44
Следвайте ни

Пловдивчанка проектира лаборатория на Антарктида

Дъщерята на Лука Станчев с ново предизвикателство

viber icon

Малцина знаят, че успели по света пловдивчани проектират сгради на загадъчната Антарктида, правят къщи от месо и превръщат стари складове в сгради бижута. 

Дъщерята на Лука Станчев - Пенка Станчева, впечатли Българския антарктически институт с креативност и смел подход. Нейното студио спечели конкурса на БАИ и днес екипът проектира лаборатория в базата ни на Антарктида. Освен у нас Пенка поддържа офис в далечно Чили, където проектите променят облика на град Сантяго.

Мария Айолова пък е архитект в Ню Йорк, учила е в Харвард, но е родена в Пловдив. Живее от години зад Океана, където футуристичното студио “Тереформ УАН” смая света, като обяви, че може да направи къща от изкуствено, инвитро създадено месо.

А докато пловдивчани се чудят какво ще е бъдещето на Тютюневия град, Светлин Пеев преустрои стар склад на пристанището в Хамбург за дом за филхармонията. По този екстравагантен проект българинът работи като част от екипа на световноизвестното студио Herzog & de Meuron. Днес старият склад изглежда феноменално и сградата с право се смята за един от новите символи на немския град. 

Това са само част от креативните пловдивчани, които покориха света в сферата на архитектурата и дизайна.

В Пловдив наричат Пенка Станчева Фичето, понеже тя създаде един от новите символи на Пловдив - Пешеходния мост на река Марица. След прочутия възрожденски майстор Кольо Фичета тя е вторият архитект, който събра смелост да вдигне сграда върху мост.

Това предизвикателство обаче явно не е достатъчно за нея. Точно преди 3 години архитектурното студио на арх. Пенка Станчева - PS Architects, спечели конкурса за новата лаборатория в българската база на Антарктида. 

PS Architects е основано през 1995 г. Към днешна дата в портфолиото на фирмата има обекти в България, но и в Берлин, Париж, Истанбул и дори на остров Ко Самуи в Тайланд.

Студиото е базирано в София, но има офис също в Сантяго, Чили.

Преди половин месец, на 19 ноември, стартира 30-ата българска експедиция на Антарктида. Първата група от 15 души вече тръгна, сред тях са и четирима строители от Чепинци. Втората част от експедицията от 11 учени трябва да замине в средата на януари 2022 г., като работата на острова ще приключи до март. Една от целите на експедицията е да се изградят основите на научната лаборатория в българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън. 

Сградата е на мястото на старата метеорологична площадка

Очаква се довършителните дейности по лабораторията да бъдат реализирани при следващата експедиция. Изграждането на новата сграда от 300 кв. м се налага заради нарасналите нужди на експедицията за геоложки, биологични, медицински и екологични изследвания, уточняват от екипа на PS Architects. Проектантите я планират в един човешки облик, без „специални ефекти” от типа „космически кораб“.

Сградата е с метална конструкция и с термопанели. Архитектурата е продължение на съществуващите постройки - новият проект всъщност обединява двата съществуващи обема в единен комплекс. За да се преодолеят суровите условия на този континент, изборът на материалите е такъв, че топлинните загуби да са възможно най-ниски. Червеният цвят  е характерен за сградите по тези географски ширини - вероятно за да се забелязват отдалече. Строежът на сградата ще отнеме 3-4 години, а стойността на проекта е около 800 000 лева. Те ще бъдат осигурени от Евросъюза и националния бюджет.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?