Следвайте ни

Пловдивчани не искат „Иван Вазов“ да е пешеходна зона

Ето какви са нагласите на хората

viber icon

Пловдивчаните, които живеят и работят на ул. „Иван Вазов“ и в Тютюневия град, не желаят районът да се превръща в пешеходна зона. През последните години устойчиво място за бъдещето им намира идеята двете места да се превърнат в новия артистичен квартал по подобие на „Капана“. Сградите да се трансформират спрямо концепцията, като не разрушават лика на фасадите. Припомняме, че някои от складовете и къщите са със статут на недвижими паметници на културата.

Проучване, направено от пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“ през месец октомври, обаче показа, че хората не желаят подобна промяна. Съдържателите или продавачите в малките магазинчета по продължението на улицата вярват, че ако зоната стане пешеходна, ще пострада бизнесът им.

Основната теза е, че това е възлова артерия, свързваща Централна гара с центъра, и ако бъде затворена само за пешеходци, това ще се отрази негативно на трафика.

Според 55,6% от анкетираните улицата има проблеми като неподходяща инфраструктура за поддържане на чистотата ѝ, слабо осветление, липсата на малки кошчета за боклук, рядко сметосъбиране и разбита настилка.

Магазинерите споделят, че сами се опитват да поддържат пространството пред обектите си, но бързо се отказват, защото не се забелязва промяна в дългосрочен план.

Мнението както на бизнесмените, така и на жителите е, че ако все пак улицата бъде превърната в пешеходна, задължителен елемент ще е изготвянето на велоалеи, пейки за сядане и спортна площадка.

Голяма част от тях вярват, че Тютюневите складове трябва да бъдат реставрирани, като се запази оригиналната фасада, и превърнати в сгради със смесено предназначение - офиси, хотели и хостели, културни центрове, иновации и жилища. 77,8% от запитаните казват, че отговорността за поддържането на ул. „Иван Вазов“ е обща между Община Пловдив, работещите, живеещите и туристите.

Снимки от Атанас Кънев

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Иван

Бай Иван

17.12.2020 | 05:33

Глупак нали! бай Иван пие ракия като всички столетници рано сутрин и не се стяга като тези на обувната улица. То верно и там има и едни пещерни ракиоварители в дома на Дража и това им е другата забележителност освен обувки и тютюнджийски скаладове.

Отговори
3 0
Бай Иван

Бай Иван

16.12.2020 | 16:23

Да разхожда се по пешеходната зона и си купуваш евтини обувки, По добре е да се направи тунел до културния дом и над него да е пешеходна зона. Тям поне има много повече културни и др. забележителности на нашия град а и мола е на близо и пак може да се купят обувки и от там.

Отговори
3 2
Нали

Нали

17.12.2020 | 00:01

Ракията не прощава! Пиите си я с удоволствие, мярка и мезе, а не за закуска!

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?