44

Пловдивски хотел с приз за най-добре реновирана стара сграда

Собствениците на "Визуализа" показаха как някогашните емблематични места могат да възкръснат за нов живот, като се запази духът им

Луксозното строителство в съчетание с реновиране и запазване на сгради с историческо значение ще бъде отличено от XII издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022. Церемонията ще се състои на 7 октомври 2022 г. в хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Финалист за престижните награди е новото бижу в центъра на града - хотел "Визуализа". Той съживява старата тютюнева фабрика "Орел" и я превръща в бутикова сграда. Така се демонстрира съвременното правило за устойчивост на архитектурата. 

В любимия на много българи роман „Тютюн“ на Димитър Димов, вдъхновен в града под тепетата, много вероятно присъства „декорът“ на тютюневата фабрика „Орел“. Ето защо, залавяйки се с тази сложна реставрация, проектантите от RG PARTNERS (RG+P) влагат много от уменията си в културно-историческа среда по възстановяване и съживяване, експониране и реновации на исторически сгради. Ролята на архитектите от екипа е да съберат своя опит от работа с архивно-типологични проучвания, анализ на ценностите, пряка работа с реставратори и консерватори, както и с адаптивни материали и технологии за реставрационна дейност, базирани на суровини от природата.

„Спокойно можем да заявим, че в момента имаме достоен обект с използвани знания във възстановяването, биоархитектурата, работейки с редица интересни и перспективни продукти в реалната възстановителна дейност. За запазване на автентичност, характерна за епохата, е избрано специално висококачествено покривно титан-цинково покритие, което чрез естествени процеси на създаване на патина образува защитен слой. Продуктът е произведен в Нидерландия от NeDZink специално за този проект с марката NOVA с методология винкелфалц и шиндли, като за детайли за подконструкция на покрив са използвани мембрани на швейцарския производител Ampack" -твърди арх. Веселин Русев от екипа на RG PARTNERS (RG+P).

Интериорът: само за ценители на изкуството  

Препратките към миналото са видими особено добре в интериора на хотела, който е истинско предизвикателство за тази емблематична сграда със 130- годишна история и сложно функционално преустройство. Във всеки един от елементите на интериора са използвани знакови за времето си решения, но със съвременна визия и материали: ламперии по стените, подовете с интарзии от различни италиански мрамори със специална обработка на текстурата и естествени паркети, ръчно лети фризове и корнизи по таваните в съчетание с рисувани фрески, инспирирани от резачка за пури и по-специален дизайнерски проект, напечатан на платно, корпусните мебели са по индивидуален проект. Всичко това създава вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който е притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Така се прави, браво на собствениците!

Така се прави, браво на собствениците!

05.10.2022 | 19:34

Защо не може всички тютюневи складове да се възстановят по този начин???

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?