Следвайте ни

Ремонтът Пловдив-Асеновград напомпа цените на имотите

Терените за индустриално строителство край новия път поскъпват, но търсене засега няма

viber icon

Асеновградско шосе от път убиец се превърна в истинско бижу. Пловдивчани вече стигат до Асеновград по магистрала с две платна. С вече реализираният проект на софийското бюро "Пътпроект" се направи рехабилитация на съществуващото платно от изхода на Пловдив до входа на Асеновград. Изгради се и второ 10-метрово платно за движение с разделителна лента между тях. В хода на ремонтите бяха реализирани две кръстовища - едното е при отбивката при Крумово, където се прави кръгово. Второ, елипсовидно кръстовище има при Куклен. Плюс нов пътен възел при кв. Горни Воден в Асеновград.

И така новото трасе вече е реалност. Как обаче се промениха цените на имотите по Асеновградско шосе след реализацията на проекта? И къде са по-атрактивните локации, търсени от инвеститорите?

Брокерите не са ентусиазирани от въпроса ​- за тях пазарът на имоти по входно-изходните магистрали на Пловдив традиционно не е много активен. Ремонтът на пътя напомпа цените, но търсене на терени за индустриално строителство засега няма. В годините около трасето се появиха няколко автосалона и малки изложбени зали. Освен интереса на средния предприемач локацията е част от индустриална зона „Куклен“ ​- това са близо 1 000 000 кв. м между Пловдив и Асеновград. Към нея насочиха свои инвестиции редица международни компании като Mecalit, Techni Aktas и Farba. Тук е позиционирано и най-голямото предприятие за производство на цветни метали в България - КЦМ 2000 АД. Независимо от това според брокерите тук интересът на купувачите си остава умерен. 

„В подобни локации няма спекулативен пазар, купувачите са малко и те влагат парите си в имот само когато имат конкретен интерес, примерно да построят нов автосалон или изложбена зала” - това коментира Владимир Лафчиев от „ВИЕЛ НИ”. Според брокера промяна в цените на имотите е имало единствено в началото, когато станало ясно, че е дошло времето да се реализира проектът за Асеновградско шосе, “Реално офертните цени тогава скочиха с около 20-30%, казва Лафчиев. Очакванията му обаче са ситуацията да се промени с развитието на проекта и с изграждането на локалните платна и кръговото на караулката преди входа на Пловдив. 

“От 3-4 години не съм имал сделка конкретно в този район” - това твърди и Генчо Дечев от пловдивската агенция „Гидас”. Според него  по време на самия ремонт на трасето търсенето и предлагането на парцели в зоната е стопира​но. „Единствено преди 2-3 години продадохме три парцела, точно при разширението преди околовръстното, до бензиностанцията. Тогава цените вървяха по 20 евро/кв. м - става дума за парцели с готов ПУП и променен статут”, уточни брокерът. 

 

Офертите в момента

В момента по-атрактивните парцели около трасето се търгуват на цени от 10-11 до 30-35 евро/кв. м.

Справка в сайтове на агенциите за имоти показва, че около пътя Пловдив-Асеновград са активни следните оферти - на цена от 35 000€ се продава промишлен парцел 1329 кв. м на Асеновградско шосе, в землището на Куклен. Имотът се намира на около 8 км от Пловдив. 3,7 дка на Асеновградско шосе, 3-та категория нива на 2-ра линия, на 80 м след обекта на Новомес, в посока от Пловдив към Асеновград, се продава за 62 000 евро. Частно лице пък продава парцел от 5100 кв. м за 153 000 евро. Теренът е на първа линия с готов ПУП. Предназначението му е за изграждане на крайпътен комплекс с магазин за авточасти и автосервиз. Парцелът се намират до мотела, срещу Агрия, уточняват брокери. 

 

Снимки от Наташа Манева

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?