46

Пловдивчани в архитектурен конкурс срещу ядреното оръжие

Пловдивчаните от Stlian&Hristo Hrisov Architects се включиха във второто годишно издание на международния архитектурен конкурс „Мемориал на последната ядрена бомба“! Надпреварата е в подкрепа на всеобщата забрана на ядрените оръжия.  

„Искаме да се присъединим към гласа на тези, които отбелязват най-голямата заплаха в света в момента, а именно - ядрения апокалипсис", заяви пред„Марица“ арх. Стилиян Христов.

Той напомни, че в момента атомните оръжия в света наброяват 14 000 ядрени глави, като 9500 от тях са във военен режим. Повече от 90% принадлежат на Русия (6490) и САЩ (6185). 

"Двете бомби - малката над Хирошима и плутониевата над Нагасаки, взеха от раз живота на 200 000 японци! Направени са ядрени опити в над 150 полигона по света. Днес някои водещи световни сили се готвят за ядрена война, а други заплашват с такава. За нас Stlian&Hristo Hrisov Architects бе чест чрез участието си в конкурса да заявим своята позиция, а тя е „Не, на ядреното оръжие“, подчерта арх. Стилиян Христов.

През 2017 г., когато се навършиха 75 години от бомбардировките над Нагасаки и Хирошима, при които загинаха над 100 000 души, беше приет договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия. За да признае важността на този договор, организаторът на форума - „Buildner“, потърси проекти за концептуален мемориален проект, който да бъде разположен на всеки известен изведен от експлоатация обект за тестване на ядрено оръжие. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?