Следвайте ни

Пловдив - Европейска столица на контрастите

viber icon

Градската управа на Пловдив се стреми да експлоатира историческото наследство на града и да развива туризма. Броят на хотелите се увеличава с всяка изминала година в очакване на ръст в броя на туристите. Ала даваме ли си сметка, че локациите, където можем да ги заведем, се броят на пръсти.

 


“Пловдив има три свои ценности - Главната, Стария град и археологията. Без първите две остават само камъните от предишни епохи, напечени под слънцето. Само че археология има на много места по света. Ала дори във вечния Рим туристите предпочитат да разглеждат разкопките, возейки се на туристически бус. След това преживяват атмосферата на старите барокови къщи - това твърди Красимир Писев, специалист по историята на старите къщи в Пловдив. „Затова за мен е важно пловдивчани да разберат, че нашето бъдеще е да съхраним ансамбъла на Главната, с неговия изящен неокласицизъм и известна романтичност. Понеже нашият вековен град няма сгради със световно значение, но има своята главна улица - със своя неповторима естетика и дух. Главната на Пловдив е връзката между археологията и Стария град. Тя е звеното, свързващо близкото ни минало, възраждането и античността. Затова всяка разрушена знакова къща от този ансамбъл е безвъзвратна загуба за историята на града ни. Трябва да сме внимателни и когато реставрираме тези стари сгради - нека това да става по автентичните стари технологии, а не с облепянето им с бутафорни елементи”, предлага Писев.

 


Пълен антипод на Главната обаче е друга централна улица на Пловдив - „Капитан Райчо”. „Представете си град, чиято централна улица е „Капитан Райчо”. И там има молове и магазини. Какъв туризъм очакваме тогава”, задава въпроса Красимир Писев. Търговска по своята същност, днес улицата е микс от еклектични стилове. Една бегла разходка из нея показва, че тук са останали 4-5 къщи от началото на миналия век. Те влизат в странен синхрон със старите блокчета от времето на социализма и двата „мола”, едно от нещата, с които ще запомним мандата на кмета Иван Чомаков. Цялата тази еклектика, почти на границите на кича, обаче едва ли би привлякла туристите на обиколка по ул.”Капитан Райчо”, категорични са специалистите по градски дизайн. 

 

 

 

Снимки: Атанас Кънев 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (5)

Пловдивчанин

18.07.2019 | 10:12

Съвсем нормална ГРАДСКА улица си е Кап. Райчо. Няма ценна архитектура там с изключение на бившата Евмолпия, сега Гранде Торо. Високите блокове също създават някаква не лоша архитектурана композиция от 60-70те години. И какво от това? Това е даденост, която не може да се промени. Можело е да е по-добре, но свършен факт. И не е лоша улицата, нормална улица в голям европейски град. Допринася за мнообразието на града. Кварталчето е доста хубаво.

Отговори
6 1

БСП Пловдив

18.07.2019 | 00:34

Браво,другари,от прес група Марица ! Добре изпълнена задача !!! И ние и вие сме на всеки километър !!!

Отговори
4 3

Прес група Марица

18.07.2019 | 00:25

НЕ ПЛЮЕМ ПО ВЕЛИКИЯ ПЛОВДИВ, А ПО КРАДЕЦА ТОТЕВ.

Отговори
4 4

Алоооо, Марица !

17.07.2019 | 23:41

Уж сте пловдивски вестник,а непрекъснато плюете по Пловдив !Задача ли ви е поставена да го правите ?!?!

Отговори
5 8

хамериканец

17.07.2019 | 20:05

Е то и в America така - Вашингтон е административен център, атракциите и стоковата борса - в Ню Йорк.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?