49

Разкол в имотния бранш: Спорят камара или съд да регулира брокерите

В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия. Освен това се работи по ясни правила, които дават гаранции за спокойствие и сигурност.

У нас не е така! 

Всички са съгласни с тезата, че търговията и управлението на недвижимите имоти веднъж завинаги трябва да скъсат с определени​ята „сив” и „рисков” сектор. В опита да наредят нещата обаче, родните брокери на имоти се разделиха на два лагера, типично по български!

 

Основната дилема пред брокерите е следната: кой е начинът да се регулира посредническата дейност в България. Чрез камара, както предлага Националното сдружение ​​недвижими имоти (НСНИ), или чрез държавните органи ​- както предлагат от Националното сдружение ​брокери на имоти(НСБИ).

НСНИ имат готов проектозакон, около който браншът е обединен, но чака „мястото си в дългата поредица от закони, които трябва да бъдат приети“. Документът е внесен в предходното Народно събрание преди разпускането му. Основната му философия е да се въведат правила за работа на пазара на имоти, да се гарантира отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира създаването на Национален регистър на брокерите. 

От НСНИ настояват за: уреждане на правния статут на брокерите на недвижими имоти и въвеждане на  изисквания за  осъществяване  на дейността им; въвеждане на ред за придобиване на професионална квалификация и условия за  упражняване на професията; създаване на Камара на брокерите на недвижими имоти и уреждане на нейното устройство и дейност; създаване на публичен регистър на брокерите на недвижими имоти и на издадените сертификати за професионална квалификация.  

НСНИ e основано през 1992 г. Обединява над 2500 професионалисти в повече от 30 населени места. Член на международни организации: CEPI (Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти), FIABCI (Международната федерация по недвижими имоти), NAR (Американската асоциация на реалторите), IESCoalition (Международната коалиция за етични стандарти за работещите в областта на недвижимите имоти, строителството, инфраструктурата и свързаните с тях професии). Член е и на българските организации БТПП, КРИБ и БИС.

„Амбициите на няколко ​души от Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ) ще доведат до „затваряне“ на пазара за нови посредници, постепенно елиминиране на сега работещите и осъществяване на посредническа дейност само от няколко агенции (не повече от 10)", контрират от алтернативната организация, наречена „Сдружение брокери на имоти”. В него влизат над 150 агенции за недвижими имоти в цялата страна, като всички те са категорично против създаването на частна камара, която да регулира бранша. Тяхната теза е да има утвърдени законово ясни и точни правила за работа, но при нарушаването им думата да има съдът. В противен случай контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, необходимите обучения ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции, твърдят те. „Тази идея е лобистка и обслужва интересите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими имоти, резултат от което ще бъде унищожаване на малкия и средния бизнес в бранша“, категорични са от Сдружението. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Батко

Батко

22.02.2023 | 11:37

Е много ясно, че е лобистка. От небето ли падате!

Отговори
2 0
резервиран

резервиран

22.02.2023 | 14:47

брокерите станаха милионери,без да отчитат продажби 5% прибират в джоба,кой ги следи?! никой ...След политиците, кожодери са те,продава се от собственик не можеш да видиш никъде,намират собствениците и им обещават повече пари,никой не следи мошениците

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?