2374

Проектът за втори гребен канал финалист за строителни оскари

С приз от LUXURY Property AWARDS 2022

Проектът за създаването на втори гребен канал и обособяването на Световен гребен спортен център с парк за водни атракции, отдих и риболов ще превърне Пловдив в притегателен център за милиони туристи и ценители на водните спортове,  категорично е журито на XII издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022. Церемонията ще се превърне в истински форум на строителството, за да отличи лидери в индустрията на 7 октомври 2022 г. в 5-звездния хотел "Санкт Петербург" под тепетата.

С построяването на помощния канал Пловдив ще може да организира големи състезания, които да привличат състезатели и туристи от цял свят. Това ще генерира сериозни приходи в градската икономика. Последното международно състезание по гребане в Пловдив беше преди ковид кризата - през септември 2018 г.  Тогава се състоя Световното първенство за мъже и жени до 23 г., а в Пловдив гостува  президентът на МОК Томас Бах, който направи и символична първа копка на втория гребен канал.

С новото съоръжение ще се модернизират съществуващият олимпийски гребен канал и съседният парк, което ще ги превърне в мултифункционален комплекс за спорт, развлечение и защитен парк. 

Новият проект може да осигури още поне две водни връзки към съществуващия канал - едната е на стартовата линия, другата - на финала. Така той ще отговори на изискванията на Международната федерация по гребане (FISA). Главният източник на вода е река Първенец, а необходимите допълнителни количества ще бъдат осигурени от каскадата "Доспат-Въча", уточняват инвеститорите. Размерите на съоръжението ще бъдат приблизително с  дължина 2100 м, ширина - 45 м и дълбочина - 1,5 м,  с изключение на водната ски писта, съгласно стандартите на IWSF. Каналът ще даде възможности за провеждането на много световни и европейски шампионати по спортен риболов, джогинг, спортно ходене и други. Ще бъдат изградени подходящи зони за разходки, пикници, зелени училища и детски площадки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Диди

Диди

30.09.2022 | 13:45

С канала под гарата стават три.

Отговори
4 1
Съвестин Пловдивски

Съвестин Пловдивски

29.09.2022 | 11:13

ХА,ХА,ХА! НИКОГА! СОЦ ИДЕЯ ОТ СОЦ.ТЪРГАШИ

Отговори
2 1
Генчо

Генчо

28.09.2022 | 20:24

Ако изсече гората ще спечели пандизчийските оскари

Отговори
9 1
гребец

гребец

28.09.2022 | 20:06

колкото и да не разбира човек, гледайки първата снимка с много дървета и втората - без тях си задава въпроса защо ? и кому е нужен, като от доста места обясниха, че може и без него ...

Отговори
9 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?