71

Пловдивски предприемач преметна топследовател от Сливен

Строители и майстори залагат капани за наивници

Закупуването на жилище или ремонт вкъщи често крият огромни рискове. Жалбите на излъгани и ужилени растат главоломно, а мошениците стават все по-изобретателни в номерата си. Затова в социалните мрежи вече върви предложение да се направи черен списък на строителни предприемачи и пишман майстори, с които всеки разумен човек не трябва да има нищо общо.    

В момента твърде много строителни бригади имат добре изградено визуално портфолио, но това се оказва капан. Често срещан сценарий е след подписване на договор с изпълнител, без значение дали става дума за ремонт на покриви, ВиК или елинсталация, работата да започне, но в определен момент се стига дотам, когато един ден на работния обект не се появява никой, телефоните не се вдигат и клиентите се оказват с полуразрушен апартамент, вложени средства и голям проблем, с който трябва да се справят сами.

Затова от бранша съветват да се проверява, доколкото е възможно, легалността на фирмата и дали тя разполага с регистрация в Търговския регистър или в Строителната камара. Друг съвет е при договорката с изпълнителя да се внимава с прибързаното разплащане - особено преди да има финален резултат.

Много от потърпевшите, които са подали жалби в прокуратурата, алармираха за проблемите си и в редакцията на „Марица“.

 

 

Небезизвестният фалирал строител Цветил Цветилов, който е стар познайник на органите на реда и прокуратурата, на данъчните и на частните съдебни изпълнители под тепетата, е нанесъл огромни материални и морални щети на семейство Маринка и Христо Кашински от Сливен. Дамата е известен лекар в града на сините камъни, а съпругът й доскоро завеждал Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура-Сливен. Двамата решили да си построят къща в Хисаря, в която да прекарат старините си, разказа пред наш репортер д-р Кашинска. За целта през 2019 г. закупили два съседни парцела с обща площ близо декар в кв. „Момина баня“ в курортния град и започнали да търсят строител.

Христо Кашински

 

По препоръка от Георги Камбурски, от когото купили имотите, стигнали до Цветил Цветилов. Той се представил като пълномощник на фирмата на тъста си Христо Белев - „Белни ХБ“ ЕООД. Цветилов сключил с Кашински предварителен договор за строеж на едноетажна къща и ажурна ограда от името на фирмата на тъста си, в който се фиксирали и цени за строително-ремонтни дейности на стойност 163 640,13 лв. В хода на строителството, което Цветилов така и не завършил, авансово преведената сума по банков път, както и дадена му на ръка за различни строителни материали, вкл. за ламинат, врати и ограда, набъбнала до над 260 хил. лв., като за повечето разходи нямало представени фактури.  

Съгласно контракта, грубият строеж и Акт 15 трябвало да бъдат готови до 10 май 2000 г. Христо Кашински дотолкова повярвал на Цветилов, че дори не наел инвеститорски контрол. 

Недовършената къща на семейство Кашински в Хисаря от Цветил Цветилов

 

Фиксираният в договора срок обаче не бил спазен, а за 2 години полустроежът бил изпълнен некачествено - с течове, криви стени, недовършени бани, тоалетни и подови настилки, а оградата - без основа. През 2021 г. Кашински се срещнал с Христо Белев. Той му обяснил, че двамата са се скарали и вече не поддържали връзка. На същата среща Кашински разбрал, че Цветилов има своя фирма - „Теа Сити Груп“ ЕООД.

Заради неизпълнение на договора, фамилията от Сливен наела друга строителна фирма, пак от Хисаря, за да довърши къщата. Това вбесило Цветил Цветилов, който започнал да се заканва, че ще заведе дело, а хората нямало да видят готова 7-8 години "скапаната си къща".

Нещо повече, вече от името на фирмата си „Теа Сити Груп“ ЕООД, с която Кашински нямали договор, изпратил протоколи, според които семейството му дължи 44 124,60 лв. Същите протоколи, но със сумата от 52 000 лв., изпратил и до строителя, който щял да довърши обекта. 

При ангажирания вече инвеститорски контрол се установило, че има дублиране на СМР, неизвършени такива, но вече платени от Христо Кашински. По собствена инициатива и без знанието и съгласието на собственика Цветилов завишил броя на кабелите за елинсталация, контакти и ключове за осветление. При уговорка за изграждане на видеонаблюдение за 2000 лв. самоволно завишил сумата на 5760 лв. Според строителя, който завършва къщата, имотната вреда, причинена на семейството, е за близо 80 хил. лв. 

Христо Кашински е подал жалба срещу Цветил Цветилов в Районна прокуратура-Пловдив. През септември 2022 г. срещу Цветилов е заведено досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1, т. 5 от Наказателния кодекс. Предстои да видим развръзката по случая. 

Така изглежда сега къщата, след като друг строител я довършва

 

Опитът на репортер на "Марица" да се свърже с Цветилов се оказа неуспешен. При набиране на мобилния му номер се включва гласово съобщение: "Абонатът е изключил телефона си или се намира извън покритие".

Успяхме обаче да получим коментар от собственика на фирма „Белни ХБ“ ЕООД - Христо Белев. Той обясни, че предварителният договор за строеж на къщата в Хисаря е сключен с неговата фирма, тъй като  „Теа Сити Груп“ ЕООД на Цветилов няма категория за строителство. Категоричен бе, че всички суми (без да уточни общия размер), които е получил от Маринка и Христо Кашински, с ордер е предавал на Цветил Цветилов. "Вече имам няколко ревизии. При мен всичко е чисто и отчетено пред НАП", каза Белев. Той уточни, че след като започнал да получава пари от семейството, тогава разбрал за строежа в Хисаря. Иначе нито веднъж не е стъпвал там.

 

Разпродават на търг имоти на Цветил Цветилов

Къщите на Цветил Цветилов в Марково, които се продават от ЧСИ 

40-годишният Цветил Цветилов  влезе в полезрението на прокуратурата в края на 2022 г. по друг случай за имотна измама. Той бе задържан за 72 часа, а след това пуснат срещу парична гаранция в размер на 5000 лева. Повдигнато му е работно обвинение за извършена измама, съобщи тогава  зам. районният прокурор Атанас Илиев. 

Справка в ДАКСИ показва, че той е едноличен собственик на няколко фирми. Една от тях - "Керамик вижън груп" ЕООД, е обявена в несъстоятелност през 2018 г., но поради липса на предплащане на 10 хил. лв. - разноски за движение на производството, през април 2022 г. то е спряно с решение на Пловдивския окръжен съд. Същата година Цветилов регистрира още три нови фирми с разнородна дейност, но с фокус върху строителството и брокерство с недвижими имоти.

Цветил Цветилов

"Теа Сити Груп" ЕООД, с капитал от 100 лв., която няма категория за строителство, но е регистрирана със строително-ремонтна дейност, е запорирана от НАП заради борчове в размер на 128 147.92 лв. Именно затова и частен съдебен изпълнител на няколко пъти обявява публична продан на имоти, собственост на Цветил Цветилов.

Както "Марица" писа,частен съдебен изпълнител продава една втора идеална част от имот, собственост на „Теа Сити Груп“ ЕООД. Възбраненият терен с площ от 176 кв. м се намира на ул. „Волга“ №13. По план е предвиден за ниско строителство - до 10 метра. Началната търгова цена на имота е в размер на 159 503,35 лв. с ДДС и представлява 80% от оценката. Същият е занемарен и прилича на джунгла.

Наскоро ЧСИ обяви нов търг и за други два имота на Цветил Цветилов - две къщи, намиращи се в Марково. Те също са собственост на фирмата му "Теа сити груп" ЕООД. И двете са двуетажни, с РЗП от около 170 кв. м,  разположени върху общ терен от 1,1 дка в местността Пичковец.

 

И Илия Матаков разплака десетки кандидат-новодомци

Илия Матаков - неуспелият кандидат за кмет на пловдивския район "Източен" през 2019 г.,  се прочу и като скандален строителен предприемач. В края на 2022 г. 25 семейства от града твърдяха, че са измамени от него. По думите им, те чакали вече втора година, за да бъдат настанени в апартаменти, за които платили хиляди левове. Строителството на нова кооперация трябвало да бъде завършено в края на 2020 г., но към декември миналата година сградата все още не била готова. Половината от потърпевшите казват, че са платили цялата сума за жилищата, а други са дали 90% от цената.

Илия Матаков тогава обясни, че няма измама, но има забавяне с 10 месеца на строежа, и даде дума да бъде завършен до края на март 2023 г. По думите му, преди няколко месеца не бил разбран - имало да се поставят само няколко гаражни врати. Заяви, че към днешна дата всичко е наред и се чакала комисия за Акт 16. 

Луксозният палат на Матаков в "Остромила" е реплика на древногръцка вила с фонтани и колони 

 

Оказа се, че заради борчове Илия Матаков също е клиент на частен съдебен изпълнител. През юни 2023 г. бе обявена публична продан за семейния му палат в квартал "Остромила". Търгът трябваше да стартира от 864 000 лева лв., но не се проведе, а обявата бе свалена от сайта на ЧСИ. Справка в ДАКСИ показа, че на името на Матаков има регистрирани над 30 фирми - собствени и в съдружие, в 5 от които в момента няма участие. ​Повечето от тях са с името "П​антема" и съответната година на създаване. Например "Пантема  2020-2" ООД, с ортак Петър Герин, има наложен запор в полза на "СИ финанси груп" в размер на 1 098 382.07 лв. Мярката е наложена и в почти всички други фирми с участието на Матаков. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Шарлатанин

Шарлатанин

30.08.2023 | 16:50

Този проблем е на държавата!!! Не може бирниците от НАП да гонят бабичките от пазара, че продават зарзават за 2лв, а такива мошеници да не са задължени по някакъв начин с отговорности. Впрочем, така стоят нещата и в автосервизите - пълна безотговорност и абдикация на държавата!

Отговори
2 0
То се знае,че единствения начин да се предпазиш е да плащаш поетапно

То се знае,че единствения начин да се предпазиш е да плащаш поетапно

29.08.2023 | 10:45

На завършено СМР,но..колко ги спазват тия работи,щото се стискат и да не платят на адвокат,та да ги предпази и си патят с десетки хиляди.

Отговори
7 0
Милко

Милко

29.08.2023 | 10:50

Не четеш ли, че човекът е юрист, окръжен следовател? Щом на него му правят мизерии, какво ли е за някой обикновен човечец, решил да вложи мъката на целия си Живот в строеж на собствен дом?

Отговори
15 0
Съвет от препатил

Съвет от препатил

29.08.2023 | 09:54

Има един единствен начин поне да минимализирате своите щети с тези измамници! ВСИЧКО документирано, ВСИЧКО филмирано, описано, със свидетели, адвокат! И НИТО СТОТИНКА АВАНСОВО ПЛАЩАНЕ!!! Плащане - на порции! СВЪРШАТ 20 % от работата - ВЕДНАГА им плащам техните 20%! После свършат още 20% - плащам! За накрая, когато и ПОСЛЕДНАТА КЕРЕМИДКА, ОЛУК, ДУШ БАТЕРИЯ Е МОНТИРАНА КАЧЕСТВЕНО - оставащата сума! Пак ще имате много ядове и изпилени нерви, но поне да не ви изработят максимално и брутално! Разбира се, в този бранш има и сравнитено свестни и почтени строители...Но как да попадне на тях човек? И друго, за да не помслите че съм тенденциозен - ТЕХНИЯТ ТРУД ЗАСЛУЖАВА ЦЕНАТА СИ, КАКТО И ВСЕКИ ТРУД! НО! ДА има насреща нещо, качествено, изпълнено в срок!

Отговори
21 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?