ПУ строи общежития

Първият блок готов до края на 2014-та

До края на годината трябва да бъде завършена седеметажната сграда на бул. "България" №236. Това е само първият блок (с РЗП 3 125 кв. м) от четирите нови общежития на ПУ. Той е етап от амбициозната програма на университета за разработване на модерен европейски кампус. Осигуреното финансиране е на стойност 2.794 млн. лв., от които 2 млн. лв. идват от инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите", а останалите са собствени средства, уточняват от ректората.


Проектът предлага 7- етажна сграда, по 11 типови стаи на всяко ниво и така сградата ще разполага с общо 150 легла за легла и 2 стаи за персонала. Това е едно от малкото модерни общежития, които се строят в България, повечето са от 60-70-те години на миналия век, обясни арх. Андреев от проектантският екип. Различното е, че всяка стая ще предлага по 13 кв. м чиста жилищна площ на човек, т.е. в нея ще живеят по двама студенти. Схемата е следната: влизането става през входно преддверие, всяка стая има самостоятелен санитарен възел с баня и тоалетна. Прозорците са големи, така осигуряват достатъчно осветяване. Обзавеждането е съобразено с размерите на стаята и нуждите на студентите - по едно легло и бюро, етажерка за стена и библиотека, плюс голям шкаф за всеки студент и гардероб, вграден в стената. Интериорът е развит в отделен проект, в който се предлага дизайн и на мебелите.


Този проект беше възложен след проведена обществена поръчка за цялостен инженеринг - проектиране, изграждане и обзавеждане. Така изпълнител на първото общежитие е консорциум "Пловдив еджукейшън кампус" ДЗЗД, с управител Антон Желязков. В него участват две пловдивски фирми": Ай Ди Ел ООД и "Роуз валей инвестмънт" ЕООД. Инвестиционният проект е разработка на екип с водещ проектант арх. Антоанета Топалова. В него участва младият арх. Николай Андреев, който е специализирал "Градски дизайн и градски култури" в университета "Sint-Lucas School of Architecture" в Брюксел. Част "Конструкции" е разработка на инж. Васил Георгиев.


Екипът предлага нестандартен подход - блокът на общежитието е проектиран в галериен стил, стаите са подредени в един отворен коридор, който е обединяващото им звено. "Развиваме тази галерия на всеки етаж, тя е вид тераса или място за социални контакти на младите хора. Избрахме този вариант, защото много по-скъпо щеше да излезе всяка стая да има собствен балкон", казва арх. Андреев. Концепцията е модерна, типично в актуалния западно-европейски стил. Такива общежития могат да се видят в Холандия, Белгия и дори в Австралия, допълва арх. Андреев.
Архитектурният образ е съобразен с общата визия на средата. Бордът на плоския покрив, например е вдъхновен от този от сградата на университета. Другият акцент е леко "разчупената" фасада, с нейните специфични прекъсвания, които се повтарят ритмично. Така функционално всяка стая е отделена от съседната, като самостоятелна жилищна клетка и това много ясно може да се "прочете" по плоската фасада, чрез различния цвят мазилка и лекото "излизане" напред. В екстериорното изпълнение са предвидени съвременни материали: дограмата ще е пластмасова - четирикамерна KMG с нискоемисионни стъкла, интегрирана топлоизолационна система Baumit за външните ограждащи стени. Всички стаи са с южно изложение за по-добро ослънчаване и енергоефективност, в проекта са заложени вътрешни щори.


В бъдеще


Проектантите са подготвили цялостна идея за територията. Тя включва един блок, на калкан с първото общежитие и още два - огледално разположени. Между тях се затваря парково пространство. За него те имат специален ландшафтен проект с алеи, цветни настилки, ниска тревна растителност и по-висока, на места, с множество пейки и водна площ. В центъра на тази композиция е поставен фонтан, а около него се развиват дървени перголи, със спускащи се увивни растения. В единия край на парка ще има спортна площадка с външен фитнес. Ще има още две спортни игрища за волейбол и баскетбол, а на по-късен етап и предвидени стол за хранене, като отделна ниска сграда. Останалите три общежития ще се изграждат поетапно, като за целта ще се търсят различни източници на финансиране. През 2013 г. с решение на МС на пловдивския ВУЗ беше предоставен имот на МВР с площ 32 дка, разположен в съседство с учебния комплекс и новата спортна зала на бул. "България". Така в момента университетът разполага с терен от 107 дка публична държавна собственост. В него, зад сградата на факултета, ще се обособи и паркинг за повече от 70 автомобила.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Студент

Студент

27.08.2014 | 17:30

Сонче, направи ти по-добър проект за студентско общежитие с наличните средства, след това критикувай чуждия труд. \nЗащо поне веднъж, за разнообразие, не се зарадвате на подобна прекрасна новина, вместо да хленчите и да сеете недомислени изказвания?

Отговори
0 0
sonia

sonia

21.05.2014 | 08:37

Какви социални контакти ще осъществяват студентите на дълъг и тесен балкон!? Да не говорим че през по голямата част от времето прекарано там, ще бъде студено... или заледено! Неадекватен проект. Жалко, че това е ново строителство, а идеята му е от шейсетте на миналия век. Има два такива блока в Кючука с външен коридор - няма такава грозна гледка...

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?