Следвайте ни

Рекорд! Ето за колко пари вървят къщите на село

viber icon

Пандемията от коронавирус и наложената социална изолация, която принуди стотици хиляди българи да останат по домовете си, буквално взриви пазара на недвижими имоти у нас.

Най-голямо търсене се забелязва при сделките с недвижими имоти по селата и селските къщи. Преди кризата такъв тип имоти можеха да бъдат намерени на цени от 1000 лв. в лошо състояние и с къща за събаряне, до максимум 25 000 лева за обитаема постройка с двор на до 40 километра от София.

В момента цените на имотите отбелязват няколкостотин процентов ръст, като за парцел извън регулация на до 100 километра от областните градове се плаща колкото за две къщи в прилично състояние преди пандемията. Така къщите, които са пред срутване и не стават за живеене, но са до 40 километра от областен град, вече могат да бъдат купени за около 30 000 – 50 000 лева, предава БГНЕС.

Резкият ръст на цените на селските имоти се дължи на желанието на хората да могат да излязат на въздух и сред зеленина на своя територия, без да се съобразяват с евентуални наложени бъдещи рестриктивни мерки при свободното движение на хора предвид следващи вълни на епидемията.

С оглед новите обстоятелства и новите цени на имотите, обаче, не всеки може да си позволи да си купи парцел или къща на село, дори имотът да е далеч и в лошо състояние.

Това е повод за поредното потвърждение на истината, че българите са изключително изобретателни. Във Facebook дори вече има група "Имот под наем без наем", в която потребители от цяла България се обединяват в това едни да отдават, а други да намират имоти за стопанисване без наем. В групата вече членуват над 44 хиляди потребители, които търсят да стопанисват чужд имот, без да плащат наем.

Обявите са изключително разнопосочни – част от хората търсят просто селска къща за обитаване, понеже след пандемията нямат средства да плащат наем или са останали без квартира; а друга част искат да имат къща на село без ангажименти да плащат ипотека, трети пък искат някой да обитава селската им къща, за да я опазят от крадци, а двора – от подивяване.

Въпреки богатото предлагане на къщи и имоти из цялата страна, подходящи за скромен начин на живот (стаи, здрав покрив, кухня, тоалетна и двор), основното търсене на къщи е около столицата и около морето. Разбира се, там се намират и най-малко свободни имоти.

Немалко хора търсят и чужд дом за стопанисване по планините и планинските села, за да се усамотят там, или да гледат свои възрастни близки на чист въздух и собствена храна. Има и такива, които желаят да гледат животни на свобода, да развиват пчеларство или да стопанисват собствена зеленчукова градина.

Популярност сред родителите набират и т.нар. „родителски кооперативи“, които действат на доброволни начала като летни детски лагери. В тях децата имат възможност да посетят място в провинцията – било сред гора или до езеро, в което се учат да садят и отглеждат зеленчуци, плодове и дървета, както и изучават света и природата около себе си.

Домове под наем, но без наем, търсят и множество творци, които имат нужда от рестарт и търсят вдъхновение от природата, но не могат да си позволят целогодишно поддръжка на имота, нито пък имат познания или желание да се занимават със зеленчукови или овощни насаждения, но биха се радвали на природата.

За да бъдат гарантирани правата на собственика, но и на ползвателя, между двете страни се сключва специален двустранен договор. В него са описани правата и задълженията на двете страни, като документът задължително трябва да бъде нотариално заверен.

Коментари (8)

Няма ли и още как?

Няма ли и още как?

16.08.2020 | 15:12

На 5 километра от Пловдив в диво село с не асвалтирани улици половин декар върви 15 000 Евро, без постройка в него. Купиха го преди 2 години, без уговорки

Отговори
0 0
Красимир

Красимир

15.08.2020 | 20:08

Спекула

Отговори
0 0
Лъжи

Лъжи

15.08.2020 | 15:24

Никога не е имало къщи за 1000 лв до 40 км. от гр. София. От няколко години търся да си купя, но си стоят едни и същи обяви за продажба на къщи, на едни и същи цени. Само мястото не може да се купи на такава цена. Не пишете глупости в интернет. Тази статия излиза непрекъснато от миналата седмица. От агенциите, които прекупуват евтино от хората къщите с големи дворни места и после ги препродават скъпо, ли имате тази информация? От тях човек не може да си купи къща с двор и да излезне нова обява с по сносна къща на добра цена веднага я купуват и после и надуват цената.

Отговори
4 1
Щерьо

Щерьо

13.08.2020 | 20:23

Айде по леко с цените. За съборетина пред разпадане няма балъци, които да броят 30-40 хилки.

Отговори
9 0
Хихи

Хихи

13.08.2020 | 06:45

50 000 евро къща в Гърция, близо до Кавала - кукличка.

Отговори
9 2
Роко Скиавоне

Роко Скиавоне

15.08.2020 | 14:18

Гърция е бита карта, там никога не са ни обичали, повечето други държави ни мразят, има вероятност съседите ти никога да не проговорят с вас най много ще бъдете на здравей здрасти и ще се държат надменно

Отговори
6 0
ХаХа

ХаХа

12.08.2020 | 23:00

Да си продават на баламите тия къщи за срутване . Който няма акъл да купува , хахаха . След няколко месеца ще струват пак по 1000 лв.

Отговори
14 5
Лъжи

Лъжи

15.08.2020 | 15:30

Няма такива балами, който да си подаряват имотите. Тази пара само за тоалетна хартия не стига, вече!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?