44

Пловдив с над 2 хиляди коли SPARK и само един електробус

2500 електрически превозни средства вече имат регистрация в Пловдив, сочат данните в края на 2022-ра. Това се равнява на 85% ръст спрямо предишната година, когато първата изцяло електрическа услуга за споделено пътуване в България SPARK дебютира под тепетата, веднага след София. Оттогава насам Пловдив влага усилия в развитието на електрическия транспорт. 

Добрата новина е, че за стимулиране на устойчивия транспорт енергийният и технологичен лидер Schneider Electric влезе в сътрудничество със SPARK. В резултат те съвместно откриват нови 5 зарядни станции ​- Schneider Electric EVlink Smart Wallbox с мощност 22 kW, разположени пред “умната фабрика” на Schneider Electric в Пловдив. Станциите са част от най-голямата зарядна мрежа в България и региона - Eldrive. Те ще бъдат на разположение на всички служители и гости на “умната фабрика” в индустриална зона Радиново, които ще могат да се възползват от екологично чист и удобен транспорт.

Не толкова бързо обаче се модернизира градският транспорт на Пловдив.

„Не съм видял електробус в Пловдив, а търсим начини да разтоварим трафика. Как да се случи това", пита Олег Петков, бивш директор на БДЖ, по време на дискусията, организирана от екипа, който разработва План за устойчива градска мобилност - Пловдив.

Припомняме, че първият електробус в Пловдив започна да вози пътници по линия №18. Екологичното возило бе предоставено на пловдивския превозвач "Автотранс 2000" от чешката фирма производител SOR. За първи път рейсът беше представен на Есенния панаир. Електрическото превозно средство е 12-метрово, с 3 врати, с 35 седящи места, осигурени такива и за хора с увреждания, с до 300 км пробег на батерията. Освен това е оборудван с пантограф за зареждане на GSM. Чрез общинската фирма „Екобус" Пловдив ще кандидатства за европейско финансиране за доставка на 20 електробуса и изграждане на депо със зарядни станции до жп гара "Тракия", както писа „Марица“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Димо

Димо

08.03.2023 | 21:26

По добре релсите извън града и да купят електробуси с европарите.

Отговори
1 0
Дядо Гошо

Дядо Гошо

08.03.2023 | 17:05

Ми защо сте го затворили зад решетките като затворник!Пускайте го да върви да видят децата жив електробус ,че както сте е подкарали и те ще остареят като нас и няма да ги видят на живо в Пловдив!

Отговори
1 0
Мостра

Мостра

08.03.2023 | 16:59

Този електробус им го даде да се снимат за телевизиите един чех от фирма Сор миналата година на панаира!Той-струва над 800хиляди лв !Всичко е само за панаира!

Отговори
4 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?