Следвайте ни

Зелената система е като хубавата жена, затова всеки се пробва

Големият проблем е в липсата на специалисти по нейното планиране и управление в общинската администрация

viber icon

Пълен абсурд е идеята на Съюза на ландшафтните архитекти Дирекция „Зелена система” да функционира отделно от дирекция „Екология”, заяви пред „Марица” бившият главен еколог на Община Пловдив Христо Минков преди седмица. Експертът в областта на екологията обясни, че подобна грешка бе допусната преди време от екскмета Славчо Атанасов. „Какво се случи - една от най-добре работещите структури на общината и Дирекция „Екология” бе разбита на два неработещи отдела. Единият е отдел „Управление на отпадъците”, а другият - отдел „Екология”. Това беше прецедент за страната, непознат в нито една друга община, което доведе до пълен блокаж на почти всички екологични проблеми в община Пловдив”, аргументира се Минков. 

По този повод  ланд.арх. Станимир Шаламанов, председател на НТД по озеленяване към Регионалния научно-технически съюз в Пловдив, изпрати до редакцията на в. "Марица" свое становище по тезата.

 

 

Като стане въпрос за зелена система, и изведнъж всеки знаен и незнаен специалист започва да изказва мнения, започва се едно говорене, изказват се едни „тежки“ становища… Няма да уточняваме от какви специалисти се случва тази „превъзбуда“… Ще кажа само, че зелената система е като хубавата жена, всеки се пробва. Модерно е… и рейтингово!

Факт е, че за 20-25 години опити на различни многостранно развити личности на тема зелена система се случиха следните неща: Пловдив загуби почти половината си зелени площи. Нивото на поддържане на зелените площи е много ниско по ред причини. Градът загуби декоративния си разсадник.

Причините да се случи това са комплексни, но едно нещо е в основата на всичко - липсата на специалисти и структура в общинската администрация, които да са пряко натоварени с планирането и управлението на Зелената система.

Пловдив може да се похвали с една пилотна разработка за страната и това е  изработената „Програма за развитие, поддържане и опазване на зелената система на гр. Пловдив“, приета от Общинския съвет през 2013 г. Това е рамков документ, който завършва с етапен план и следва да бъде макрорамка на всичко, свързано със зеленината в града до 2025 г.

Уви, поводите ни за хвалби са само дотук. Тази програма не се прилага. Нещо повече, няма кой да я прочете. Не че няма хора, които да отговарят за определени направления, свързани със зеленината (към момента са общо 11 души в цялата община). Просто повечето от тях не са специалисти, пръснати са из районите и различни дирекции и както често се случва - „едната ръка не знае какво прави другата“.

Добре трябва да се замислим дали е целесъобразно да продължаваме по същия начин. Очевидно нещата не вървят и циментирането на това статукво от различни корифеи във всичко друго, но не и специалисти - инженери озеленители или ландшафтни архитекти, ще доведе до още по-плачевни резултати.

Когато се критикува, е добре критиката да бъде градивна, а именно, да се каже какво е необходимо да се направи.

Ние като професионална гилдия сме заявили каква е първата стъпка според нас: Създаване на Дирекция "Зелена система" към Община Пловдив, която пряко да отговаря за планирането и управлението на зелената система. Поредното такова предложение е входирано още в края на миналата година в Община Пловдив, Общинския съвет и Областната администрация. Това е само стъпка номер едно, разбира се, и с това би следвало да започне един процес, който да доведе до устойчивост и развитие, защото едно поколение засажда дърво, а следващото използва позитивите от него.

По отношение на коментара на бившия главен еколог на Община Пловдив Христо Минков на 15.02.2020 г. във в. "Марица“, че е пълен абсурд „Зелена система“ да се вади от Дирекция „Екология“, ще изкажа доводите ни за обратното. Едно от основните неща, от които зависи нашите деца да имат паркове, е планирането. То започва още с устройство на територията, което е много далече от функциите, които в момента са вменени на Дирекция „Екология“. Изграждането на зелените площи е строителство и това е още един довод в полза на това да бъде отделна дирекция, подчинена на зам.-кмета, отговарящ за устройство на територията, строителство и инвестиции. Доста често поддръжката на зелените площи е свързана със строителни дейности (ремонт настилки, подмяна растителност, ремонт паркова мебел, техническа инфраструктура и пр.) и е по-практично да е близо до други дирекции, които са подчинени на съответния зам.-кмет. Ще задам и следния риторичен въпроси: Какво се случи досега, при условие че на книга зелената система беше в приоритетите на Дирекция „Екология“?

Всяка категоричност е основание за грешка и категоризирането на предложението като „пълен абсурд“ не е нито градивно, нито сериозно. По-целесъобразно е, ако има политическа воля за решаване на проблема (пак повтарям, че това ще бъде процес!), да се прецизира мястото на една такава структура от кмета на града чрез дебати, поучаване от направените грешки и пропуски до момента и съобразяване със сегашните реалности, за да може това да бъде една работеща единица, която ще постави началото на процеса. Нека оставим решаването на проблемите на зелената система на съответните специалисти, а те са инженери озеленители и ландшафтни архитекти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?