71

Ремонтират Голямоконарско шосе с 9 млн. от държавата

Само 9 млн. лева идват в Пловдив от бюджета на МРРБ, в който са предвидени над 419 млн. лв. за общински ВиК и пътни обекти. Парите са за реконструкцията на Голямоконарско шосе, което се оказа единственият, финансиран от МРРБ, обект от града на тепетата. 

Трасето ще претърпи пълна реконструкция в участъка от бул. „Дунав“ до землищната граница с община Марица (до транспортен възел Царацово). По него вече работи изпълнителят ​- на търга бе класирана фирма „ИСА - 2000” на Юлиан Инджов. Припомняме, че държавната субсидия в размер на 9 млн. лева бе дадена от служебното правителство на Община Пловдив още през миналата година, но сумата остана неусвоена. Разширението на Голямоконарско шосе от бул. „Дунав” до разклона за Царацово струва 18, 5 млн. лева с включено ДДС, както вече писа "Марица".

Обектите, финансирани от МРРБ, са класирани на базата на критерии, сред които са валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител и с оглед значимостта на инвестицията. Интересът на общините досега показа огромна необходимост от инвестиции в двата сектора ​- ВиК и пътния, твърдят от МРРБ, откъдето уточняват, че местните администрации са подали 1007 проекта за ВиК обекти на стойност близо 1 млрд. и 800 млн. лв. Общинските пътища, за които се иска финансиране, са 421 за над 1 млрд. и 330 млн. лв. Постъпилите проекти в МРРБ показват изключително лошото състояние на общинската водна инфраструктура, за която местните власти не могат да осигурят необходимите инвестиции. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им съоръжения - пречиствателни и помпени станции, резервоари и др. - стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от сто години и са необходими огромни инвестиции за тяхната поддръжка и подмяна. Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. 

Кои други съседни на Пловдив общини ще получат транш от държавата

С 583 387 лв. Община Асеновград ще започне изпълнението на I етап от „Изграждане на водопровод и канализация в кв. „Баделема“. Община "Марица" разполага с 2 365 697 лв., за да изпълни канализацията на село Трилистник - трети етап. В община Лъки предстои ремонт на пътя Лъки - Джурково - Дряново за 3 266 630 лв.

1 537 465 лв. идват в Община Брезово за изпълнение на дейности по упражняване на авторски надзор и за строително-монтажни работи на реконструкцията на на общински път PDV1232 от км 5+130 до км 10+285. Община Калояново ще може да изпълни „Подмяна на съществуващ уличен водопровод по ул. „Петър Берон“, ул. Цанко Церковски“, ул. „Васил Левски“ с 305 128 лв.

Община "Родопи" е напът да оправи канализацията на село Марково ​- това включва главен колектор I продължение, главн​и колектори II и III на стойност 2 055 791 лв. Община Садово ще работи по „Довеждащ водопровод от водоем до село Поповица, община Садово, област Пловдив - етап 1“ на стойност 131 786 лв., но също така с 1 965 770 лв.  ще работи на обекта: „Реконструкция и рехабилитация на пътя Поповица ​- Мирово/ Милево - Граница общ. (Садово - Първомай) - Виница. Хисаря реконструира и подм​еня част от водопроводната мрежа, включително сградни отклонения, по улици в централна градска част, кв. Веригово и кв. Момина баня ​- стойността на проекта е 3 770 218 лв.

Срокът по цитираните по-горе споразумения е 30 октомври 2023 г. Съгласно клаузите в тях МРРБ предоставя на общините частично финансиране за реализацията на конкретния обект, като Общината поема ангажимент да осигури останалото финансиране за изпълнението му. Също така съответната община е длъжна стриктно да контролира разходването на средствата от полученото финансиране и да осъществява ефективен контрол и наблюдение на изпълнението на дейностите по време на реализацията на обекта, вкл. спазване на техническите правила и нормативи по отношение на законосъобразното изпълнение. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?