Пловдив с четири номинации за сграда на годината

Базиликата на Филипопол, Royal Garden, офис сградата на Каменица и хотел Gallery 37 се борят за приза в различните категории

Четири пловдивски проекта мерят сили с конкуренцията от страната за награда в престижния нaциoнaлeн кoнкypc "Cгpaдa нa гoдинaтa 2020 г.".

Церемонията е планирана на 21 дeкeмвpи 2020 г. в Coфийcкa oпepa и бaлeт пpи зacилeни мepки зa бeзoпacнocт и в cъoтвeтcтвиe c вcички oгpaничeния и изиcквaния нa Mиниcтepcтвo нa здpaвeoпaзвaнeтo.

Епископската базилика на Филипопол

е пловдивският фаворит в категория "Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура". Храмът е сред първите, построени при официализирането на християнството - четири века след Христа - и изумява със своите близо 2000 кв. м мозайки с птици и пъстроцветни камъчета.  Проектът предизвика противоречиви коментари сред пловдивчани и експертите, когато заради него се отклони трафикът по една от главните пътни артерии на града. Реализиран от фондация "Америка за България" и общината, обаче той може да стане повод Пловдив най-после да влезе в световния списък на културното наследство под егидата на ЮНЕСКО - със своите мозайки.

Жилищен парк Royal Garden 

безспорно се утвърди като архитектурното бижу на Пловдив и това го прави претендент за награда в категорията „Жилищни комплекси от многофамилни сгради”. Две Г-образни сгради, разположени така, че да се осигури оптимален простор и оформи градина с максимална площ, апартаменти, съобразени с последните тенденции за функционалност, елегантно оформените общи части - всичко това създава среда на обитаване от най-висок клас. За инвестицията си „Галакси Инвестмънт Груп“ се доверява на водещото студио „Иво Петров Архитекти" .

Kamenitza Park стана първа офис сграда, сертифицирана по BREEAM

В началото на януари т. г.  сградата на Kamenitza Park беше въведена в експлоатация. По-важното обаче е, че това е първата офис сграда в Пловдив, която ще бъде сертифицирана по BREEAM, ниво ,,EXCELLENT‘’.  Сградата е част от „Каменица Парк“, луксозен комплекс със смесена функция, разположен в центъра на града. Офис сградата на Каменица влиза в надпреварата в две от категориите - едната е Офис и корпоративни сгради, а втората - Сгради с елементи на „зелена“ архитектура и иновации.

С номинация в „Хотели и ваканционни комплекси“

Gallery 37 е хотел, съчетал модерния арт почерк с историята. За неговия уют се адаптира къща от времето на неокласицизма. Реставрирана през 2019 г. от екип под ръководството на арх. Галя Кръстева, той е само на 20 метра от Античния театър от I век и на 5 метра от Жълтото училище, построено през 1868 г. Защо Gallery 37? Усещането за галерия се създава от наличието на 37 платна в къщата - така гостите могат да си закупят платно от специално селектиран каталог. А самият Румен Жеков - един от най-известните пловдивски художници, оставя своя почерк тук, като участва в цветовото решение на стаите и хотела.

Haциoнaлният кoнкypc „Cгpaдa нa гoдинaтa” ce opгaнизиpa oт Градът Meдиa Гpyп пoд пaтpoнaжa нa Mиниcтepcтвoтo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo. Учpeдeн е още пpeз 2002 г. с цел дa oтличи нaй-дoбpитe пocтижeния пpи cъвpeмeннитe cгpaдни пpoeкти и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeкт и cтpoитeл.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Изумен абориген

Изумен абориген

09.12.2020 | 21:07

Докъде стигнахме! Милиони, милиарди за бетон, стъкло, пластмаса и желязо! Кому е нужно!?Пошлост несравнима, парата в джобата! Очаквам следващия проект - опаковане на Земята и шкафчетата на Марс!

Отговори
6 0
777

777

09.12.2020 | 20:59

За информация на всички _проектант без конкурс са никому неизвестни американци виждали музейна сграда само по телевизията. В самата фондация АМ. ЗА БЪЛГАРИЯ се вихри страшна корупция

Отговори
6 0
Киро

Киро

09.12.2020 | 20:27

Склада за мозайти и той кандидатства, боже, боже...

Отговори
8 0
Бернадета Балабанова

Бернадета Балабанова

09.12.2020 | 17:42

По-грозен бункер не можаха да направят!!!Къде скриха първоначалния проект, който пловдивчани видяхме и който беше одобрен от общината?

Отговори
8 1
пари,пари....

пари,пари....

09.12.2020 | 17:28

Конкурс ? Щом контейнера/кашона се бори за първенство , за какъв конкурс говорим !

Отговори
10 1
Златна Малинка за Базиликата

Златна Малинка за Базиликата

09.12.2020 | 17:08

Епископската базилика?!? Това е една от най-неедностиловата сграда в центъра!!! Пластмасови панели за фасада? Декинг за външен екстериор? Катерушки върху бетон?!? А пък оградата прилича на оградна мрежа за преграждане на ниви.... Потресен съм!

Отговори
17 1
Кашон, Сър!

Кашон, Сър!

09.12.2020 | 20:24

Този абсурден, отвратителен, бих казал, перверзен кич, не се вписва в стила и достолепието на нито една от околните сгради - католическата църква, църквата "Св. Петка", сградата на Пощата, сградата, където се помещава Райфайзенбанк, или останалите кооперации (и стари, и нови). Прилича на провинциална автогара от късния соц.

Отговори
9 0
Калин

Калин

09.12.2020 | 16:27

А Тотев кога в затвора?

Отговори
11 1
Архитекта

Архитекта

09.12.2020 | 15:37

Тази сграда наречена галено от хората Кашона, може да кандидатства за анти наградата малинката на архитектурата в България! Вярвам че ще вземе първо място и приза най-голямата малинка!

Отговори
19 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?