3906

През 2023-та: Пет концепции променят архитектурата

 

Архитектурата се развива бавно последна е засегната от големите културни и политически процеси. Обикновено минават години, докато индустрията разработи своите нови технологии и материали. Или докато експертите открият по-иновативни подходи при използването на традиционните материали. 

Бъдещето на модерната архитектура се фокусира върху устойчивостта и пространството - въпросът, който вълнува архитектите, е как да се строят по-ефективно сградите, така че да бъдат по-устойчиви и да осигурят повече квадратни метри за обитателите си. 

Кои са най-вълнуващите архитектурни тенденции в 2023-та? Как ще дефинират те настоящата година и ще променят ли начина, по който всички ние живеем?  Ето и водещите концепции в архитектурата за 2023 година. 

 

Ревитализация в действие  

Една от неприятните последици от пандемията бе, че тя доведе до затваряне на части от индустриалните и офисни сгради или дори до окончателното им закриване. Това провокира тенденцията за адаптиране и промяна на предназначението на съществуващата архитектура.

Тенденциите за ревитализацията на сградния фонд се запазва и през настоящата 2023-та. Така много разрушени или неизползвани сгради се върнаха към нов живот. Старите структури се адаптират спрямо нови функции и стават част от грижата за въздействието на строителството върху околната среда.

Един от блестящите примери за това в Пловдив е Point Avenue - сградата, която замени емблематичния склад на цигарения магнат Магърдич Томасян на бул. "Руски" и ул. „Велико Търново“. Бившият Стоматологичен факултет се ревитализира по проект на арх. Иван Бобев и впечатлява със своя иконичен дизайн. Високите тавани и актуалният за последните години индустриален стил позволяват реализирането на първите по рода си лофт жилища в града.

Добър пример за ревитализация е и Флавия бизнес парк, която замени легендата от соца

 

Да рециклираме: всичко от строителните конструкции до материалите

Влагането на рециклирани материали става все по-актуална тенденция в контекста на съвременното строителство. 

Преди време холандци, работещи в областта на архитектурата и строителните иновации, разработват първите по рода си изцяло рециклирани пластмасови облицовъчни плочи. Първата сграда, в която те са вложени, дори е факт. Те разработват Pretty Plastic - системата, базирана на преработката на стари PVC прозоречни и улучни профили. 

И така, вместо да се разрушават и изграждат нови инсталации, се наблюдава движението за повторно използване или адаптиране на съществуващи структури за по-нататъшна употреба. Повторното използване има още едно предимство -то може да помогне за запазване на специфичния характер и наследството от миналото на дадено място.

 

Новите мобилни къщи - преместваеми и компактни

 

Мобилни домове във вид на хотелска стая

Мобилните къщи отдавна са на мода. Експерти посочват, че подновеният интерес към елегантните сглобяеми конструкции е стимулиран от нарастващите разходи за наеми и ипотеки, с които се сблъскват съвременните хора. Освен това пандемията, свързана с Ковид-19, върна мечтите на много хора за номадски начин на живот.

И така - модулните къщи са една обещаващи архитектурна тенденция. В тези домове 70-90% от компонентите се сглобяват при производителя и след това се пренасят към строителната площадка. Сглобяемите конструкции имат множество предимства - тези проекти са по-икономични и позволяват на архитектите да обърнат повече внимание на модулността и изкуството на детайла в сглобките. 

Най-новото е, че архитекти създадоха преносими конструкции като Moliving. Благодарение на тези подвижни „капсули“, мобилните домове придобиват вид на луксозна хотелска стая, проектирана с отделни зони за живеене, спане и работа. Това е първата концепция за номадски хотел в света, сглобяемите капсули могат да се местят с лекота - идеални за всеки, който мечтае да отвори Airbnb.

Построен през 1977 г., Младежкият дом е пример за „брутализъм“ - архитектурния стил, в   който основен акцент са видими бетонни елементи

 

Ярки монументални обеми от… бетон

Напук на всички нови екотенденции,  на дневен ред идват сградите в стил "брутализъм".

Те са скъпи за поддръжка, но тъй като не могат лесно да бъдат преустроени или променени, всъщност са склонни да останат такива, каквито ги е замислил архитектът. Може би движението се завръща именно защото постоянството е особено привлекателно в нашия хаотичен свят. Брутализмът се появява през 50-те години на миналия век. Този стил в архитектурата се концентрира ​- във формите си - върху суровите материали като бетон. Днес голяма част от тези сгради създават впечатляващи композиции със светлина и сенки, които добавят елемент на игривост към иначе масивния им и монолитен вид.

Тази сграда във формата на стъклен куб в Лондон е изградена от екоматериали

 

Материали, съобразени с природата

Новите екологични материали в строителството са конопеният бетон, глината и коркът. Днес те навлизат масово в строителството.  С тях архитектите се връщат към природата, като имат предвид техните неоспорими екологични ползи, и високите стандарти, на които отговарят.

Този тип материали носят обещаваща възвръщаемост. Конопът има свойството да улавя големи количества CO2 и в сравнение с дърветата расте по-бързо на по-малко пространство. По този начин се постига увеличаване на топлинния капацитет и намаляване на екологичния отпечатък на сградите. Коркът, възобновяем и биоразградим материал, който отдавна се използва в интериора, сега излиза навън под формата на устойчива облицовка. Корковите панели се ценят заради това, че са устойчиви на атмосферни влияния и изолират чудесно сградите, с което повишават топлинния им капацитет. С подобна идея са и къщите, изработени от глина и пръст - концепцията се ражда от желанието да се създаде солиден, лесно възпроизвеждан прототип за устойчиво жилищно строителство. Бамбукът и водораслите, които също са на растителна основа, са доказателство, че архитектурата може да размие границите между природата и строителните конструкции. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?