Следвайте ни

Пловдив - гробище за бетонни скелети

Десетки сгради останаха недовършени при спукването на балона от предишния строителен бум

viber icon

Автори Даниела Арнаудова и Валентина Йеремиева

Напоследък Πлoвдив изпpeвapвa стoлицaтa в строителството на нови cгpaди, показват даннитe нa HCИ. През първото тримесечие на 2021 г. общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 217 жилищни сгради.

Това означава 1780 нови жилища под тепетата с обща разгъната застроена площ от 178 452 кв. м. Административните сгради са 12 на брой с 30 724 кв. м РЗП и на 86 други сгради с 92 654 кв. м РЗП. В същото време десетки недовършени сгради заемат апетитни терени, надвиснали като скелети от бетон над тротоарите. Институциите обаче са пас и не намират начин да решат проблема. 

Презастрояването на Пловдив с бетонни мастодонти продължава. Това са десетки хиляди нови квадратни метра РЗП, които водят след себе си замърсяване на въздуха и по-малко зелени площи. Експерти обаче предупреждават, че често това става без ясна визия за градоустройство, както и без необходимата инфраструктура и комуникации.

В същото време много започнати и недовършени сгради стърчат из целия град и го превръщат в гробище за бетонни скелети. Примерите са не един и два - от изоставените строежи край държавните пощи в "Южен" и "Северен" до призрака на сградата торнадо на ул. „Найчо Цанов" - точно под надлез "Родопи". Стара сграда от времето на соца стои изоставена на бул. „Санкт Петербург” 67 - за нея се знае, че е собственост на Българския институт по метрология. Подобна има и в "Южен", близо до НАП. Примерите са много и в индустриалните зони на града. Скандалната сага с преместването на кметството на „Северен” се точи от 2001 г. Сградата е вдигната, но стои недовършена, а кметството на района още се помещава в дървени бараки.

Откъде идва феноменът недовършени сгради?

Причините варират от разногласия между собствениците до неадекватна оценка на риска. Последното обикновено води до зле планиран и съответно невърнат към банката кредит, коментират експерти по темата. Независимо от причината обаче голяма част от “призрачните” строежи са ни наследство от големия строителен бум преди финансова криза от 2008 г. Тогава някои от строителни предприемачи - влезли случайно в сектора - които бяха започнали да строят, по един или друг повод не издържаха чисто финансово. И понеже в България все още няма закон за фалитите, те просто станаха неплатежоспособни и замразиха строежите си. Самите предприемачи са категорични - сред тях няма такъв, който да е започнал строежа и да не иска да го завърши. Само че няма и кой да го задължи да го направи. На практика всеки строител може да спре обекта си и да го продължи след време. Емблематичният случай със сградата „Златен век“ в столицата е показателен за това.

Законът казва, че взел строително разрешение,

всеки предприемач получава срок на действие на документа:

- 3-годишен от влизането му в сила до започване на строителството;

- 5-годишен от влизането му в сила до завършване на грубия строеж, включително покрива на сградата;

- 10-годишен от влизането му в сила за елементите на техническата инфраструктура и за обектите с национално значение.

Презавереното разрешение за строеж губи правно действие след изтичането на срока, за който е презаверено, ако не е започнато или съответно не е завършено строителството, се посочва още в закона. Т.е., ако се наложи един строеж да бъде спрян по някакви причини, за да продължи, просто трябва да се актуализира необходимата документация. Няма кой да санкционира собственика за просрочието. Въпреки че разрешението за строеж се издава от главния архитект на общината, местната администрация не разполага със законови инструменти, с които да задължи инвеститора да доведе докрай започнатото строителство. Възможно ли е да се намери решение?

Проблема с незавършените строежи го има и в развитите държави. Там обаче имат механизми да се справят с него. Ирландците например предприемат

разрушаване на необитаемите постройки.

Обикновено премахването им става с решение на властите и е за сметка на инвеститора. Друго решение е разпродаването на проблемните имоти на много ниска цена. Вариант е и собственик, който не може да завърши строежа си, да го прехвърли на финансово по-стабилен инвеститор, който да завърши започнатото. За подобни действия обаче инициативата трябва да е на държавните и общинските институции. Които, както е известно, обичат да пасуват, когато се сблъскат с проблем. 

Така, докато градът продължава да се презастроява, десетки терени стоят неизползвани, заети от бетонните скелети. Друг е въпросът, че някои от сградите вече са и опасни.

 

Чиновниците тупат топката: Отговорността се размива между ДНСК и общините

ДНСК не поддържа регистър на незавършени и невъведени в експлоатация строежи. Институцията не участва и в процеса на спиране на един обект, твърдят от дирекцията.

Подобен регистър обаче има в районните администрации, твърди кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Според него случаят с незавършените сгради е много специфичен. Затова всяка започната и изоставена сграда се обследва самостоятелно, на какво ниво е като изграждане. Ако тя вече е вдигната до акт 14, т.е.  има покрив, се смята че е в напреднала фаза и тогава от администрацията търсят комуникация със собственика. „Мога да заявя, че на територията на „Централен” такъв тип сгради почти липсват, случаите са единични. Едната е на  ул. „Капитан Бураго” - тя стои недовършена, но там вече говорим за незаконно строителство. Самата сграда е процедирана и до 15 дни ще има заповед за премахването й, тъй като е изключително опасна и създава много предпоставки за самонастаняване”, обясни Стаменов. 

Общината не разполага със законови инструменти, с които да задължи инвеститора да доведе докрай започнатото строителство. "Обръщаме им внимание само когато строежът стане опасен за преминаващите, т.е. създава опасност за живота им. В този случай даваме предписания на собственика, примерно имотът да се огради с предпазни средства. Ако инвеститорът не го направи, тогава се намесва Общината - правим необходимото обезопасяване около строежа”, допълни кметът.

 

Костадин Язов: Ако не отговарят на ЗУТ, са за бутане

Автор Валентина Йеремиева

Старите строежи, които  с години не са въведени в експлоатация и на тях не се работи,  би трябвало да се съборят от собствениците, ако не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Това е мнението на кмета на район „Южен” Костадин Язов по повод на 4-етажната сграда, изоставена  на бетон и тухли и залепена за пощенския клон на ул. „Димитър Талев”.

Строежът, започнат през 80-те години на миналия век,  се намира до Първо РУ на МВР и бившето кино „Тракия”.  Сградата е обезопасена с ограда,  зад която поне от 30 години не са стъпвали строители. Врати и прозорци няма.

Костадин Язов разказва, че навремето обектът беше предназначен за новия номератор на пощата, но „Български пощи” ЕАД не са я реализирали било поради това, че през 90-те години  е отпаднала необходимост, било заради орязаните финансови възможности на държавното дружество. Със закупуването на част от акциите от Виваком довършването на спряното строителство на клоновете в „Южен” и „Северен” се превърна в мисия невъзможна.

 Според инвеститори е по-изгодно да строиш на чисто, отколкото да реновираш замразения строеж, още повече, че е изпълнен при съвсем други параметри.

„Едва ли пощенската сграда отговаря на съвременните изисквания за земетръс и  дали  през тези години не са настъпили конструктивни изменения вследствие на времето. Днешните норми на ЗУТ са коренно различни и един обект не може да бъде въведен в експлоатация, ако те не са изпълнени”, коментира кметът на „Южен”.  Не е ясно и дали в сградата има асансьор. Законът поставя задължително условие при строителство за удобен достъп, паркиране, озеленяване.

Собствениците  не бързат със събаряне на старите градежи най-вече защото разрушаването струва много пари за техника, транспорт  и депониране на бетон, тухли, желязо. Събарянето на масивна 4-етажна сграда би струвало близо половин милион лева. Нито „Български пощи”, нито „Виваком” имат готовност да инвестират толкова пари в разчистване на терен, ако се съди темповете, с които се реализира ремонтът на течащия покрив на Централна поща, който беше направен с триста мъки.

 

Частни: Размразиха изоставената кооперация в Кючука

Работниците се появиха неотдавна на 6-етажната кооперация на бул. "Никола Вапцаров", срещу бившето заведение "Камела".  Преди повече от пет години строежът беше спрян, без да се знае в квартала какво се е случило с инвеститорите. Наскоро се появиха обяви, че имотът и недостроената сграда се продават от банка, към която най-вероятно частниците са задлъжнели.

Не е ясно дали обектът ще бъде завършен под ключ, или отново спрян.  На оградата, зад която дълго време се трупаха боклуци, репортерът не видя  информационна табела. 

Строежът е един от най-конфликтните в Пловдив. Преди време кварталът и особено живеещите в съседния блок бяха се вдигнали на бунт, след като научиха, че градинката под прозорците на техните апартаменти вече е частна собственост и за нея от Община Пловдив е издадено строително  разрешение, въпреки че имаше алеи, пейки, кошчета за смет. Оказа се, че този пореден имот е реституиран на наследниците с решение на Върховния съд по делото срещу отказа на местната администрация. 

Протестите не помогнаха да защитят зелената площ, въпреки че кооперацията  се извисява само на няколко метра от блока като бетонна стена. От Общината уверяваха, че спазват нормативите на ЗУТ при одобряване на документите. Много скоро обаче конфликтният строеж беше задълго спрян, сякаш застигнат от  клетви на недоволните.

 

Държавни: Нов план за продажба на  недовършеното кметство в "Северен"

Автор Валентина Йеремиева

Юристите на Община Пловдив обсъждат как да излязат от задънена улица , в която администрацията се озова  с недовършената сграда на ъгъла на бул. „Цар Борис III Обединител” и „Дунав”. На този адрес, срещу парк "Рибница",  отдавна трябваше да се премести кметството на район „Северен”.

„Търсим решение. На юристите е възложена задача да проучат и да предложат варианти за решаване на този сложен казус на база акт 14 и договора с държавната някога фирма „Заводски строежи ”, каза зам.-кметът на Община Пловдив арх. Невена Балчева.

Единият вариант е сградата да се довърши, за което Общината категорично няма средства. Вторият е площта, предназначена за кметството, да се обособи, да се нанесе на кадастралната карта и да се предприемат разпоредителни действия, тоест да се продаде на инвеститор, ако такъв се намери.

Безпрецедентна е историята на този зарязан мастодонт, от която в продължение на 20 години местната власт не успя да намери  изход.  Земята, върху която в груб строеж е вдигната сградата, е общинска собственост и е с площ близо един декар. Върху този имот през 2001 г. беше учредено право на строеж в полза на приватизираната „Заводски строежи” АД срещу задължението й до 2006 г. да предостави на Общината напълно готови помещения за нуждите на  администрацията на района с обща площ 600 кв. метра.  Това прави едва 14% от цялата разгъната застроена площ на сградата, но частните партньори не спазиха и този свой ангажимент.

Строежът на офиси и жилища беше докаран до акт 14, без да се довърши, защото дружеството фалира. Не е в състояние да продължи с инвестициите и според специалисти има много задължения. От този повратен момент  в продължение на три кметски мандата  между партньорите безрезултатно са водени преговори. През този дълъг период администрацията е печелила съдебни дела срещу „Заводски строежи”, но  проблемът не е помръднал и на йота.  Кухо се оказа и споразумението между двете страни Общината да се нагърби с довършителните работи. След обследването се оказа, че това ще струва почти толкова, колкото да се построи чисто ново кметство, при това - с двойно по-голяма площ.

 

Зоопаркът блокиран в съда

Вече шеста година зоологическата градина е под ключ, а  обектът, обявен в миналия мандат като гранде, продължава да се води строителна площадка.  След разследването на спецпрокуратурата за нарушения по обществената поръчка за 4,6 млн. лева столичните магистрати са върнали документите на държавното обвинение с констатация, че не са представени достатъчно доказателства за злоупотреби.

Изпълнителят - фирма "Запрянови 03", твърди, че зоопаркът е завършен на 90 процента и  през 2020 г. внесе искова молба в съда срещу Общината с мотив, че част от средствата не са платени въпреки извършената работа. 

Според зам.-кмета Пламен Райчев  строителят претендира, че Общината му дължи  800 000 лева и е редно за сметките да се произнесе съдът. По делото е поискана експертиза на вещо лице и очевидно в близките месеци няма да има решение. 

Нови дефекти се появяват по съоръженията в зоопарка, тъй като единственото, за което се грижи персоналът, е да нахрани маймунките и да окоси тревата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мария

Мария

30.07.2021 | 17:04

Нерегламентираното презастрояване на Пловдив да влезе в Съдебна зала и всичките , които унищожиха визията на града да бъдат съдени. И то сурово. В Пловдив вече няма накъде. Как не Ви е срам да посегнете на Еленова Гора и прилежащи зони около Гребна база и да издигнете нови бетонни мастодонти!?

Отговори
13 1
Радев

Радев

30.07.2021 | 13:39

Най красивия град, се напълни с чокондури и кюнлий от балкана, които даже немогат да карат кола в града, но вече се пишат Пловдивчани. Ей, кметееее, като им даваш разрешителни за строеж, изисквай да строят и подземни гаражи, щото е ужас около блоковете!

Отговори
22 0
Невъзпитан

Невъзпитан

30.07.2021 | 09:08

Работата с недовършените строежи е ясна. А нещо за абсолютно незаконните и никнещи като гъби след дъжд цигански палати?! Мълчание! Да не обидим етноса,нали...

Отговори
32 0
Ало прокуратурата

Ало прокуратурата

30.07.2021 | 08:28

Какво става със сем. Тотеви?

Отговори
25 4
Колко и кои

Колко и кои

30.07.2021 | 07:55

За колко и за кои сгради чиновниците издадоха, а сигурно и продължават да подписват разрешения за строеж и удостоверения за въвеждане в експлоатация за сгради, за които липсва изисквания от закона брой места за паркиране. Да не забравяме, че имат задължението да съблюдават това и когато издават и подписват документи при смяна предназначението на имоти. Направете едно такова журналистическо разследване, за някои от сградите дори е очевадно. Да знаем, кои са тези най-много затворили си очите.

Отговори
44 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?