Следвайте ни

Рекорд: Бизнесмен чака 3 години отговор от НИНКН за хотел в "Капана"

viber icon

Националният институт за недвижимо културно наследство счупи всички рекорди по отговор на запитване по казус за сграда в Капана. То е отправено в началото на 2018 година, а инвеститорът Калоян Матеев получи отговор преди няколко дни. 

Сметката показва, че това е близо 3 години и половина по-късно.

„Имам проект в Капана, който не искам да е като при останалите – пускат перголи, сменят дограми и фасади както си искат. Аз искам проектът ми да мине всички нормални етапи. Пуснал съм проектиране за одобрение през април миналата година. Получих преди седмица обаждане да отида да си взема отговора от НИНКН. Рекох си: По закон трябва да ми го одобрят за 4 месеца, те правят това за година – пак добре!”, обясни бизнесменът.

В института платил 150 лева за да си вземе папката с документите. Казали му, че не могат да издадат фактура или касова бележка. 

„Как ще ги отчетат тези пари – недоумявам! И това ти се обяснява в 2021 година”, казва Матеев. 

Взел си папката и в Пловдив отишъл първо при архитекта му, който като я отворил го попитал: Какво ми даваш – това не е проектът! 

„Тогава видях, че това е отговор по казус поставен 2018 година! Те ми отговарят 2021 – над 3 години и половина по-късно! Все пак утвърдително ми отговарят”, разказва бизнесменът. 

Калоян Матеев разказа преди време, че друг негов проект в Стария град също се мотае вече близо 4 години. НИНКН изпраща комисия след комисия, която потвърждава решението на предишната. 

Матеев е инвеститорът, който планира да вдигне малък бутиков хотел на два етажа на мястото на бившето кафене „Тексим тепе” на ул. „Съборна” 47. 

Теренът на "Съборна" 47

На терена се появиха останки от щерна, за която археолозите казаха, че е от османския период и няма стойност. Въпреки това, от НИНКН са поискали инвеститорът да я запази по някакъв начин. И това е наложило пълна промяна на проекта му. 

НИНКН е държавен културен институт с национално значение с научноизследователски и експертни функции в областта на недвижимото културно наследство. Може да създава филиали на териториален принцип. Една от задачите му е да поддържа националния регистър за недвижимите културни ценности. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Krypto

Krypto

10.05.2021 | 21:39

Здравейте, хора! Не пропускайте предоставената ви възможност! Не оставяйте късметът си! Нека не съжалявате след време за подминаването на този текст. Казвам се Димитър, на 39 г. от Карлово. Моят нюхт за сигурна печалба не ми изневери, когато ми се отдаде този невероятен шанс и сега боготворя този ден. След време, много от вас ще ме споменават с добро. Подробно описание за всичко, ще намерите в този сайт: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Допълнителни доходи, надомна работа, онлайн бизнес, работа по интернет

Отговори
0 1
Lissa

Lissa

08.05.2021 | 05:30

момичета търсят s _ек$ във вашия град! отидете и се срещнете ----> www.gpslut.us

Отговори
0 0
Стоичков

Стоичков

07.05.2021 | 16:37

Ето така работи държавната администрация в полза на бизнеса и гражданите.Но без подпис и печат,чакаш.....много чакаш и накрая отначало.Подобни казуси колкото щеш,ама няма на кой да се оплачеш.

Отговори
4 1
Така става

Така става

07.05.2021 | 16:09

Това всичко се дължи на дългогодишното неглижиране на културно-историческите богатства на България. Ако се мислеше малко, щяха да разберат, че НИНК се нуждае от много голям, сериозен екип от експерти, които да имат седалище във всяко по-голямо културно средище. И не само да се допитват до тях при изготвянето на проекта, а да могат да съдействат с насоки при изпълнението му и съответно да налагат контрол. Май пишеше преди време, че удвоили щата за Пловдив от 2-ма на 4-ма, което за хора, отговарящи за град, в която всяко второ нещо е историческо наследство, е меко казано несериозно.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?