1939

Пловдивски предприемач оглави две класации

„Стройколукс“ с над 100 хил. кв. м РЗП и №1 по ръст на печалбата

Поводът

Еуфорията на пазара на имоти продължава. Само през 2021 г. в София е разрешено строителството на почти два милиона квадратни метра жилищна квадратура, което е с почти 34% повече в сравнение с 2020 г. Това сочат данните на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Звучи изненадващо, но на фона на тези цифри пловдивска компания изкачи върха и стана големият победител за 2022-ра в елитна класация за въведеното в експлоатация РЗП.

Пловдивската фирма „Стройколукс“ грабна голямата награда "Инвеститор на годината за 2022 г." в годишните награди на Строителство М2. „Това постижение е свързано не толкова с финансовите резултати на компанията, колкото се базира на завършени квадратни метра разгъната застроена площ“, уточни собственикът на „Стройколукс“ Христо Томов. Класацията се прави изцяло и единствено на база реални числа за квадратни метри разгъната застроена площ, в които е инвестирано, били са проектирани, построени и завършени с Акт 16. През въпросната година пловдивската фирма изпълни и въведе в експлоатация комплексите „Томов плаза“, Belmeken Residence в София, Примеа Бийч Вилас в Царево и CASA CUBICA в кв. „Остромила“ в Пловдив. Предприемачът получи своята награда по време на форума "Реал" в столицата преди седмица. Заслужи я с факта, че за 2021-ва има реализирани и влезли в експлоатация сгради, надхвърлящи внушителните 100 000 кв. м разгъната застроена площ.

В края на 2022 г. фирмата на Христо Томов е отличена в още една класация - топ 100 фирми, класирани по изменението на печалбата 2021-2020 г. Наградата се връчва от Българската търговско-промишлена палата по критерии, които извежда от финансовите отчети на водещите в икономиката ни топ 100 фирми. „Събитието се проведе на 1 декември 2022 г. и беше изненадващо за мен. Очаквах да бъдем в топ 100, понеже през  въпросната година реализирахме приходите от най-значимия до момента за компанията ни проект - „Томов плаза“, но честно казано, не очаквах да сме № 1. Тук бих добавил, че факторът отчитане на голяма печалба е свързан и с фактора плащане на данъци, което показва нашата отговорност към държавата и обществото ни“, каза още бизнесменът.

Очакванията на анализатори за 2023 година са тя да наследи много от предизвикателствата и трудностите от предишните две години. Към кризите - пандемия, война в Украйна, ръст на енергийните цени, ще се прибави и поскъпването на кредитите.

Предприемачът Христо Томов обаче е оптимист. „Моите очаквания от следващата година са за успокояване на пазара на нови жилища. Дълги години пазарът на имоти под тепетата беше доста подценен спрямо другите големи градове. Само че днес цените достигнаха реалната си пазарна стойност. Знаете, че в последните години няколко фактора: пандемията, войната в Украйна и нарастващата инфлация, сериозно вдигнаха себестойността. Повиши се и цената на труда. Така че пазарът на имоти е в нова ситуация - нашият продукт, т.е. жилищата, вече са построени на една по-висока цена, понеже ние, предприемачи и строители, плащахме скъпо материалите. Според мен никой инвеститор не би си позволил да продава жилищата си на загуба.

Корекция надолу би имало само за такива жилища, които са позиционирани на непазарни нива, т.е. цената им не отговаря на района, качеството на самата сграда, функционалността на апартаментите, прилежащата инфраструктура и т.н.“, заявява собственикът на „Стройколукс“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Цимент

Цимент

01.02.2023 | 11:18

ГЕРБ връзка има ли?

Отговори
4 7
Само

Само

01.02.2023 | 14:38

завистлив и злобен човек може да набърка политиката, вместо да похвали този амбициозен млад предприемач.От такива дейни хора, а не от лаладжии, Пловдив има нужда !

Отговори
9 4

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?