Следвайте ни

Пловдив с четворно по-малко санирани блокове от Бургас

viber icon

Пловдив изостана в подобряването на енергийната ефективност на жилищни сгради въпреки безспорните икономии на електричество от порядъка на 20-30 процента на апартамент. По Националната програма, стартирала по инициатива на правителството през 2015 г., в Пловдив са санирани малко над 50 блока за около 50 млн. лева. Държавата инвестира общо 2 млрд. лева за над 2000 многофамилни сгради.

За сравнение, през есента на миналата година община Бургас отчете 205 напълно завършени жилищни сгради, обновени изцяло с държавни пари.

Предишните управници в Пловдив поне с 8-10 месеца се забавиха с обществените поръчки, а след това и с разглеждането на проектите. Ремонтите в Пловдив започнаха едва през август-септември 2017 г., въпреки че над 50 сдружения на етажните собственици бяха учредени още през 2014 г. Градът беше изостанал дори от по- малките общини - Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Стамболийски и Лъки.

Пловдив не успя да се възползва и от европейските средства по оперативна програма „Региони в растеж“, чийто срок изтича тази година. Първоначално за енергийна ефективност на жилищни сгради бяха планирани 18 млн. лева. Само в район „Централен“ над 100 сдружения кандидатстваха за саниране, сред които бяха и собственици на къщи със статут на паметници на културата. 

Документацията беше проверена в максимално кратки срокове от служителите на "Централен" и  внесена  в Община Пловдив за последващи действия - проучване на техническото състояние на сградите и обявяване на обществени пръчки. Преписките, възложени за изпълнение на тогавашния ресорен зам.-кмет Димитър Кацарски, потънаха, без да се обясняват причините на собствениците. Резултатът шокира хората от сдруженията, след като на 6 юни 2019 г. беше обявена обществена поръчка с обособени позиции само за пет сгради на обща стойност малко над 3 млн. лева. Останалите кандидати са получили отказ.

На търга за петте блока, насрочен на 7 юли 2019 г., се явиха 31 фирми от цяла България. Интересът от страна на бранша беше голям, офертите бяха отворени, но и до този момент няма избрани изпълнители.

В Бургас още през февруари кметът Димитър Николов връчи договори на представителите на сдружения за саниране на 11 блока, които ще бъдат обновени в изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие по същата програма "Региони в растеж".  

В Пловдив все още имат шанс за европейско саниране собствениците на 11-етажна секция на бул. „България“ 196, на 7-етажния блок на бул. „България“ 45-47, на жилищна сграда с пет входа на бул. „Васил Априлов“ 83-91 и на ул. „Жеравна“ 1-3.

Благоприятният летен сезон обаче е пропуснат. Изпълнителите, ако някой ден най-после бъдат избрани, тепърва трябва да подготвят проект, да го съгласуват с етажните собственици и общината, след което ще започнат санирането. И двете програми за енергийна ефективност включват топлоизолация на външните стени, на покрива и пода на първите етажи откъм избите, смяна на дограмата и в някои сгради - на стълбищното осветление с енергоспестяващо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?