Следвайте ни

Почетният консул на Йордания пред "Марица": Заповядайте като инвеститори на нашия пазар

Български строителни фирми могат да дойдат у нас като инвеститори, участват в търговете ни при същите условия като местните

viber icon

Йорданският крал Абдула II бин ал Хусейн и премиерът Бойко Борисов имаха договорка през 2020 г. домакинството на процеса „Акаба“ да бъде в България. Заради пандемията около коронавируса тази среща се проведе виртуално преди седмица. Тя се осъществи между краля на Йордания Абдула II, премиера на Република България Бойко Борисов и президента Румен Радев.

За резултата от срещата и също какви са перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Йордания в сферите на взаимен интерес като строителство, търговия, наука, енергетика и туризъм - по тези въпроси разговаряме с почетния консул на Хашимитското кралство Йордания у нас, Негово превъзходителство д-р Хасан Бармауи. 

 Страната ни е сравнително спокойна, не е рискова, престъпността на територията й е нулева

 През 2019 г. Йордания имаше около 5 милиарда долара инвестиции в строителния бранш

 В момента кралството има голям проект за изграждане на атомна електроцентрала

 Ирак, Египет и Йордания влизат в коалиция, която би могла да се оформи като новата икономическа сила

 Най-добрите ви специалисти работят в областта на  енергетиката ни

- От една година очакваме срещата на високо равнище по процеса „Акаба” с участието на световни лидери и Негово величество крал Абдула II, който трябваше да бъде официален гост на България. Разкажете ни повече за нея.

- Процесът от Акаба е поредица от международни срещи. За първи път я инициира кралят на Йордания Абдула II още през 2015 г. Целта на тези срещи е да се постигне международна и регионална координация в борбата с тероризма. Ние, йорданците, искаме мир и спокойствие в района, затова нашият крал ангажира световната общност, като търси подкрепа оттам с цел да организира и координира тези усилия срещу тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. Радваме се, че България също подкрепи инициативата на крал Абдула II и сме заедно в тази кауза.

От 2005 г. магичната Петра е побратимен град с Пловдив

- Модерна Йордания остана оазис на стабилност и спокойствие в региона на Близкия изток. Как се развиват обаче отношенията ви с вашите съседи?

- Лично аз мисля, че арабските държави трябва да работят в съюз - това e концепцията Арабският свят да стане като обединена Европа. С днешна дата е напът да се случи - в момента Ирак, Египет и Йордания влизат в коалиция, която би могла да се оформи като новата икономическа сила, структура, базирана на обмен на стоки, свободна търговия.  

В подобен съюз Йордания би могла да осигури кадрите и транзита на стоки заради добрите позиции на пристанището си в Акаба на Червено море. Египет има най-многобройното население - над 100 млн. души, а Ирак разполага с ресурси: нафта, петрол. Така че трите държави, обединявайки се, биха могли да работят за развитието на региона. Лидерите им се срещнаха преди седмица, на този етап предстои подписването на споразумение за сътрудничество. България също би имала полза от подобен конгломерат - в бъдеще ще работи с три арабски държави, с повече възможности да увеличи стокообмена си с тях.

- Разкажете ни повече за вашата мисия тук.

- От 2003 година представлявам Кралския дворец на Йордания в Република България. Като почетен консул на Хашимитското кралство, вече 17 години, аз работя за разширяване на двустранните отношения между държавите ни в различни аспекти. Така че моята задача е да създам мост за развитие на двустранните отношения.

- Какво се случва в строителния ви сектор в условията на пандемията около коронавируса?

- Строителната продукция спадна, неизбежно е. Коронавирусът се отрази отрицателно върху сектора, както и върху цялата йорданска икономика. От 5 месеца допреди седмица бяхме спрeли и всякакви полети - бизнес и туристически.

- Български фирми се включиха в изграждането на ключови инфраструктурни проекти в Йордания. Продължават ли българите да работят по ваши строителни площадки?

- Много български фирми работят на територията на Йордания - в строителството на новите магистрали в близост до Мъртво море, на пътища, електроцентрали, пристанището в Акаба. Участваха в проекти, свързани с петролните ни рафинерии, със земеделието. Най-добрите ви специалисти работят в областта на  енергетиката ни, защото в Йордания се изграждат електроцентрали и ветрогенератори.

Българите могат да дойдат и като инвеститори на нашия пазар ​- в жилищния ни сектор има глад за нови жилища, понеже населението се увеличава. Възможностите за инвестиции са добри - още през 1996 г. парламентът ни прие указ, с който разреши на чужди компании да регистрират 100% от капитала си в дружества на територията на страната ни. Български строителни фирми могат да участват и в търговете при същите условия като йорданските компании.

Строителството е най-важният сектор в икономиката на Йордания ​- 1/3 от населението ни е ангажирано в него и този процент е значителен. В същото време страната ни е сравнително спокойна, не е рискова, престъпността на територията й е нулева, няма корупция, а бюрокрацията й е максимално облекчена. Нещо повече, чуждите инвестиции в региона след Арабската пролет са се увеличили с около 30%. През 2019 г. Йордания имаше около 5 милиарда долара инвестиции в строителния бранш.

Наскоро почетният консул получи титлата „професор· от Българската академия за иновации и развитие в София

- Кои наши специалисти могат да се реализират професионално на територията на Хашимитското кралство?

- Двустранните отношения са добри, що се отнася до търговията, работим и в сферата на хранително-вкусова промишленост и химическата индустрия. Предстои да се подпише споразумение между България и Йордания за развиване на сътрудничеството в областта на енергетиката. Както в областта на ядрената енергетика, така и на зелената енергия и възобновяемите енергийни източници, където Йордания е водеща в региона. Както знаете, много български компании са участвали в проекти за изграждането на фотоволтаични паркове в Южна Йордания.  

Освен това в момента кралството има голям проект за изграждане на атомна електроцентрала и точно тук българските специалисти могат да ни бъдат особено полезни.

- Доколкото ми е известно, има подписан меморандум между нашата строителна камара и Асоциацията на строителите и предприемачите в Йордания. Какви гаранции дава той на нашите фирми?

- Точно този меморандум е защитата на една българска фирма, работеща в Йордания. Освен него между двете страни има договор-спогодба за насърчаване на инвестициите. Тези споразумения имат за цел да облекчат нещата от юридическа и чисто организационна гледна точка.

Ние имаме добре структурирани закони, които защитават строителния сектор.

Днес в кралството развива дейност и Асоциацията на инвеститорите в строителството. Тя е основана през 1988 г. и защитава интересите на строителните компании от частния и държавния сектор. Български фирми също могат да станат нейни членове и така да ползват редица привилегии, т.е. много по-лесно могат да работят на пазара в Йордания. Важно е да уточня, че всяка българска фирма, която работи съвместно с йорданска, ползва всички права на местните компании, включително и финансиране от нашите банки.

Модерна Йордания остана оазис на стабилност и спокойствие благодарение на балансираната политика на крал Абдула II бин ал Хусейн

- Вие лично съдействахте за побратимяването на 10 български града с градове от Йордания.

- По този повод идвах в Пловдив през 2005 година за среща с тогавашния кмет на града д-р Иван Чомаков. Разбрахме се да направим най-доброто за Пловдив. Моят личен принос е в побратимяването на вашия град Пловдив и Петра - едно от 7-те чудеса на света. Побратимени са още София и Аман, Варна и Акаба, Сливен и Джераш - общо 10 града.

През годините България и Йордания доказаха, че имат различни допирни точки. Много наши студенти са завършили образованието си тук, аз също съм български възпитаник.

Наскоро бях отличен с титлата „професор” от Българската академия за иновации и развитие в София за добрите двустранни отношения между двете държави през последните 20 години. През цялото това време съм изготвил много анализи, срещи, бизнес посещения в кралството.

- През 2007 г. подарихте 604 тома ценна арабска литература на библиотеката на Алма Матер в София. Разкажете ни как се случи това.

- Това дарение бе по повод на откриването на новото крило на Катедрата по арабистика и семитология на Софийския университет. Днес това е отбелязано на специално място в най-голямата им зала за лекции. Книгите са предимно арабска литература, от която българските студенти имат нужда ​-ценни книги по арабски език, история, граматика, литература. Знаете, че книгата е най-съкровеният мост между две култури. Така е и между нашите две държави - Йордания и България.

Негово превъзходителство доктор на икономическите науки Хасан Бармауи е почетен консул на Хашимитското кралство Йордания в България. През 2003 г. влиза в сила кралският указ на Абдула II, с който е открито почетното консулство на Йордания у нас, а д-р Бармауи е назначен за официален представител на страната.

Роден е на 15 декември 1960 г. в Aман, където завършва началното и средното си образование през 1980 г. Защитава бакалавърска степен по международни отношения в сегашния Университет по национално и световно стопанство (УНСС) в София през 1987 г., а две години по-късно защитава и магистратура по специалността. Установява се в България и вече 38 години живее в столицата. Женен е за българка, имат три деца, две момчета и момиче - съответно по професия режисьор, спортист и лекар педиатър.

Той е председател на Българско-йорданската камара за икономическо сътрудничество и като бизнесмен е активен член на Българската търговско-промишлена палата. 

Посрещат бежанците като гости Лагерът „Заатари" - град от палатки на 12 км от границата

Само няколко хиляди от над 600 000 регистрирани сирийски бежанци са се завърнали вкъщи от Йордания от началото на войната през 2011 г. Това поставя кралството в тежка ситуация.

На 5 март външният министър Айман Сафади каза, че броят на сирийските бежанци, завърнали се в Сирия, е не повече от 13 000, писа al-monitor.com. Той призова международната общност да поеме отговорността си към Йордания, тъй като тя продължава да осигурява „почтен живот“ на сирийските бежанци въпреки тежката икономическа ситуация в страната.

„Йордания отвори границите си за сирийците още през 2011 г. Построихме специални бази за тези хора. Те са на северната ни граница, близо до Сирия ​- в лагера „Заатари", разположен в забравената йорданска пустиня - на 12 км от сирийската граница. Осигурили сме им всякакви условия за живот и препитание, необходимите медицински услуги, както и възможност за обучение на децата им. Само че никога не сме гледали на тези хора като на бежанци - напротив, те са гости на Йордания. Отнасяме се към тях с нужното уважение, по същия начин, по който приехме 2 милиона палестинци, също хората, бягащи от Египет и Ирак”, каза д-р Хасан Бармауи. 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?