44

Пловдивска община дава пример за инфраструктурно развитие

Местната власт на "Родопи" получи престижна номинация в XIII издание на LUXURY Property AWARDS 2023

Една от най-бързо развиващите се и предпочитани за живеене общини на територията на България ​- не само в Пловдивска област - община "Родопи", е финалист за XIII издание на LUXURY Property AWARDS 2023. 

Само за четири години в нея са ремонтирани 111 улици и 33 обществени пространства. Построени са 3 нови сгради, разкрити са 5 млечни кухни, а общо 32 детски и спортни съоръжения са изградени или са в процес на строителство. 

Форумът на фирми в луксозното строителство, архитектурата и дизайна ще събере най-добрите на 9 октомври 2023 г. в 5-звезден столичен хотел, съобщават организаторите от VIP COMMUNICATION, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders. Община "Родопи" има преднина в надпреварата, понеже е на четвърто място по население и по територия сред осемнайсетте общини в област Пловдив, уточняват организаторите. Само за 4 години са ремонтирани 111 улици, построени са 3 нови сгради, изградени и проектирани са общо 21 детски площадки, както и 7 мини футболни игрища. За този период са ремонтирани общо 33 сгради, изградени и проектирани са 4 фитнес площадки на открито, открити са 5 млечни кухни, в които да се хранят децата. Изграден е нов мост над река  Върлещица в село Първенец.

Едни от най-мащабните вече реализирани проекти са в село Марково, където завърши основният ремонт на ул. „Източна“. Ремонтът на километровата отсечка включва полагане на плътна асфалтова настилка, довършване на канализацията и полагане на нов водопровод, изграждане на тротоари. Инвестицията е в размер на близо 1,8 млн. лева. Канализацията в селото се реализира в момента (главен колектор I, II и III). 

В село Брестовица е реконструиран площадът пред НЧ „Съзнание-1873“. Строителите подменят цялостно площадната настилка, правят ново озеленяване и изграждат напоителна система. Новият вид на площада вече привлича местни и гостите на града с водна каскада, лятно кино със сцена, като допълнително ще бъдат изградени нова детска площадка и площадка за домашни любимци. 

В село Първенец е в ход реконструкция на площада пред НЧ „Съзнание-1914“ - по проект се предвижда смяна на настилката в парковото пространство, планирана е детска площадка, спортна площадка, лятно кино, пеещ фонтан, система за озеленяване. Изграждане на моста над река Върлещица пък е инвестиция за над 1,5 млн. лв.

В село Браниполе ​се изгражда нова детска градина, за да се реши голяма част от проблема с лошата инфраструктура в детските градини в общината. Идеята е заведението да обслужва малчуганите от селата Браниполе, Белащица и Брестник. В село Устина са изградени главни канализационни колектори III и IV за над 1,6 млн. лв., а в Цалапица основно е ремонтирана улица „Н. Д. Петков“ - един от най-големите обекти, реализиран в рамките на две десетилетия в селото. Отсечката е дълга около километър.

В село Златитрап е ремонтирана за близо половин милион лева улица „5-а“ -един от стратегическите и изключително важни обекти за селото. Ремонт на главната улица „Васил Левски“ за над 900 000 лева, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е направен в село Ягодово, а в село Брестник е изградена нова детска ясла, филиал на съществуващата ДГ „Надежда“. В текущия бюджет на община „Родопи“ са заложени средства за проектиране и разширение на детски градини, училища и паркове на територията и. Започна подмяна на осветителните тела на територията на населените места в община „Родопи“.

В състава на общината влизат общо 21 села, най-големите от които са  Белащица, Браниполе, Брестовица, Крумово, Марково, Първенец, Устина, Цалапица, Брестник и Ягодово. Природните дадености, чистият въздух, тишината и спокойствието в китните селца в Родопската яка ги правят особено привлекателни за живеене, като по данни на НСИ община „Родопи“ е на първо място по механичен прираст на населението за 2020 година. Ето защо администрацията на Общината работи с пълни темпове по инфраструктурни обекти и сгради за благоустрояване на всички селища на своята територия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?