Следвайте ни

Румен Анастасов контролира бизнес империя за 100 млн.

Чрез различни свои дружества той управлява десетки хотели и офис сгради в Пловдив, София и на Слънчев бряг

Румен Анастасов е сред знаковите лица на българския преход и първоначалното натрупване на капитали под тепетата. Слуховете свързват началото на бизнеса му с ъндърграунда. Във времето бизнесменът с прякор Козела е сочен като човек, еднакво близък и с тарторите на силовите групировки, и с онези, които трябваше да громят организираната престъпност у нас.  

Интересът към началото на неговия бизнес обаче остана само в архивите на градските легенди. Днес Румен Анастасов е сред най-проспериращите предприемачи под тепетата, чиито инвестиционни интереси отдавна надхвърлят границите на града. Той е сред първите пловдивчани, нагазили сериозно в хазартния бизнес. Още в средата на 90-те години навлиза в хотелиерството и строителството. Името му се свързва с редица големи сделки в имотния бранш както под тепетата, така и по Черноморието. 

Днес Анастасов контролира цяла бизнес империя, а състоянието му се оценява на над 100 млн. Той контролира и управлява няколко дружества, в чиито активи са няколко хотела, най-големият от които е "Алба" в Слънчев бряг. 

Най-голямата фирма в групата е "Радис груп". Тя е основана още през 1994 година. Чрез нея Анастасов се явява съсобственик в над 10 други фирми с различен предмет на дейност - от търговия, през строителство, до посреднически услуги и управление на развлекателни бизнеси. В годините фирмата прави редица успешни сделки в имотния сектор. За управлението на почти всеки придобит обект Анастасов създава дъщерни дружества.

„Саза Тур” е сред основните фирми, управляващи хотелите на Румен Анастасов. Под нейната шапка работят 5 знакови обекта - два от веригата Best Western (бившият Експо Хотел в столицата и този до Летище София), „Алба” на Слънчев бряг, бившият хотел „България” на центъра на Пловдив (сега „Star Hotel - Plovdiv”) и „Blu Bay” в Созопол. 

Освен сериозни интереси в хотелиерския бранш Румен Анастасов прави мащабни инвестиции и в редица други строителни проекти. Негова е една от най-модерните офис сгради в столицата - “Blu Offices”, намираща се на булевард “Брюксел”. Според брокерите това е една от най-търсените локации от бизнеса в София. Друга мащабна инвестиция е „Royal Business Center” на улица „Белград” в Пловдив. 

Повечето от инвестициите в строителството Анастасов прави чрез „Саза Тур”. Това дружество в съдружие с братята Кисьови изгради жилищния комплекс „Елит” в ЖР "Тракия", както и бизнес сградата в бившата Водна палата. „Саза Тур” работи и като агенция. Чрез нея Румен Анастасов от години изкупува недвижими имоти в моменти, когато пазарът е в стагнация, които впоследствие препродава с добри печалби, когато търсенето расте. Само със "Саза Тур" бизнесменът е работодател на над 130 души. Оборотите на дружеството непрекъснато растат, като от 3,6 млн. лева през 2015 г. достигат до 9,5 млн. през 2017-а. Многомилионни приходи имат и другите фирми на Анастасов  ​-„Брюксел 2014”, „Ем Си Инвест” и „Инвеста Пропъртис”. 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?