4232

Поглед в близкото бъдеще: Изкуственият интелект влиза в дизайна. Отиват ли си архитектите?

Изкуственият интелект може да създаде зашеметяващ нов стил в архитектурата. Той „конструира“ странни визии и форми - от футуристични небостъргачи, вдъхновени от природата, до сгради, дишащи като растения.

Как изкуственият интелект ще повлияе на бъдещето на дизайна? Този въпрос излиза на преден план и провокира различни емоции у архитектите по света

„Инструментите за генеративен дизайн, задвижвани от изкуствен интелект, могат да бъдат полезни и да се използват в ранните етапи на проектиране, създавайки многобройни итерации, базирани на предварително зададени параметри, като например естетически предпочитания, материали, предназначение и други. От друга страна, AI може да анализира данни за местния климат, ориентация на сградата и потреблението на енергия, за да оптимизира архитектурния дизайн и енергийна ефективност“, твърди младият архитект Мирослав Насков. Преди няколко години той създава в Лондон своето MinD studio и днес успешно използва възможностите на изкуствения интелект в архитектурата.

Арх. Мирослав Насков успешно използва възможностите на ИИ в своето minD studio

Мирослав навлиза в тънкостите на параметричен дизайн още докато работи в студиото на прочутата Заха Хадид - в началото на своята кариера. Тогава се учи как в проектирането се задават конкретни параметри за сградата, а софтуерът изпълнява дизайна по нея. 

Има ли опасност обаче изкуственият интелект да измести архитекта и да го направи излишен в процеса на проектирането?  

„Живеем в бързо променящо се общество, в което технологиите се развиват всеки ден. Както всички, така архитектите и дизайнерите трябва да се адаптират към новата реалност и да използват новите инструменти, които технологията предоставя. 

AI е нов инструмент, който може да даде предимство на първите, 

които искат да се приспособят и да започнат да го прилагат в работата и ежедневието си“, обяснява архитектът.

Дали обаче по въпроса с изкуствения интелект в архитектурата всичко е толкова розово?

През 2019 г. дизайнерът от Ню Йорк Себастиан Еразуриз изказа мнението, че 90% от колегите му могат да загубят работата си заради изкуствения интелект. Четири години по-късно, след появата на няколко модела с генеративен изкуствен интелект като Midjourney и ChatGPT, Еразуриз пише книга по темата и споделя пред най-големия сайт за архитектура - „Dezeen“, че позицията му не се е променила.

По-късно инвестиционната банка Goldman Sachs също повдигна темата, като влезе в заглавията на вестниците с прогнозата си, че 

37% от работните задачи в архитектурата и инженерството могат да бъдат автоматизирани, 

което я поставя сред най-изложените на риск индустрии. Проучване, проведено от фирмата за технологии за проектиране RevitGods, установи, че 55% от американските архитекти са „умерено загрижени" за това, че ще бъдат заменени от AI в бъдеще, а други 20% са „много загрижени".

ООН прогнозира, че световното население ще достигне 11,2 милиарда до 2100 г., което неизбежно ще доведе до необходимостта от повече къщи и обществени пространства и по-ефективна градска инфраструктура. Тази тенденция, придружена от бърза световна урбанизация, тласка архитекти, градоустройствени специалисти и инженери да разработват решения, които да се приспособят към този експоненциален растеж на населението.

Ето защо изкуственият интелект става все по-важен.

И така на пазара започват да навлизат инструменти с изкуствен интелект, създадени специално за използване в архитектурата и дизайна. Най-напредналите от тях могат да генерират изображения на масиви, етажни планове, анализи на разходите, спецификации на материалите и технически чертежи, макар че все още никой от тях не може да прави всичко. С тази технология под ръка архитектите могат да оптимизират дизайна за устойчивост и рентабилност и да предложат невиждани досега дизайнерски решения.

Първият архитектурен дизайн с изкуствен интелект,

реализиран в реалния свят, беше щанд, наречен Deep Space, в Ars Electronica Center в Австрия. Любопитното е, че до днес са проведени много международни конкурси за архитектурни проекти, базирани на AI генератори. Първото състезание, наречено City Challenge, се проведе през 2021 г. и демонстрира потенциала на изкуствения интелект в градското планиране и дизайн. Специалистите обясняват, че „архитектурен генератор на изкуствен интелект“ се отнася до система, която използва усъвършенствани алгоритми за изкуствен интелект за визуализиране, концептуализиране и чертане на архитектурни планове. Тази технология има за цел да помогне на архитектите да намерят иновативни, персонализирани и ефективни архитектурни решения. Архитектурните генератори, базирани на изкуствен интелект, имат потенциала едновременно да обръщат внимание на естетическите и функционалните аспекти на пространството. Освен това те повишават креативността, предоставят интелигентни решения, намаляват времето и автоматизират процеса на проектиране. 

В допълнение към анализа на факторите на околната среда, устойчивостта, енергийната ефективност и осъзнаването на въглеродния отпечатък на околната среда, тези интелигентни инструменти също вземат предвид въглеродния отпечатък на околната среда. Разбира се, генераторите на AI архитектура не се ограничават до общи проекти на сгради. Днес те се използват за създаване на творчески структури за мостове, стадиони и дори космически местообитания.

 

Арх. Гьокчепънар: Спестява време, но не е заплаха

Изкуственият интелект няма да измести архитектите и дизайнерите като цяло, убеден е арх. Джумхур Гьокчепънар. Младият архитект е магистър в университета в Портсмут, Англия. Джумхур направи пробив в научните среди на Острова, създавайки прототип на бактерията слайм молд - био вдъхновена система, която внедрява биологичните процеси на един жив организъм в архитектурата.

„Когато излезе Autocad и други 3D програми, отново имаше твърдения, че те ще изместят архитектите, докато не се разбра, че това са само инструмент, който улеснява работата ни. Архитектурата изисква комбинация от технически и социални умения, съчетани с творческа интуиция, които са съпричастни на хората. Може би изкуственият интелект ще пести времето на архитекта - вместо една седмица работа, той ще я свърши за два дни, или един архитект ще върши работата на още трима души в офиса“, казва Джумхур.

 

Полина Стойкова:  Помага в презентацията и рекламата на имотите

Изкуственият интелект влиза сериозно на световните пазари, нарушавайки начина на работа в няколко индустрии. Водещи са секторите на технологиите, търговията на дребно, здравеопазването, транспорта и финансите.

Сегментът на недвижимите имоти по-бавно приема правилата му, но прогнозите са, че това ще се промени. Инструменти и платформи, базирани на изкуствен интелект, вече ни помагат в работата, и най-вече в презентацията на имотите и тяхната реклама, твърди и Полина Стойкова от Bulgarian Properties.  По думите й, днес се прави много повече и по-качествено видеосъдържание, преводи на различни езици и т.н. А тепърва предстои да навлизат по-широко приложения, свързани с обслужването на клиенти, автоматизация на процеси, документация, данни и анализи на пазара. „Мисля, че всичко това ще изведе имотния пазар на качествено ново ниво и най-после може би ще даде нужните инструменти на специалистите на пазара, за да могат да вършат качествено обема от услуги, които предлагаме на клиентите“, казва Стойкова.

Освен това днес агенти и брокери на имоти се възползват от чатботовете, като тези „виртуални асистенти“ се използват за генериране на потенциални клиенти, създаване на бази данни за анализ на имоти и модели за оценка на пазарните тенденции.

 

Да проектираш с алгоритъм

Zaha Hadid Architects разработи град в метавселената, наречен Liberland

Началото на изкуствения интелект в архитектурата идва още с т. нар. параметричен дизайн. Той стана популярен покрай Заха Хадид и работи с възлови компоненти (nodes), за които въвеждаме конкретни параметри и създаваме мрежа от връзки между тях, която наричаме алгоритъм или скрипт. С други думи, създаваме рецептата на нашия дизайн, а софтуерът да изпълни дизайна по нея.

Примерно, ако архитектът иска да създаде нова сграда, която изглежда усукана около оста си, той няма нужда да чертае всяка плоча и да я завърта под необходимия ъгъл. Може просто да създаде скрипт, който указва, че сградата трябва да има 53 плочи, като всяка от тях е на отстояние 2,6 м от другата във височина и е завъртяна с 30 градуса по посока, обратна на часовниковата стрелка. Създаването на този скрипт отнема минута-две, а самата конструкция от плочи се генерира от софтуера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?