44

Пловдивчани вдигат завод за 6 млн. в Бургас

Пловдивска компания е напът да развие свое производство и по родното Черноморие. Става дума за фирма „Хъс”, откъдето планират да постpoят зaвoд зa apмaтypнa зaгoтoвкa и cтoмaнeни издeлия в Бургас. В него ще пpoизвeждaт cтoмaнeни тpъби, кyxи пpoфили и фитинги зa тяx.

Братята Иван и Александър Асенови тръгнаха от малък фамилен склрад преди години, но постепенно развиха бизнеса си, като инвестират с математическа точност в ключови отрасли за българската икономика: транспорт, строителство и други производства. Днес част от групата е дружеството “Арм Трейс”, което е специализирано в производството на арматурни заготовки за жилищното и пътното строителство, с месечен капацитет на производство над 1500 тона.

Заводът в Бургас щe бъдe изгpaдeн въpxy пapцeл oт 26 800 кв. мeтpa, кoйтo cтpyвa близo 1,4 млн. лв. бeз ДДC. Cтpoитeлнитe дeйнocти тpябвa дa бъдaт зaвъpшeни дo 2 гoдини. Инвecтициятa e зa 6,14 млн. лв. и щe paзкpиe минимyм 20 нoви paбoтни мecтa. Плановете са новите мощности да бъдат построени на територията на „Индycтpиaлeн и лoгиcтичeн пapк - Бypгac". За целта Общинският съвет на морския град трябва да разреши продажбата на терени, вече има внесено предложение за промяна на предназначението им. 

 

Интериорът "влиза" в нова книга

Тази книга ще ви потопи в света на интериора. Зад създаването <210> стоят арх. Павел Янев и неговият екип от ALL IN STUDIO. Екипът реализира този проект за всички, които се интересуват от интериорен дизайн; на които им предстои да обзаведат жилище, както и за всички, които са приели професията дизайнер за мисия и искат да се развиват професионално в нея.

 В книгата се разглеждат 4-те основни стъпки и фази, през които преминаваме, за да създадем и изградим един проект (включена е и бонус глава): 1. Как да стартираме своя проект и откъде да започнем? 2. Основни дизайн принципи и елементи, върху които да построим проекта. 3. Какво трябва да знаем за дизайна на всяка една стая ​- от входното антре, през дневната, банята и детските, до килера и дрешника. 4. Как да управляваме изпълнението на своя проект ​- бюджети, графици и работа с майстори. 5. Бонус глава - брандове и марки, с които работим, както и откъде се вдъхновява ALL IN STUDIO за своите проекти.

Специалисти казват, че тази книга е извор на безкрайно вдъхновение и ще допринесе за успеха на всеки, който я прочете. 

 

Експертът съветва Съседът има проблеми с тръбите. Как да защитя моя апартамент от наводнение?

Съседът ми има проблем с тръбите в банята. Той често предприема ремонти, но това ми създава проблеми - наводнява и моя апартамент. Какво да направя? Има ли механизъм да получа подкрепа от страна на професионалния ни домоуправител? Мога ли потърся някакво обезщетение по съдебен път, или пък да сключите застраховка имущество за моя апартамент? Какво ще ме посъветвате?

Установявайки, че има теч във вашия апартамент, трябва да се свържете със собственика на апартамента над вас и да му съобщите за случилото се. Необходимо е да се установи дали течът е от компрометирана тръба, която е обща част (това са вертикалните тръби за права и обратна вода), или е частен проблем (хоризонтални отклонения, който свързват мивка, душ кабина, сифон, казанче на тоалетна чиния, фуги между плочките и др.).

Теч от обща част - в този случай сигнализирате за проблема на домоуправителя (управител на етажната собственост). Той, от своя страна, с помощта на ВиК специалист, трябва да локализира проблема и да го отстрани за сметка на етажната собственост. Вертикалните тръби за права и обратна вода са обща част.

ЗУЕС чл. 48 (5) За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.

Всички собственици по тази вертикала трябва да са в готовност да осигурят достъп до техните апартаменти. Течът може да не е от апартамента, който се намира непосредствено над този, в който се е появил проблемът.

Много фирми предлагат услуга заснемане с термографска камера. Камерата може да локализира компрометираното място безконтактно.

Теч, който е частен проблем (теч от един апартамент в друг) - тук домоуправителят не може да ви бъде полезен, тъй като той се занимава и е отговорен само за общите части на входа/сградата. В този случай ремонтът е ангажимент на собственика на самостоятелния обект, предизвикал теча. Често се случва той да не предприеме действия по отстраняването му, въпреки многократните молби на пострадалия. Препоръчвам да се обърнете към адвокат и чрез него да подадете искова молба в съда, с която да поискате обезщетение.

Застраховка имущество се сключва лично от собственика и това, че сте собственик на този самостоятелен обект, го доказвате при подписване на полицата. Ако сте сключили застраховка имущество, трябва да се обърнете към вашия застраховател още щом видите, че се е появил теч. Представител на компанията ще посети дома ви и ще констатира щетата и впоследствие ще ви плати ремонта.

Лилия Чолакова, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост

Тел.: 088 20 00 204 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?