Следвайте ни

Японци събраха 3 спални и 3 градини на 100 квадрата

Къщата в Осака е покрита с кедър и смърч

viber icon

В разтърсвания от чести земетресения град Осака предпочитаният материал за строеж на индивидуалните жилищни сгради е дървото. Наскоро архитектурното студио Арбол Акаши представи новия си проект, който представлява къща тип „бунгало”, чиято планировка е разчупена по такъв начин, че в него са оформени няколко вътрешни градини за зеленина и плодове. Преди 5 години фирмата представи друг подобен проект, при който целият дом бе обърнат към един вътрешен двор. 

Като всеки японски дом, и този е минималистичен и в него няма излишества и мебели, които не вършат никаква работа. Той е прорязан от три малки вътрешни двор​а. Освен зеленина и пресни плодове, те дават достатъчно пространство за сушенето на дрехите на семейството - проблем, който поради градските регулации е голям за японците. Всеки от вътрешните дворове осигурява допълнителна светлина в помещенията.

Отделени са от стаите с плъзгащи се врати. Къщата е съставена от три модула, които оформят малките вътрешни градини. Площта <210> заедно с тях е малко над 100 квадратни метра. В това пространство има просторна дневна с трапезария, три спални и дори традиционната японска стая „татами”. Централното помещение се отоплява с печка на дърва.

Трите спални са „японски” по всички показатели ​- в тях има място само за едно легло и нищо повече. Спестено им е дори такова излишество като нощни шкафчета. Между отделните вътрешни пространства няма врати. Така светлината свободно преминава от едн​о място на друго. Само спалните са отделени от коридорите с врати. Подът и стените са покрити със смес от японски кедър и смърч. В коридора пред тях архитектите от Арбол Акаши са поставили вграден гардероб, който се ползва от цялото семейство. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?