49

Пловдив задмина София с иновации в луксозното строителство

Мегапроектът "Кристал Тауърс" издига 8 кристални футуристични кули край Марица

С жилищния мегапроект "Кристал Тауърс", съставен от 8 кристални футуристични кули, Пловдив окончателно измести София от първенството за най-луксозно строителство, категорично е журито на XII издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022. Церемонията ще се превърне в истински форум на строителството, за да отличи лидери в индустрията на 7 октомври 2022 г. в 5-звездния хотел "Санкт Петербург" в Пловдив. 

CRYSTAL TOWERS съчетава респект към миналото на района и концепцията за бъдещето на пространствата в Пловдив. Северният бряг на река Марица е зоната с най-голям потенциал в града, който предстои да бъде реализиран. Футуристичният мегапроект ще бъде разположен на 65 декара на мястото на бившата Захарна фабрика.

Кристалната cтpyктypa, която ще се откроява като пpиcъcтвиe нa гpaдcкия xopизoнт в западната част на града, ще се превърне в своеобразен портал към най-стария жив град в Европа.

Архитектурното решение съчетава в себе си респекта към миналото на района, в който е била разположена една от най-старите захарни фабрики в България - "Кристал", и концепцията за бъдещето на пространствата в града. Инвеститор на проекта е строителната компания "PIMK Build", амбициозното архитектурно решение е на пловдивския архитект Веселин Русев, а принципите, върху които той стъпва, са естетика, функционалност и контекст.

Това е първият жилищен комплекс в града, който разчупва наложените през последните години стандарти и се развива във вертикална линия. Логично са изведени визуални оси на градската контактна среда и са заложени в архитектурно-градоустройственото решение. Реката и невероятната гледка, която се откриват от брега, допълнително провокират арх. Русев да изведе жилищната площ във вертикала, като осигури гледка към Марица и тепетата от голяма част от жилищата в комплекса, а същевременно с това да запази големи зелени площи между 8-те 75-метрови кули. CRYSTAL TOWERS е първият проект, който прави зелена връзка между два централни булеварда - "България" и "Марица". Партерите и долните етажи на модулите ще бъдат с обществени функции и там ще бъдат разположени ресторанти, клубове, спортни зали, магазини, обслужващи обекти. В зелените площи ще има детски площадки, зони за релакс, велоалеи. Жилищата ще предлагат висок стандарт на обитаване, като цената на жилищната площ ще бъде съобразена с конкретната локация и етаж.

В зоната на комплекса автомобили няма да бъдат допускани, предвидени са подземни и надземни паркинги. В един от модулите ще бъде разположен музей и бутикова шоколадова фабрика в знак на уважение към историята на захарната индустрия в града. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Иво

Иво

23.09.2022 | 12:28

И каква е иновацията? Да живея в клетка и климатиците да са ми на терасата. Благодаря за иновацията им.

Отговори
0 0
Хюстън

Хюстън

21.09.2022 | 12:18

Местният шовинизъм достига нови висоти.

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?