Следвайте ни

Пловдивчанка сътвори къща от живо дърво и тухли от рейши

viber icon

Всичко в света и живота се променя, но не и сградите, които правим. Защо структурите им не са способни да се адаптират и еволюират в зависимост от променящи се условия? Този въпрос е напът да трансформира архитектурата на едно ново ниво.

Процесът е възможен. Как ли - с наблюдение и изучаване на природата. Тя е преминала през 3,8 милиарда години, един сериозен период на развитие и усъвършенстване. Именно това е развило забележителните <210> форми на живот. Всичко, което ни е необходимо, за да творим иновации, го има в природата. Само трябва да се вгледаме по-отблизо в нея!

Как изглежда къща от изкуствено инвитро месо, от живо дърво или пък от полимер от корени на гъби? Подобни идеи ни отвеждат направо в бъдещето. Ала те вече са факт по света и зад смелите иновации стои едно българско име - то е на пловдивчанката арх. Мария Айолова.

През 2006-а тя създава организацията за градски смарт дизайн „Тереформ УАН” в Ню Йорк, САЩ. Студиото развива предимно експериментални проекти, използвайки нови технологии и материали.

 Проектите на „Тереформ“ приличат на научно-фантастичен филм

И отдавна се влезли в учебниците по архитектура. Фантастични ще са и градовете на бъдещето, обобщава пловдивчанката - идеята е, че те са толкова сложни, че за да ги моделираш, се иска да имаш познания в много области. Бизнес партньор на Айолова е Мичъл Хоаким, с когото учи в Харвард. Студиото им има иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места. И насърчава т.нар. смартдизайн в градовете. „Тереформ“ работи като своеобразен мозъчен тръст, който има за цел да разшири екологичните възможности на Ню Йорк. И да даде нови вдъхновяващи решения за градове в целия свят. „Тази организация ни даде възможност да сме независими от големите университети. Създадохме своя лаборатория, в която изследваме различни еко практики. Имаме и училище, идеята е в него да идват студенти от цял свят, за да видят новостите в урбанизацията“.  

Какви ще са градовете на бъдещето?

„Един от проектите ни използва боклука като ресурс, разказва Айолова. „Ние просто се влюбихме във филма „Уоли“ - един симпатичен робот, който строи пирамиди от боклуци. Само за един ден Ню Йорк събира 36 хил. тона боклук - с него спокойно може да се покрие Статуята на свободата. Питахме се какво можем да направим? До 2001 г. боклукът на Ню Йорк се събираше в Стейтън Айлънд, днес той се транспортира в Южна Каролина и Охайо. Т.е. ние продаваме нашите отпадъци. Затова предложихме да се използват малки модифицирани преси, които да пресоват боклука в определена геометрична форма. После чрез разделянето на различните суровини в боклука да се развие технология за създаване на строителни компоненти от него. И така той да влезе в повторна употреба“.

Къща, направена от полимер от корени на гъби

„Точното им название е „рейши“, уточнява дамата. Но по-важното е, че те имат свойството да разграждат целулозата. Когато се остави да изсъхне гъбата, тя се превръща в отличен суров материал за различни конструкции. Например за направата на тухли. Те са супер здрави и имат същата способност за натоварване. Тази технология я развиваме за страни от Третия свят. Например Бразилия - в тази страна са ви необходими само около 500 долара, т.е. съвсем малка инвестиция, за да започнете производството на подобен продукт. Освен здравина тези тухли имат още едно предимство - струват по-малко от обикновените“.

Мария Айолова започва обучението си у нас, във ВИАС, после се мести във Виена, където завършва Техническия университет. След това заминава за Бостън и следва в Харвардския университет. Днес тя е носител на множество международни награди и конкурси, включително наградата за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк за 2013 г. Освен това тя е изобретател с 18 патента за технология.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?