Следвайте ни

Рестартират Скай Билдингс - първия хайтек проект в Пловдив

Разработката заложи нова визия за изграждането на модерна градска среда, наподобяваща лондонското сити

Наследници на знаков имот до парк Лаута в Пловдив имат амбициите да рестартират проекта „Скай Билдингс”. Визионерската концепция на покойния вече предприемач Димитър Язов беше да построи първите високи 30-етажни сгради в Пловдив. Плюс цял конгломерат от атракции сред уникален скулптурен парк.

Проектът Скай Билдингс” стартира с първа копка на 5 януари 2009 г., но последвалата финансова криза го замрази. Днес 11-те собственици от две фамилии търсят нов инвеститор, който да реализира проекта така, както го беше замислил Димитър Язов.

Проектът „Скай Билдингс” включваше 15 сгради. Разположени около централна улица, която разсича диагонално комплекса, те са развити с различни функции.

Пет от тях са едно- и двуетажни обеми и в тях има магазини, заведения за обществено хранене, СПА центрове, кина и други атракции. Своеобразен акцент в композицията обаче са трите високи сгради - на 30 и на 20 етажа с бизнес и търговски функции, в северния край. Втора 30-етажна сграда, този път с жилища, се разполага в южния край на имота. Проектирани са и 9 жилищни структури от четири до осем етажа. Наземните паркоместа са максимално ограничени за сметка на подземните, които са развити на две нива, с общ капацитет за 1300 автомобила, уточняват авторите на проекта от „Архстдио - Ш”, с водещ арх. Георги Шопов. За повишаване на лукса на обитаване в екстериора те залагат на хай тек визия, която се постига чрез керамични облицовки и такива с еталбонд, окачени фасади, PVC витрини и прозорци, минерални мазилки.

Точно 10 години след началото наследниците на земята са категорични: „За нас „Скай Билдингс” е визионерски проект. Това не е поредният жилищен комплекс, а онзи финансов център от нов тип, който може да съчетае култура и бизнес в едно.

И да се превърне в своеобразно ядро на фирми и интереси, което ще повлияе на цялостното развитие на зоната”, казва представител на фамилиите. Идеята е в терена да бъде изградена малка пловдивска проекция на лондонското сити.

Собствениците бяха предоставили терена, тяхна собственост от 1934 г., на предприемача Димитър Язов, срещу съответното обезщетение. Но впоследствие застанаха и зад идеята му да развие мястото с проекта „Скай Билдингс”.

Историята на терена от 32 дка е още по-любопитна. Навремето собственикът на мястото Тома Ненов - лекар, завършил образованието си в Сорбоната - купува парцела, който е бил турски чифлик. Мястото навремето е в самия край на град. "Дядо ми планирал да го използва като ранчо и да отглежда зеленчуци”, разказва един от внуците му. Днес имотът е в близост до най-големия квартал на Пловдив - ЖР „Тракия”.  

И е перфектната локация .

В парк „Лаута”, близо до стадион „Локомотив”, „Скай Билдингс” заема парцел от 32 дка (РЗП 125 000 кв. м). Той е на около 100 м от основната пътна артерия на Пловдив - „Асеновградско шосе”, в частта на бул. „Менделеев”. От север граничи с Аграрния университет, от изток - със стадиона и парка, а от юг - с Мотоцентъра и „Ритейл парк Пловдив”. Това предполага и добрата комуникация на обекта във всички посоки на движение.


Със скулптурен парк около сградите  

Зелени градини, красиво оформени алеи и детски кътове - между сградите на „Скай билдингс” се оформя богата пешеходна зона, която извежда до входа на стадион „Локомотив”. Близо 30% от територията е изцяло озеленена с ниска и висока растителност - за вътрешните зони и дървесни видове - за пешеходните.

„Можем да поставим няколко скулптори за повече артистичност в атмосферата на този красив парк”, предлагат наследниците.


Нов подход:

Продаваме чиста жилищна и офис площ, без общи части

През 2009 г. инвеститор и строител на обекта е “Язов” ООД. Като партньори в реализацията му са привлечени Рахамим Грандебул (20% дял) и адвокатска кантора “Базлянков, Станоев, Ташев и сие” (25%). Инвестицията в “Скай билдингс” се очакваше да достигне 50 млн. евро.

Плановете са 70 на сто от финансирането да се осигури чрез банков заем, останалите средства са собствени капитали. Новото обаче е, че инвеститорите обмисляха продажбата на чиста жилищна и офис площ, без общи части. Тази практика е утвърдена в Европа и Израел. “В тези страни клиентите отдавна не се доверяват единствено на чертежите, а сами на място измерват квадратурите на жилищата, които купуват”, коментираше навремето Димитър Язов. Според него, точно това е правилният подход при продажбите и той трябва да се наложи и у нас.


Даниела Арнаудова

Редактор-репортер екип „общество“

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?