1939

Професионалните домоуправители трябва да бъдат вписани в регистър

Професионалните домоуправители ще трябва да бъдат вписани в регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това предвиждат промените в Закона за управление на етажната собственост. 

Но за да бъдат вписани в регистъра, домоуправителите трябва да отговарят на редица изисквания: трябва да са наели по трудово правоотношение и/или на граждански договор следния минимален персонал: минимум един служител с юридическо образование или икономическо образование; минимум един служител с техническо образование; да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“ за вредите, които могат да настъпят вследствие на неизпълнение на задълженията по управлението на етажната собственост; да нямат данъчни задължения и др. 

Срокът на валидност на акта за вписване в регистъра е 5 години.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството или определено от него длъжностно лице може да издаде отказ за вписване в регистъра, при положение че лицето не отговаря на изискванията, а също така може да поиска и заличаване на търговеца от регистъра, ако престане да отговаря на изискванията.

Лилия Чолакова, председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, тел. 088 20 00 204.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?