Следвайте ни

Пловдивчанка превръща и най-семплото жилище в шедьовър

Интериорният дизайн е сложно изкуство и изисква много познания и професионализъм, казва Дафина Бинкова

viber icon

„Откакто се помня, се занимавам с красиви неща", казва дизайнерката Дафина Бинкова. Тя дълги години е работила в сферата на модата, като главно е насочвала таланта си към направата на сватбени рокли. От 2008 г. насам се занимава с интериорен дизайн. Завършила е инженерна физика в Софийския университет, но влечението към естетиката я тласка към съвсем различно поприще. Параболата на живота я предизвиква да придобие още две висши образования - "Интериорен дизайн" в колеж и  магистратура по "Пространствен дизайн".

Границата между стилното облекло и добре изглеждащото жилище, оказва се, е много тънка и след като оставя елегантните тоалети настрана, пловдивчанката се залавя да твори облика на различни помещения.

„За да се направи една сватбена рокля перфектна, най-важно е да се оформи силуетът, който после да пасне идеално на женската фигура. Същото е и с интериора, но тук силуетите са повече, а тялото е самото жилище. Различните видове обеми и форми трябва да бъдат така съчетани, че да прилегнат перфектно на този, който ще обитава мястото", обяснява дизайнерката.

Със замах и професионализъм тя се справя блестящо вече 10 години с най-различни нестандартни проекти. Признава, че професията, която е избрала, не е от най-разпространените в България и докато на Запад хората се доверяват изцяло на дизайнерите за облика на своето жилище, у нас все още много от новодомците разчитат на себе си, вярвайки, че интериорният дизайн е съчетаване на цветове и подбиране на красиви предмети. Работата обаче далеч не се изчерпва с това.

Изкуството на интериорния дизайн е да съчетаваш и да балансираш, да преценяваш и да мислиш разумно, да вадиш полезното от всяко едно кътче, за да накараш мястото да работи за теб. Понякога това е по-сложно и от задача по инженерна физика.  

„Трудно е, когато имаш пространство, предназначено за ателие, което трябва да се превърне в удобен дом за трима. Цяло предизвикателство е да създадеш приятна и светла атмосфера там, където едва влизат слънчеви лъчи.

Скосените тавани, колоните, полукръглите стени и нестандартните форми, присъщи на новото строителство, изискват да се съобразиш с всеки милиметър и да бъдеш изключително прецизен в чертежите", казва Дафина.

За да се извади целият потенциал на един апартамент, трябва да се вземат предвид и най-малките детайли. Когато трябва да се оформи уютен кът за спане, място за поднасяне на трапезата, или пък удобен ъгъл за бюро и работа вкъщи, а квадратните метри са ограничени, и за непрофесионалист би било невъзможно да се справи със заплетената схема.

Да започнеш "не съвсем на чисто" носи чар

„Ние българите много обичаме да започваме „на чисто“, да влезем в ново жилище и отначало да се захванем с избирането на мебели, изхвърляйки всичко старо на боклука. Но това невинаги е най-добрият вариант. Преди да започна нов проект, винаги питам клиентите си дали има нещо, които искат да запазят от старото си жилище", казва Дафина.

Според дизайнерката една лампа или пък картина от предишния дом би могла съвсем да промени облика на дадено място, да внесе чар и да оформи по-различен собствен стил.

"Най-лесното е да се поръча нова секция за трапезарията от голям мебелен магазин, но тя с нищо няма да се отличава от всички останали. Затова е добре, преди да се отървем от старите шкафове, да помислим как бихме могли да ги преобразим в нещо красиво, което съвсем да разчупи интериора."

За няколко минути секцията от ​някогашния завод "Напредък" може да се превърне в истинско бижу за хола, ако се махнат вратичките и се ​сложат няколко нови етажерки.

Точните идеи водят до блестящи визии

"Добрият интериор за мен е отражение на интелекта на обитателите си, а не на техните възможности", твърди Дафина.

Не е задължително да се залита към скъпи вещи, за да изглежда един дом красив. Напротив, добрата визия понякога се постига лесно с влагане на точните идеи и малко средства, а резултатите са блестящи. Цветна стена или изпъкващ детайл биха стояли в пъти по-добре от четири стени с лъскави орнаменти, шарени завеси и сувенири откъде ли не.

Ментови стени разчупват стереотипите

"Много е важно да има едно внимание към това какво консумираме, какво искаме да вкараме в новия си дом. То е същото като това, което искаме да приемаме като храна", отбелязва Дафина.  

Тя е много внимателна и се стреми, оставяйки собствения си почерк, да усмихва и радва клиентите си. С ментови стени или пък раздвижени мебели удовлетворението след края на проекта е налице.

Панелките не са за изхвърляне

„Добрата гледка, светлината, слънцето струват много повече от добрата локация и луксозната направа", усмихва се Дафина.

Според нея има много панелни блокове, чиито апартаменти са светли, с големи и удобни балкони, гледащи към красиви места, а апартаментите там предлагат не по-лоши условия за живеене от тези в новите комплекси.

„Широките стаи с правилни форми дават повече свобода на действие и са по-лесни за обзавеждане", обяснява дизайнерката. Друго предимство при соцпостройките е пространството. Докато модерните сгради растат една до друга като гъби, едновремешните бетонни блокове са на прилични разстояния един от друг.

"Съветвам хората с гордост да си поддържат жилищата и входовете и все пак да се съобразяват с цялостния вид на сградата. Важно е да не забравят, че днешните "напудрени" комплекси също един ден ще остареят и ще имат нужда от ремонт."

Фън Шуй за хармония

Фън Шуй е древна китайска философия, насочена към хармонията и естетиката в сградата за обитаване, като вътрешна (интериор), така и външна (екстериор) . Тя е още едно потвърждение  колко е важна професията на интериорния дизайнер.

Източните мъдреци още преди много векове са създали правила за благотворно влияние на елементите на средата за обитаване с цел създаване и привличане на положителна енергия.

Фън Шуй се стреми да хармонизира енергията Ци, която се смята, че използва законите на небето и земята, за подобряване на личния живот. Ето някои съвети:

- Водата и камъните подобряват климата в хола,

- По-малко мебели без много украшения - така енергията тече по-добре,

- Растенията с остри листа не са за вкъщи,

- Розов кварц в спалнята успокоява съня,

- Стабилна дървесна маса в кухнята приканва за хранене.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?