Следвайте ни

Пловдив се пребори за две награди на АРХ ИНОВА

Отличиха павилион FLUCA и Orpheus Apartments

viber icon

Седмото издание на Годишните архитектурни награди - АРХ ИНОВА 2020, се случи под мотото „Големите таланти имат нужда от признание". Конкурсът е некомерсиален, целта му е да популяризира качествената и стойностна архитектура в България, която остава следа и за бъдещите поколения. Тази година 164 проекта се състезаваха в 11 категории. От тях са номинирани 37 проекта, а спечелилите са 15 (9 победители и 6 специални награди).

Сред тях бяха отличени два пловдивски проекта. Единият е Австрийският културен павилион FLUCA на ул. „Отец Паисий", по проект на Ателие DUO, отличен в категория Обществени сгради (реализации). Павилионът представлява временна мултифункционална сцена, съвместен проект на фондация „Отворени изкуства“ и на FLUC (Vienna), независимо артпространство с иновативен подход към оживяването на градското пространство. Може да се използва за изложби, концерти, пърформанси, партита.

Концепцията му е за обмен между наши и австрийски визуални и приложни художници, кинорежисьори, архитекти, урбанисти и музиканти. Български участници представят работата си в FLUC във Виена, докато австрийските художници имат възможност да направят същото в Пловдив в пространство, разработено специално за проекта.

Арх. Веселин Русев взе една от трите специални награди в категорията „Хотели, ваканционни селища, сгради за спорт, туризъм и рекреация“ (реализации). Наградата е за успешната реконструкция и адаптация на сграда Orpheus Apartments. Сградата се намира в центъра, близо до Гроздовия пазар и лятно кино „Орфей”, в подножието на Сахат тепе. Има статут на паметник на културата.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?