Следвайте ни

Продаваме жилището само с паспорт, ето колко ще ни струва

Броим до 6 лева на квадрат за техническия документ

viber icon

От 2022-а продажбата и отдаването под наем на имоти ще става само след представяне на технически паспорт за съответното жилище. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност, публикувана за обществено обсъждане. Цените за проверката варират между 1.5 и 6 лева на кв. м, така че, ако имате жилище около 60 кв. м, пригответе около 300 лева, предупреждават от строителния бранш. 

Жилището, също като колата, с времето се амортизира и остарява. Всяка година проверяваме състоянието на автомобилите си, но не се сещаме да направим това с дома си. Само че до 2022 г., според директивите на ЕС, всички стари сгради ще трябва задължително да се сдобият с паспорт. Паспортизирането им означава един вид да минат профилактичен преглед, за да се види още колко живот им остава.

С колко обаче това ще бръкне в джоба на българина? Какъв е смисълът от предписанието, ако то не е изпълнено и никой не го контролира, питат хората. И какво решава то, ако сградата няма да се ремонтира в скоро време?  

Според статистиката у нас има над 4 милиона жилища, като повечето са строени преди 30-40, че и още назад във времето. В тях на практика от тогава не са правени ремонти. Строители в Пловдив казват, че сградата започва да старее от момента, когато бъде построена. Без добра поддръжка тя се амортизира в годините. Едно обследване е като профилактичния преглед, сравняват от бранша, то може да покаже моментното състояние на сградата и какви са амортизациите по нея. За целта

се проверяват всички елементи на блока:

електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмична устойчивост. Нашенецът обича да зида и балконите, като допълнително помещение към кухнята. Това също може да създаде проблем и трябва да се обследва, обясни инженер, чиято фирма е сертифицирана да извършва подобни обследвания. Цените на проверката за едно жилище ще варират между 100 и 500 лв. Така до 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това. Идеята е да се повиши ангажираността на собствениците на сгради чрез стимули и санкции за изготвянето на технически паспорти на сградите. Плановете са до 2050 г. да бъдат обновени 60% от жилищния фонд в страната и близо 17% от нежилищния.

Регламентирано в закона от 13 години

Нормативна осигуреност за цялостна проверка и оценка на техническото състояние на сградите е уредена в родното законодателство още през 2007 г. - т.е. вече 13 години. Снабдяването с технически паспорти на сградите е регламентирано с Закона за устройство на територията (ЗУТ), където в чл. 176а е предвидено издаването на специална наредба Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите (в сила от началото на 2007 г.). Днес обаче тази тенденция се покрива с основната европейска философия да се осигури безопасност и комфорт на обитателите. „Нормативните изисквания се прилагат не само по време на проектирането и изграждането на сградите, но и през целия им експлоатационен период. Т.е. „животът“ на една сграда започва веднага след построяването <210>. Именно тази философия е в основата на българското законодателство за техническа паспортизация на сградите“, обясни маг. инж. Маргарита Томова, държавен експерт в дирекция "Технически правила и норми" в МРРБ. Ето защо много европейски държави, в това число и България, следват своя дългосрочна стратегия за саниране и така подобриха енергийната ефективност, както и жизнения цикъл на много от панелните си блокове, построени в годините на соца, допълни експертът.  

Несъответствия оскъпяват процедурата

„Цената за изготвянето на техническия паспорт варира в зависимост от големината и сложността на сградата, обясняват от фирма, сертифицирана да прави новите проверки. Тя може да се вдигне значително, когато има несъответствие между документацията и реално изпълненото при строежа. В този случай се налага допълнително архитектурно и конструктивно заснемане, а неговата цена варира от 1,5 лв. до 3 лв./ на квадрат. С днешна дата цената за паспортизация на една сграда е от 1.5 до 6 лв. на квадрат застроена площ, а сроковете за изготвянето на паспорта варират от 15 до 30 дни“, уточняват от фирмата. На практика с технически паспорт разполагат всички нови жилища, построени след 2007 година. Старите сгради получават този паспорт след обследване, обясняват от бранша. Важно е обаче да се знае, че от 2022-а продажбата и отдаването под наем на имоти ще става само след представяне на технически паспорт за съответното жилище. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност, публикувана за обществено обсъждане.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (5)

ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

04.08.2020 | 14:07

440-000 ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ--ПРИ ТАЗИ МОДЕРНА КОМПЮТАРИЗАЦИЯ--НЕБИВА ДА СА ПОВЕЧЕ ОТ 20-000--НАЙ-МНОГО ПОЛИЦАИ В ЕВРОПА ОТ ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО--КОИТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ ЗАЕДНО С ВОЕННИТЕ НА ПО 45 С 20-ЗАПЛАТИ НАКУП ПРЕД ПЕНСИЯ--ЗНАЧИ АКО НЯКОЯ ОФИЦЕРСКА ГАД ВЗИМА 2000 ЛВ ЗАПЛАТА ЩЕ ВЗИМА ПЕНСИЯ ОТ 1200 ЛВ И ЩЕ МУ БРОЯТ И 20 ЗАПЛАТИ ПО 2000 ЛВ НА КУП-Т.Е.40-ООО ЛВ---УЧИТЕЛИТЕ И ТЕ ВЕЧЕ СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И НЕЗАВИСИМО ЧЕ РАБОТЯТ 8 МЕСЕЦА В ГОДИНАТА--ОСТАНАЛОТО ИМ Е ОТПУСКИ ПРАЗНИЦИ И ВАКАНЦИИ--СЪЩИТЕ ИМ ДАВАТ ЗА ПРЕД ПЕНСИЯ ПО 10 ЗАПЛАТИ НА КУП--ИЛИ ОКОЛО 10-000 ЛВ---СЕГА ВЕЧЕ СТААЛИ ВИ ЯСНО НА ВСИЧКИ ЗАЩО Е ГРАБЕЖА СРЕЩУ ХОРАТА????--ВОЕННИ КОИТО НИКОГА НЕ СА ХОДИЛИ НА ВОЙНА И СЕ ИЗБИВАТ ПОМЕЖДУ СИ ВЪВ ВОЕННИ ОЧЕНИЯ--И ТЕ ВЗИМАТ ПО 20 ЗАПЛАТИ НА КУП ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ И ПЕНСИЯ НАД 800 ЛВ

Отговори
10 2
Стриктен данъкоплатец

Стриктен данъкоплатец

04.08.2020 | 11:35

За последните 27 години съм ви платил 4780 лева данък сгради! Какво съм получил насреща в замяна на тези хилядарки? Не е ли редно да се понапънете малко и да я направите по СЛУЖЕБЕН път тази паспортизация?

Отговори
16 0
Ехееей

Ехееей

04.08.2020 | 11:28

Спрете се бре кратуни! На запад народа масово живее в къщи на по 100 - 200 години и нищо. Прави им козметични ремонти и ги продава. Цяла Англия е минимум 100 годишен гредоред с азбест и масово напукани стени. И живеят без да им пука. Нашите жилища са слънце пред техните колиби. Стига вече сте се чуди ли как да свалите по още една кожа от гърба на хората. Спрете се!

Отговори
21 1
пак неадекватни мерки

пак неадекватни мерки

04.08.2020 | 09:07

Сградите и кучетата са задължително с паспорт, но хората до 14г. - не! Властта пак е измислила нещо като санирането, от което може да се съдира кожата на населението и да се крадат милиарди! Кой и как ще обследва съборетените по селата, които имат по 30-40 души наследници?

Отговори
21 0
име

име

04.08.2020 | 08:39

Поредния рекет за излъганото от демокрацията, бедно население. Отново депутатите сътвориха поредната гавра! Цитират се закони и директиви от Европа!? Законно се уреждат наши фирми и хора, които ще лапат пачки. Законно се презастрояват градовете с корупция, корупция, корупция, корупция .... Доволни муцуни на финансови министри с хвалби за хазната виждаме десетилетия. ЦИНИЗЪМ!

Отговори
33 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?