1939

Равносметката за 2022-ра: Пазарът на имоти се нажежи до червено

Динамична и предизвикателна, но и с много примери на нелоялна конкуренция - така премина за брокерите 2022 година. Кои бяха предизвикателствата на пазара за имоти под тепетата и в страната?

Кои тенденции трайно завладяха пазара? И какво да очакваме от настоящата 2023 година - говорят представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

Мирослав Язов, брокер недвижими имоти: Предизвикателствата на 2022-ра бяха свързани с нелоялната конкуренция 

2022 г. беше доста силна година за мен, може би най силната от 15 години насам, та определено ще я запомня. Предизвикателствата на пазара на имоти бяха свързани основно с нелоялната конкуренция и лошите практики от страна на доста колеги от бранша. Някои хора решиха, че могат да спечелят от продажбата на имотите си, но така само се стигна само до някои нереалистични очаквания. И фантастичните цени в новото строителство в резултат от инфлацията и скокът при строителните материали.

Очакванията ми за 2023 г. са тя да премине под знака на “ти знаеш ли на мен колко ми даваха за имота” и “той, съседа, знаеш ли на колко го продаде”. Определено ще има трудности в убеждаването на някои продавачи на вторичен пазар да се съобразят с новите реалности. Инфлацията ще продължи да държи по-високи цените на новото строителство.

Някои експерти вече говорят за охлаждане на имотния пазар, но то е илюзорно, според мен. Защо ли - защото основният отсъстващ на пазара в момента са прекупвачите и инвестиционните купувачи, т. е. лесните и бързи сделки. На този етап от развитието на имотния пазара вече ще доминират купувачите за собствено ползване, а при тях брокерът вече може да докаже ползата и стойността си.

Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ: Тенденция на охлаждане на пазара, но това ще го нормализира

Изпращаме една изключително динамична, интересна, изпълнена с предизвикателства година. От една страна, това бе силна година от гледна точка на обема на бизнеса, сключените сделки и интереса на потребителите към придобиването на имоти. От друга, 2022-ра бе година, която изправи света, нашето общество и бизнеса пред значителни изпитания. Политическата нестабилност, военните действия в Украйна, мигрантската вълна, най-високата инфлация за последните 24 години, покачването на лихвени нива за първи път от над 10 години, енергийна криза, безпрецедентния скок на цените на строителни материали и суровини са само част от събитията, които ни поставиха в необичайни условия за работа.

Пазарът показа различни лица. През 2022 г. регистрирахме най-висок ръст за последната декада на индекса на цените на жилищните имоти. За първи път за последните 15 години станахме свидетели на по-слабо трето тримесечие от второто на 2022 г.. Спадът за София бе значителен и неочаквано рязък - 15%. Други райони в страната обаче продължиха да регистрират рекордни обеми сделки. Очакванията са и Q4 да покаже известен спад на пазара. Ако това се потвърди от данните, бихме могли да кажем, че има тенденция на охлаждане на пазара, което ще доведе до неговото нормализиране и стабилизиране.

Полина Стойкова, изп. директор на Bulgarian Properties: Невиждан ръст на цените, но все още незадоволено търсене

През 2022 г. жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация през цялата година наблюдавахме засилено търсене, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно при исторически най-ниски лихвени проценти.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължаваха да са в положителна посока. Безработицата остана на ниски нива - около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите - с около 15%. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара - близо до фундаментите му.

През 2023 г. тенденциите на имотния пазар отново ще бъдат във фокуса на интереса, както поради все още налично незадоволено търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие, което често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло.

Нашите очаквания са темпът на нарастване на цените да се забави, а предлагането постепенно да започне да се увеличава - както на първичен, така и на вторичен пазар. Започналото повишение на лихвените проценти ще се усети по-ясно в средата на годината и в зависимост от неговите размери то би могло да охлади или да активизира пазара. Към момента по-вероятно е повишенията да са плавни и това да внесе спокойствие у купувачите и увереност да вземат решения за покупка. Още в първите работни дни на годината получаваме потвърждение за тези очаквания. Имаме активно търсене и предлагане на имоти, а заедно с това успяхме да реализираме и първите сделки. Съдейки по тях, интерес има към имоти в цялата страна - както в големите градове, така и в планинските и морските курорти и селските райони.

Даниел Тодоров, агенция "Севън хилс": Сделките на "зелено" в новото строителство ще спадат

2022 година за мен беше година на възход откъм кариерно развитие. Започнахме няколко нови проекта и успяхме да се адаптираме към вече променящия се пазар. Предизвикателства не липсваха - цените на имотите продължително се покачваха, ипотечното кредитиране също постепенно се променяше откъм условия и лихвен процент. Пазарът преминаваше настоятелно от пазар на продавача към пазар на купувача, като последното тримесечие броят на реализирани сделки чувствително спадна. Въпреки всичко, не мисля, че може да се говори за драстичен спад на цените на имотите или броя купувачи през изминалата 2022 година.

Очакванията ми за 2023 година за имотния пазар в Пловдив са оптимистични и отчасти съм щастлив от факта, че охлаждане има, защото откровено цените на имотите наистина достигнаха високи, а за някои хора непостижими стойности. Охлаждане се усеща и все повече ще има при покупко-продажби на имоти в периферията на града. В добре развитите и инфраструктурно уредените райони, според мен, цените ще се задържат. Наблюдавали сме подобен тип „поведение" на пазара през 2009-2010 г., когато цените на имотите в централните райони запазиха своите стойности, а периферните - драстично намаляваха. Броят на спекулантите на пазара също спадна осезаемо и сделките „на зелено" в новото строителство също ще спадат. Дори при редуциран брой сделки с недвижими имоти на пазара винаги има купувачи, които изчакват подходящ момент за сделка и продавачи, които поради една или друга причина решават да се разделят с имота си. Това са реалностите!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
брокер

брокер

11.01.2023 | 18:13

35% от жилищата в Пловдив са вече празни. За кого да се строи тук?

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?