49

Рекорд по продадени жилища в Пловдив, цената за квадратен метър удари 826 евро

Високи и зелени билдинги - това е бъдещето на имотния пазар, сочат актуалните тенденции

През 2021 година Пловдив счупи рекорда за най-голям брой продадени нови жилища. А с 4,8 процента ръст на годишна база средната цена за квадратен метър удари 826 евро. 

Имотният пазар остана изключително активен, на моменти дори еуфоричен, и това продължи през цялата година, казват експерти.

В момента цените на жилищата у нас са на най-високите си нива от 2008 г. насам. Голяма част от търсенето остава неудовлетворено, което дава възможност за сключване на бързи сделки.  

Какво се случи на имотния пазар в Пловдив през изминалата 2021 година.

Продажба на добра цена и бързи сделки на зелено

Усилено търсене на имоти продължи през цялата година. Но това, което се утвърди като стабилна тенденция на пазара, са продажбите на зелено.

„Факт е, че хората купуват на зелено и не се смущават от това да влагат свободните си средства в имоти. А такива в Пловдив могат да се намерят в изобилие - цените в периферията на града са 700-800 евро/кв.м, в широк център - 1000-1100 евро/кв.м. Ако искате да живеете в идеалния център на Пловдив обаче, пригответе около 2000  евро за квадрат”, каза пред „Марица“ Анна Димитрова от „Омега-А”, водеща агенция за имоти под тепетата. На пазара обаче излиза още една интересна тенденция - увеличава се търсенето на по-големи, по-удобни и по-висок клас жилища в затворени комплекси. Днес голяма част от сделките са за собствено ползване, а не толкова за инвестиция. Водеща в предпочитанията също е и локацията.

Новите мегапроекти на Пловдив

Пазарът на недвижимите имоти в Пловдив е не само стабилен, но е във възход и отбелязва рекорди през цялата 2021 г. А предприемачите добавят хиляди нови квадрати РЗП към обектите си. 

Кои са задаващите се мегапроекти, които ще променят силуета на Пловдив?

В края на юли със заря направиха първа копка на мегапроекта „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“. С внушителните си 355 000 кв.м разгъната застроена площ (РЗП) той е напът да се превърне в най-големия в цялата страна, а не само в Пловдив. Очаква се да бъде завършен след 6 години. Своеобразният  „град в града“ е развит на бул. "Ocвoбoждeниe" в район „Тракия“. В завършен вид той ще добави близо 3200 нови жилища под тепетата. Новият квартал ще разполага със собствен мол, детска градина, изкуствено езеро и парк, достъпен за пловдивчани. „PIMK Build" пък обяви плановете си за

Cristal Towers - един футуристичен град с осем 75-метрови кули.

Плановете са да бъде построен на северния бряг на река Марица върху 65 дка. Проектантът арх. Веселин Русев избира кристалната cтpyктypa, която да се превърне в своеобразен портал към най-стария жив град в Европа.  Архитектурното решение съчетава в себе си респекта към миналото на района, в който е била разположена една от най-старите захарни фабрики в България - „Кристал". За инвеститора „PIMK Build" е важно комплексът да разчупи наложените стандарти и да развие високото строителство по вертикала. Идеята е от жилищата да има невероятна гледка към река Марица и тепетата. Между осемте 75-метрови кули има богата зеленина, а на последните етажи - жилища от типа пентхаус, от 600 кв.м и с тераса на покрива.

Променен начин на живот и жилищни нужди

Покрай пандемията около COVID-19 хората искат да живеят на места с чист въздух. Малко хора имат шанса да живеят близо до паркове, градини или други зелени пространства - този ресурс е особено ценен в наши дни, но местата за строителство в такива райони е ограничено. Затова бъдещето е във високи сгради, изградени така, че за климатизацията им да се харчи все по-малко енергия. Купувачите търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор, както и апартаменти с големи тераси и гледки. Паза​рът в Пловдив дава възможност за избор - ето къде!

Пловдив стана като Вегас - огромен

видео екран вече осветява фасадата на West Point. 

С внушителните си 24/9 метра това вероятно е най-голямото подобно съоръжение по нашите ширини. Мястото не е избрано случайно - точно над входа на новата жилищна сграда, която се появи върху бившия „Направи си сам” в кв. „Западен”. West Point, който ще бъде дом на близо 200 семейства, е в активите на Ангел Куков - предприемач със сериозно портфолио на пазара на имоти.

В средата на ноември, само месец след първата копка на „Ивон Резиденс 4”, строителният предприемач

Иван Пашов постави началото на „Ивон Резиденс 5”.

Кокетната сграда ще добави нови апартаменти в модерния микроквартал, започнат от младия предприемач. Това е петата от общо 15-те кооперации, които изгражда компанията му „Пашов Билдинг Строй“ в зеленото сърце на Пловдив до Гребната база.

В близост до новия Lidl на бул. „Северен” - една от най-бързоразвиващите се локации в града, PIMK Build, която е част от холдинга на PIMK, започна 281 нови жилища.

Nord Building залага на високото строителство - това са три нови жилищни секции на 18 етажа с по 5 апартамента на етаж и височина над 50 метра, обясняват от екипа.

Живот в покрайнините на града - тотален хит

От началото на пандемията над 100 000 души са сменили адресната си регистрация от град към село, според данни на Националния статистически институт. Благодарение на варианта за работа от вкъщи цели семейства от големите градове се връщат по родните си места, където разходите за живот са по-ниски, а природата - по-близо. Други пък напускат големия град, за да се заселят в покрайнините му, където въздухът е по-чист, по-тихо е, а средата на живот е далеч по-малко стресираща.

Южните територии на Пловдив провокират интереса на предприемачите. Те са подходящи за ново жилищно застрояване, понеже са по-близо до Родопите, освен това имат частично изградена инфраструктура. Именно тук, в „Остромила“, инж. Илко Рожевски позиционира „Dream Garden“. Строителната компания  „Рожевски 61“ инвестира в 2 нови жилищни секции с по 5 етажа, общо 55 апартамента с квадратури от 50 до 98 кв.м.

След Casa Mia, един комплекс от ново поколение, който също разви предимствата на кв. „Остромила” като локация, предприемачът Христо Томов и партньори стартират нов проект. Той се нарича Casa Moderna. „Първият ни проект Casa Mia показа предимствата на жилищата извън центъра на града, които се позиционират в крайградска среда с много зеленина и разполагат с огромни външни пространства, където децата да играят на воля, младите хора да направят сутрешния си крос и фитнес на открито, домакините да разходят домашните си любимци и цялото семейство да излезе на вечерна разходка. Това ме провокира да продължа тази концепция с „Casa Moderna“, казва Христо Томов.

В покрайнините на Пловдив баща и дъщеря създадоха магичен зелен проект за семеен уют и удобство. Осем еднофамилни редови къщи са най-новата инвестиция в южното предградие на Пловдив по проект на арх. Едвард Христов и дъщеря му арх. Боряна Христова.

Младата дама и баща й осмислят визията за място, където хората живеят, творят, почиват си, отглеждат децата си. За целта всеки един от китните домове разполага с веранда с барбекю. Също - с богато озеленен двор и индивидуален вход от югоизток. 

Нараства интересът и към къщи край Пловдив,

твърдят брокери. В селата, които се намират на разстояние до 7 км от града, цените на имотите са около 700 евро на кв.м. А къщите на разстояние до 20 км от Пловдив струват близо 600 евро на квадрат. За стари къщи, които се намират на по-голямо разстояние от 20 км от града под тепетата, има сделки на цена от 40 хил. до 90 хил. лв. Много търсени са и парцели с размери около 500-600 кв.м както в Пловдив, така и в близките села, за построяване на еднофамилни къщи с двор за отдих.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
Алфа

Алфа

25.01.2022 | 12:16

Строителната мафия прогресира независимо от смяната на властта . За съжаление обръчите от Фирмите на герб/дпс са обхванали цялата държава . Ужасно късогледа политика на застрояване и вечни бъдещи ремонти .

Отговори
0 0
Весело

Весело

23.12.2021 | 19:33

Опитвам се да си представя, как се провежда ОС на етажната собственост в такива сгради...

Отговори
0 0
Нека!

Нека!

23.12.2021 | 09:41

Нека не забравяме и Димитров, и Каназирева и заслугите им за презастроеното мръсно. За съжаление и те не са по-различни от Тотев. Всички те, кога задружно, кога всеки сам за себе си, работеха и работят усилено за презастрояване, за липса на пространство и жизнена среда, за мръсен въздух. Да не забравяме обаче, че община Пловдив бе осъдена от Върховния касационен съд заради високи норми на фините прахови частици (ФПЧ) и тече едногодишният срок, в който общината трябва да осигури мерки и програма за намаляване нивата на фините прахови частици в града. И да не забравяме, че след изтичането на този едногодишен срок, ако общината не е направила изискуемото от ВКС, всеки гражданин има право да търси обезщетение за невземането на препоръчаните от ВКС мерки: https://www.mediapool.bg/varhovniyat-sad-dade-edna-godina-na-plovdiv-da-izchisti-mrasniya-vazduh-news324600.html Всеки един, във всеки един момент от денонощието, за всяко кътче на България може да провери online какво е нивото на ФПЧ на следния линк: https://airbg.info/ Така жителите на Пловдив сами ще се убедят какво качество на въздух им се предлага, а мераклиите за жилища - колкото кутия за обувки, ще преценят дали си струва да се живее сред мръсотия, прашен и болестотворен въздух, сред липса на зелена система. На вече живеещите тук: увеличеният автомобилен парк е наистина сериозна причина за увеличени ФПЧ. Но липсата на зелена система е е също сериозна причина за замърсения въздух!!! Именно липсата на зеленина, в съчетание с географското положение на Пловдив води до високи нива на ФПЧ! А както знаем, застрояването в тези си мащаби "изяде" тревата, храстите, дърветата. Така че, за в бъдеще нищо хубаво не ни чака в Пловдив, ако не се спре ликвидирането на белите дробове на природата. Затова, статии като тази за повишеното търсене на жилища в Пловдив ми се струват като платена от строителния бранш реклама. Трезво мислещите хора отдавна се отърваха от имотите си в града. А тези, които все пак останахме тук, ще се надяваме мислещи управленци да приемат мъдра програма за запазването на зеленината в града!

Отговори
7 0
Жилища

Жилища

22.12.2021 | 12:31

От всичко това разбирам че панелките им мина времето, край свърше се с тях.

Отговори
6 8
Петров

Петров

22.12.2021 | 11:00

Пловдичани чакат новия ОУП.......за по-добър град!

Отговори
6 1
Майн

Майн

22.12.2021 | 10:23

Нашият град е номер едно на задръстванията, там рекордите се чупят през ден.

Отговори
25 5
Явор

Явор

22.12.2021 | 10:11

Гета в гетото! Честито на малоумниците, които купуват!

Отговори
33 4
Герб в затвора

Герб в затвора

22.12.2021 | 10:35

Пловдив или Тотев град се превърна в ужасно място за живеене . Презастроено мръсно с изключително корумпирана местна власт

Отговори
28 5
Батко

Батко

22.12.2021 | 10:03

Пловдив - Работническото гето на България! Дори в София е по-широко, смях!

Отговори
29 6
на майка ти

на майка ти

30.12.2021 | 02:37

путката е по широка

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?