Следвайте ни

Проверяват всяка сграда дали издържа на трус

viber icon

Всички жилищни и обществените сгради в страната ще се обследват доколко са устойчиви на земетресение. До края на 2025 година Агенцията по геодезия, картография и кадастър трябва да изработи карта за сеизмичния риск. В нея ще бъдат описани всички сгради в малки и големи населени места и как биха „реагирали“ при земетресение с различен магнитуд. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Идеята е информацията за сеизмичните рискове в различните зони да допринесе за повишаване на качеството на строителството у нас, за подобряване на инженерната инфраструктура, както и поддръжката на хидротехническите и енергийните съоръжения. По данни на Националния статистически институт област Пловдив е на първо място в страната по стартирало строителство на нови сгради. За третото тримесечие на 2019 г. първа копка е направена за 200 нови жилища и 67 обществени сгради.

Предстои създаването на лаборатория по сеизмична устойчивост. В нея ще се извършват практически тестове и изпитания, за да се доказват съответните качества на материалите, които се използват в строителството, както и на конструкциите, методите и технологиите на изграждане на сградите. Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е утвърдило методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на страната. Средствата, които са необходими, са около 10 млн. лв. и ще се осигурят от бюджета.

Новост е и изграждането на многофункционален кадастър. В него ще бъдат отразени данни за имотите и комуникациите от подземна, наземна и надземна инженерна инфраструктура.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

glory

glory

14.02.2020 | 06:49

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?