71
Следвайте ни

По-големи балкони и коридори оскъпяват новите жилища

viber icon

Паркингите ще се правят на два етажа, с паркомясто и за електромобили

 

Поне един балкон с големина от 3 кв. м (1.50 на 1.50 м) ще се изисква в новостроящите се многофамилни жилищни сгради. Това предвиждат промените в Наредбата за изискванията за достъпност и дизайн на елементите на достъпната среда, публикувани за обществено обсъждане от МРРБ. Това може да стане, ако се предвиди възможност за частично използване на вътрешното пространство, примерно чрез плъзгаща се врата, четем още в новите текстове.

Промените засягат и рампите, по които се движат детски и инвалидни колички. При тях ще се изисква да са с отопляема повърхност, ако водят към сгради или се намират в подлези, надлези или метростанции. В останалите случаи това изискване отпада, понеже нямало възможност за осигуряване на такова техническо решение в условията на градската среда.

В блоковете ще могат да се изграждат паркинги на два етажа, като за първи път се определя и точният размер на мястото за паркиране на една кола - 

то не може да е по-малко от 2.75 м ширина и 5.50 м дължина. 

Височината пък не трябва да е по-малка от 2.40 м. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в друга наредба - за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Новото е, че в гаражи с повече от 10 паркоместа на всеки пет се оборудва със зарядна точка за електромобили. Наредбата влиза в сила от 1 юни 2022 г., а изграждането на зарядни точки за електробуси - от 26 септември 2023 г.

От министерството твърдят, че минималните изисквания за достъпност до сградите няма да оскъпят покупката на апартамент. Така ли е обаче? Хора от строителния бранш признават, че имат притеснения.

Прогнозите са, че наредбата ще доведе до скок в цените на жилищата поради увеличаващите се общи части. 

Ръст в цените ще има и той ще е около 30 и 40 процента 

- такива поне са предварителните изчисления в бранша. Т.е. ще плащаме за големи тераси и за големи коридори в апартаментите си, за огромни бани и тоалетни, които реално не ни трябват.

„Да, общите части за самото жилище се увеличават, но това няма да води до сериозно оскъпяване“, контрира арх. Чавдар Тенев. Шефът на Камарата на архитектите в Пловдив казва, че Наредбата за достъпна среда като цяло се базира на една добра идея, а именно - всички строителни елементи на жилището да са оразмерени така, че ако човек стане инвалид впоследствие, да не се налага да се бутат врати или стени, за да се осигури проходимост за инвалидна количка. „Едно жилище трябва да позволява в него да се движи инвалидна количка и това е логично. Нека се замислим за всички онези хора, които живеят в риск или дори временно, но са изпаднали в такова положение! Отличното здраве не е гарантирано за никого“, коментира арх. Тенев. Според него в момента тоалетна с обичайните размери е неизползваема от инвалиди. Ето как коментира експертът изискването в новата наредба за терасите да са с минимална светла широчина 1.50/1.50 м. „Това е добре, терасата е открито пространство и е добре тя да е по-голяма. Другият проблем касае асансьорите - тези за инвалиди са доста по-големи като размери. Но как ще се направят подобни съоръжения в малкоетажните и средноетажните сгради?“, пита специалистът. Особено в малкоетажните жилищни сгради, където асансьорът е абсолютно неефективен.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

12.12.2021 | 01:36

Аз предлагам да няма нито асансьори,нито коридори.Направо от улицата по улука, през балкона и в хола.Ей не се налапахте бе.

Отговори
4 0
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

08.12.2021 | 12:59

ШИРОКИТЕ КОРИДОРИ И ГОЛЕМИТЕ БАЛКОНИ НЕ СА ЗА ВСЕКИ! :)

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?