Предприемачът Христо Томов: Цената на жилището следва да нараства плавно

Covid-19 не само че не се отрази негативно на строителството, а напротив, секторът бележи подем

Вече над 15 години предприемачът Христо Томов развива концепцията на затворените квартали в Пловдив.

Завършва „Маркетинг и реклама” и „Стопанско управление” в Бургаския свободен университет. Влиза в частния бизнес през 1998 г. с търговия с дървообработващи инструменти. През есента на 2004-та създава дружеството „Стройколукс" и с него развива първите си инвестиции в жилищния сегмент. Първоначално фирмата му, съвместно с "Ecohome", строи  "Ecohome Sofia" - сгради от апартаментен тип в столицата. Негови са вече реализираните комплекси „Райски кът 1”, „Райски кът 2”, „Тракия Плаза” и “Тракия Каза”, също „Корона” на Пещерско шосе в Пловдив. През 2019-а стартира две от последните си идеи - комплекс „Томов плаза” на мястото на бившата Мебелна къща и еднофамилните къщи, обединени под името „Каза Миа” в кв. „Остромила”.

От 2009 г. влиза и в туристическия бранш с хотел “Primea beach residence" - на самата плажна ивица в курорта Царево. През декември 2016 г. отваря врати и петзвездният хотел Аrte Spa & Park Hotel във Велинград, а от 2019 г. част от хотелската верига става и хотел „Велина“ във Велинград, в който в момента тече усилен ремонт.

---------

-  Как се развива проектът Ви „Томов плаза“, на какъв етап е строежът?

-  „Томов плаза” се движи в предварително начертания график, дори го изпревари с цели два месеца.  С тези темпове ще го въведем в експлоатация още през м. септември т. г.

Сградите са на Акт 15 - завършили сме грубия строеж - до покрив,  топлоизолациите са положени, в момента се изпълняват стълбища, парапети, асансьори. Предстои ни най-голямото предизвикателство - вътрешният двор.

Мечтата ни е да създадем прекрасни зелени градини - истински оазис за живеещите

Ето защо на място се изпълнява сложна и модерна система за дрениране, правят се насипи на хумусна почва на места дори над 1.20 м, за да може да засадим и отглеждаме висока растителност и дървета. Предстои ни да завършим инфраструктурата - двата подземни етажа паркинги,  паркинга пред търговските обекти, осветление, маркировка - не повече от 10% от цялостната работа по обекта. Добрата новина е, че БИЛЛА влиза в „Томов плаза“ с договор за 20 години напред. Доволни сме, че подобна престижна хранителна верига оцени локацията и ще улесни нашите клиенти за ежедневните им покупки в бъдеще. Защото „Томов плаза“ разполага с необходимите обекти в сферата на услугите - фризьорски салони, заведения, банки и химическо чистене. Но както знаете, храната е възловият момент във всеки подобен проект.

- Силно промененият начин на живот в условията на пандемия наложи нови изисквания към жилищата. Как ще се променят те според Вас?

- Категорично това е така! Хората вече имат горчивия опит от т.нар. затваряне, те видяха, че трудно се стои между четири стени с дни, седмици, и вече имат едно наум. Ето тук е ролята на тези дворни пространства в затворените комплекси, които ние, предприемачите, правим с мисъл за хората. Това е мястото, където дори в условия на пандемия хората могат да излязат и да се разходят, да се усамотят на социална дистанция един от друг в предвидените за това беседки и кътове. Големите площи, в които се строят затворените комплекси днес, имат едно безспорно предимство - те дават по-големи възможности, отколкото малките кооперации, разположени някъде между улиците в квартала.

- Как се отрази Covid-19 върху строителството и в частност върху жилищния сегмент?

- Covid-19 не само че не се отрази негативно на строителството, а напротив, секторът бележи подем. В ситуацията на пандемия хората, първо, нямат толкова големи разходи. Те останаха в дома си и се научиха да живеят по-обрано и скромно. Практически няма къде да похарчат парите си - моловете не работят, ресторантите също. Не могат да отидат на екскурзия или на почивка. Освен това много от тях, които все още имат сигурна работа, разполагат с излишък от средства. Банките вече не са добър вариант за съхранение на парите,тъй като не дават никакви лихви. Дори имат отрицателни лихви, т.е. ти губиш от парите си, държейки ги в банка. А и самата банка сама по себе си не може да бъде коректив на инфлацията.

Проблем у нас е и липсата на други инвестиционни инструменти: акции, облигации, застрахователни полици.

Така че имотът си остава най-сигурният вариант за инвестиция

Това придвижи имотния  пазар напред през цялата 2020 г., както и през настоящата 2021 г. Интересен е фактът, че въпреки засиленото търсене на жилища, предприемачите не злоупотребяват с цените им.

- От няколко месеца се наблюдава драстично поскъпване на строителните материали. С нови, по-високи цени са метали, строително желязо, кофражи, изолации, замазки и др. Какви са прогнозите Ви - това ще оскъпи ли новото жилищно строителство?

- Някои от материалите поскъпнаха чисто конюнктурно. Един подобен пример са металите, друг е стиропорът. Само че тази тенденция си има своята предистория.

Що се отнася до металите, Китай дълго време спря производството си в ковид кризата. След което го възстанови почти в пълен обем. Страната е голям производител, но и голям потребител на стомана в световен мащаб. Логично, насочвайки се към продажби в Китай, големите производители на стомана вдигнаха цената и това влияние се усети и тук, в Европа. Стиропорът пък е зависим от цената на нефта. Бих добавил още един фактор - изгоря една от фабриките за суровина за стиропор в Канада.

Така че и металите, и стиропорът повишиха цените си с 30%, докато други, като бетона, имат корекция в рамките на 5%. Няма нито една суровина, чиято цена да е паднала.

Да, жилищата излизат по-скъпо на инвеститора поради завишената цена на материалите

Само че този факт, поне до момента, не се отрази пропорционално на продажната им цена. Оскъпяването на строителния процес според мен не може да рефлектира пряко върху цената на крайния продукт. Примерно желязото е не повече от 10% от стойността на една сграда. А и всеки проект е дълъг процес. Започнах „Томов плаза“ през 2019 г. и ще го завърша през 2021 г. Ако имам поскъпване на жилищата, би трябвало да осредня тези цени за целия процес на строителство, а не ексклузивно.

Цената на жилището следва да нараства плавно - например, достигайки по-напреднала фаза на завършване. Вторият фактор е степента на продажби - ако един проект е успешен и бързо се продаде над 50%, тогава се прави малка корекция в цената с оглед вече ограниченото предлагане.  

- Как ситуацията се отразява на продажбите на имоти „на зелено“?

- По-изгодният вариант е да се купи жилище „на зелено“, когато цената е по-добра. Ето защо продажбите на зелено продължават да са актуални. Имаше известно  разколебаване на хората в началото на ковид кризата. Тогава те предпочитаха да купуват жилища, които са в по-завършен етап на строителство. Това е нормално, хората се притесняват дали строителят ще има финансовата възможност да построи напълно сградата. Като мина време обаче, се видя кои от предприемачите не само завършиха обектите си, но започнаха нови и на хората им се върна куража да инвестират отново "на зелено".

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?