Следвайте ни

Последовател на Джоел Салатин вдигна "Чифлик ливади" до Сандански

viber icon

У нас пасищно животновъдство без химия се практикува в едно колоритно и устойчиво стопанство край Сандански. Става дума за фермата „Чифлик ливади“ на Филип Харманджиев, който от години следва методите на фермата „Полифейс“ и съветите на Джоел Салатин.

Има начини животните да се отглеждат свободно и хуманно, вместо да се инвестират огромни суми в индустриална ферма, казва Харманджиев: „Отгледани така, животните боледуват по-малко. Освен това при пасищните животни няма внасяне на фураж, те пасат това, което е на земята, което спестява разходите за косене, балиране и транспорт. Само така, хранейки животните, ние храним земята си и от едно малко парче земя човек може да има много сериозен добив.“ За целта Харманджиев е адаптирал своето стопанство, спазвайки основния принцип на Джоел Салатин - мобилността на структурата. „Този дизайн изисква да се запази достъпът на животното до естествената му среда и реализацията на естествените му инстинкти“, обясни за „Марица“ бизнесменът. 

Бройлерите в чифлика също са прибрани в кафези по дизайн на Джоел Салатин. Само че докато американецът използва за целта нагъната алуминиева ламарина, чиито процепи осигуряват добра циркулация на въздух, у нас подобна се намира много трудно. За да понасят по-лесно жегите, за животните са предвидени кафези, тип „оранжерия“, които са с по-висока конструкция. Те се местят всеки ден, за да могат бройлерите да пасат от люцерната и тревата, които заедно с чистия въздух и витамин D от слънцето са основни фактори за здравето им. Носачките пък са настанени в специални вили, които са на шейна и са заградени с електромрежа. Те се местят на всеки три дни. При тях режимът е доста по-свободен, отколкото при бройлерите, но и в тяхната храна няма ГМО и медикаменти - такъв е животът на животните в чифлика. Това е формулата за една устойчива фермерска система, която имитира природата, категоричен е собственикът на „Чифлик ливади“. „Фанатик” на природосъобразното земеделие, Филип Харманджиев е собственик на Бибендум - най-големия винен търговец и вносител, собственик е на магазините Casavino и винарна Дамяница.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?