Следвайте ни

Пълен абсурд е „Зелена система” да се вади от дирекция „Екология”

Бившият главен еколог на Община Пловдив Христо Минков опонира на предложение на Съюза на ландшафтните архитекти

viber icon

Искането на Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА) за създаване на дирекция "Зелена система" към Община Пловдив е напълно погрешно. Това твърди експертът в областта на екологията Христо Минков, бивш главен еколог на община Пловдив и бивш директор на местната екоинспекция. Поводът е, че пловдивското дружество към СЛА внася предложение в местния парламент за създаване на дирекция към Община Пловдив във връзка с предвидената актуализация на ОУП 2007.

"В края на 2010 година" подобна грешка бе допусната от тогавашния кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Какво се случи - една от най-добре работещите структури на общината и дирекция „Екология” бе разбита на два неработещи отдела”, припомни Минков. Единият е отдел „Управление на отпадъците”, а другият - отдел „Екология”. „Освен неработещи те бяха подчинени на два различни зам.-кметове. Това беше прецедент за страната, непознат в нито една друга община, което доведе до пълен блокаж на почти всички екологични проблеми в община Пловдив.

Малко по-късно това решение бе признато за абсолютна грешка от ръководството на общината”, категоричен е експертът. Той предупреждава, че не е редно управлението на отпадъците да бъде отделено от останалите направления на околната среда: въздух, вода, почви и зелена система. „Напът сме да направим тази грешка за втори път, ако сегашното ръководство допусне да се реализира предложението на СЛА. Пълен абсурд е „Зелена система” да бъде отделена от дирекция „Екология” и да функционира самостоятелно”, настоява Христо Минков. Според него подобна структура не би имала никакви правни и административни възможности да предлага или взема самостоятелни решения, да има собствена политика и още по-малко да се разпорежда по отношение на действията на ОП „Градини и паркове”. Също така въпросната дирекция по никакъв начин не би могла да въздейства и върху структури като Инспектората или районните кметове, които са мажоритарно избрани.

„В тази връзка считам, че е по-разумно към дирекция „Екология” да се сформира звено, сектор или отдел „Зелена система”, като значително се повишат правомощията ѝ”. Според експерта е важно да се отчита фактът, че зелената система на всеки град е в пряка взаимовръзка с останалите компоненти на околната среда - въздух, вода, почви и комунална дейност.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

MOPU

27.01.2020 | 05:45

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?