрез европейския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който трябва да бъде изпратен в Брюксел до 30 април.

„Има предвидени средства за развитие на индустриалните паркове в страната и ние очакваме те да бъдат разпределени и да подпомогнат развитието и на индустриалните зони край Пловдив“. Така от екипа на Тракия икономическа зона коментират възможността страната ни скоро да има регулации за развитие на сектора.

Това може да стане по линия на ПВУ, който е подготвен в контекста на анонсирания в края на май от Европейската комисия План за възстановяване на Европа от пандемията от коронавируса, известен като „ЕС Ново поколение“. Целта му е защита на живота и препитанието на европейците, възстановяване на единния пазар и постигане на трайно и проспериращо развитие. Основният инструмент за финансиране на Европейския план е Механизмът за възстановяване и устойчивост, като достъпът до него от страна на държавите - членки на ЕС, е чрез Национални планове за възстановяване и устойчивост. Подробен вариант на плана вече е разработен от екипа на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, проектозаконът за индустриалните паркове мина и в комисиите в парламента. Целите на ПВУ са амбициозни - до края на тази година в страната трябва да бъде изграден първият парк с пари по инструмента, а до края на 2023 г. броят им трябва да достигне 4. Според новия план за развитие на индустриални паркове се предвижда финансиране от общо 416.5 млн. лв. Първоначално сумата беше 490 млн. лв., но  средствата бяха намалени, за да се вместят и нови проекти и програми. Към тези пари обаче ще могат да бъдат добавени както частни инвестиции, така и пари по оперативните програми.

Тракия икономическа зона край Пловдив се оказва сред добрите примери за публично-частно партньорство в Източна Европа с привлечените през последните 20 години 3 млрд. евро инвестиции, 180 компании и хиляди работни места. Само през нacтoящaтa 2021 г. TИЗ щe peaлизиpa пpoeкти нa cтoйнocт oт 100 милиoнa лв. В момента се работи по проект Консорциум "Въглеродно неутрални индустриални паркове", като целта е развиване на зелено производство и постигане на целите на ЕК за намаляване на въглеродните емисии до 2030 година, а до края на 2022 година фирмите в индустриалната зона ще ползват зелена енергия.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

04.05.2021 | 18:02

Ся Румен Радев като се развърти и сложи корумпираните си съветници шпиони на местата за разпределяне на европейските помощи, ще видим финансово "рамо", ама друт път!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?