44

Правят биожилища с изолация от овча вълна

Строителството все повече ще залага на екоматериалите в бъдеще. Те щадят природата и осигуряват по-добър комфорт на живот. 

Първите биожилища с изолация от овча вълна са напът да се случат в местността Камбаните срещу Бизнес парк София. Проектът вече е  в процес на одобрение.  Идеята е на младия архитект Пламен Мирянов, а в нея инвестира екипът на „Артекс инженеринг“, както вече писа „Марица“.     

Проектът носи интересно име - „Озарения“. 

От години е известно, че овчата вълна е особено подходяща за изолации. След обработка за защита от огън и вредители тя е подходяща за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи. Всеки сезон обаче вълната се изхвърля на всевъзможни места, заради което фермерите отнасят санкции. Не е за подценяване и рискът от екологични бедствия. „Ходих на Средногорския събор в покрайнините на манастира "Гигинци". Там се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България и се заговорихме за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места - в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия.” Идеята му е да се намери начин тази огромна маса от вълна да се изкупи и от нея да се произвежда изолация. 

"Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в  устойчива суровина", обясни пред "Марица" арх. Мирянов. 

Идеята е доста щура и нестандартна, но младият архитект я обмисля сериозно. И я залага успешно в проект „Озарения“. Какъв ще е резултатът, тепърва ще се види.  

Екоселището от къщи ще бъде изградено от естествени материали, в една богато озеленена среда с пешеходна алейна мрежа, детски площадки и зони за спорт. Самите къщи ще се строят с кръстосано ламинирана слепена дървесина. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Яяяя

Яяяя

02.06.2022 | 09:37

Сигурен съм ,че статия със същото съдържание четох преди години. Незнам защо вълната се изхвърля ,а не се преработва в някакъв текстил, но след като се обработи против вредители и огън ,биото и остава само в рекламната диплянка.

Отговори
4 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?