44
Следвайте ни

Проучват каменните мостове в Родопите

Пловдивски специалист в реставрацията ръководи проекта, разчитат на доброволци

viber icon

Десетки каменни мостове край Кърджали и Смолян ще бъдат проучени и документирани. Това ще стане с реализирането на проекта „Историческите каменни мостове в Родопите - съвременни методи за представяне и опазване". Обиколката е от 27 до 30 септември и е поредната инициатива на Сдружение „Мещра" - организация на специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В рамките на акцията са включени теренно проучване, специализирано документиране на мостове и обществена дискусия с изложби, планира се и конкурс за фотография на мостове. В уебсайт ще бъдат публикувани резултатите - информация за проучените културни ценности, 3Д модели и виртуални разходки. Ще бъде подготвен и дигитален каталог с изработените по проекта материали.

Ръководител на проекта е пловдивският арх. Иван Колев, който е бил старши експерт, архитект проучвател в НИНКН в периода 2011-2017 г.

„Нашата идея е да съберем повече информация за обектите, но и за историята на Родопите. За целта ще бъдат обходени десетки каменни мостове в областите Кърджали и Смолян. За всеки един от тях ще бъдат изготвени материали, съдържащи актуални и архивни данни, анализ на съществуващото състояние и автентичност. Проектът е подкрепен финансово от Национален фонд "Култура" и се изпълнява в партньорство с Община Ардино, Историческия музей в Ардино и Регионалния исторически музей в Кърджали”, каза арх. Колев.

Припомняме, че в началото на т. г. пловдивчанинът създаде виртуален тур с 360° панорами от църквата „Св. св. Петър и Павел" в с. Преколница. „Този начин на заснемане улеснява работата по обектите на културното наследство. Документиране само със стандартна фотография и дори архитектурното заснемане не е достатъчно, когато обектът е изцяло изработен от ръцете на различни майстори резбари, иконописци, каменоделци и т.н. При следваща консервация и реставрация много ясно ще може да се представи и резултатът от изпълнението", обясни тогава Колев.

 

Заснемат стари къщи фотограметрично

Една от последните инициативи на сдружение „Мещра" е в Котел, където организират архитектурна работилница за документиране на Козичковите къщи в старата част на града.

Как се прави фотограметричното заснемане на стара къща показват нагледно арх. Константин Димитров от студио СОДА и Калоян Николов - докторант в Националната академия за театрално и филмово изкуство. На терен те демонстрираха метода на заснемане и дадоха основни насоки и съвети при този вид сканиране. Двамата запознаха участниците и с проекта, по който съвместно са работили - 3D модели на сецесионови сгради, разположени в Русе, Варна, Плевен, Пловдив и София.

Проектът се осъществява в партньорство с European Heritage Volunteers и UACEG - УАСГ в София, с финансовата подкрепа на VELUX - България. Техни домакини са Историческият музей  и Община Котел. В инициативата участват доброволци от 8 държави и 4 континента - Аржентина, Пакистан, Малта, Испания, Франция, Италия, САЩ и България.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?