Следвайте ни

Пловдив би рекорда за най-голям брой продадени нови жилища

С 4,8 процента ръст на годишна база средната цена за квадратен метър удари 826 евро

viber icon

"Пандемията увеличи мерака на българина за собствен ваканционен дом. Старата мечта от времето на социализма за дом, вила и кола в момента важи с пълна сила по отношение на ваканционните имоти", коментира Михаил Чобанов по време на имотния панел на форума "Шумът на парите".

Заради пандемията жилищата са във фокуса на всички пазарни участници - и на предприемачите, и на клиентите.  Освен това те се върнаха на нивата от 2007-2008 година, отчитат още анализатори на пазара. Относно ваканционните имоти отбелязваме силен интерес и пазар в Боровец и другите планински курорти. Силен е стартът и на летния сезон при морските имоти. В тази посока се наблюдава тенденцията за покупка на собствен морски дом за сметка на желанието на хората да ползват хотелска услуга. А що се отнася до жилищния пазар, Пловдив е с най-голям ръст в обема на продадените имоти

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас стартираха 2021 г. с ръстове в цените и обемите продажби. Най-голям ръст в обема на продадените недвижими имоти има в Пловдив - с цели 34% на годишна база. Най-слабо се е увеличил обемът на сделките във Варна - с малко под 1%. Бургас регистрира повишение на продажбите с 12.5%. Това показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2021 г.

Пловдив привлича вниманието в началото на 2021 г. с голям обем реализирани сделки и уверен ръст на цените, който надвишава този в столицата София. Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че цените в Пловдив се повишават с 4.8% и достигат

средна цена за тримесечието от 826 евро/кв.м.

Жилищата в Пловдив все още са по-евтини от тези във Варна и Бургас, но виждаме, че вторият по големина град у нас отбелязва по-бърз растеж и скоро може да навакса тази разлика. С настъпването на пандемията растежът на цените в Пловдив леко се забави, но остана около 4% и виждаме, че през последните няколко месеца той се ускори до близо 5% и достигна темповете си на растеж от края на 2019 г. Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години, като особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г.

Пловдив е единственият от 4-те най-големи градове в страната, в който все още няма средни цени по квартали над 1000 евро/кв.м. Най-скъпите квартали тук са с цени между 950 евро/кв.м и 1000 евро/кв.м и те са Младежки хълм, Мараша, Център, Каменица 1.Най-евтино - под 700 евро/кв.м - се продават жилищата в Изгрев, Прослав, Беломорски, Южен, Остромила, Коматевски възел и Коматево.

Пловдив с ръст от 4.8% в  цените 

Цените на жилищата в трите най-големи градове след София също са нараснали, като по този показател те се подреждат по същия начин - на първо място е Пловдив с ръст от 4.8%, следван от Бургас с ръст от 3.7% и на последно място Варна - с 2.6% повишение на цените. Това показват данни на BULGARIAN PROPERTIES на база индексите PSPI.

Всичко това показва, че жилищните пазари в големите градове не само че са се възстановили от спирането на пазарната активност през пролетта на 2020 г., но и че дори се развиват с по-бърз темп от този преди пандемията от COVID-19. Този извод се подкрепя и от постигнатите ръстове в цените, и от данните за обемите продажби, които са над нивата от преди пандемията.

 Над 21 хил. са новите "пловдивчани"

Пловдив изпъква и в демографската статистика по повод на привлечена вътрешна миграция. По данни на НСИ за населението и демографските процеси през 2020 г. става ясно, че най-голям брой от преселилите се в страната през изминалата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Това обяснява по-бързия темп на нарастване на цените и повишеното търсене на жилища в града. В допълнение на това и извън данните за градския пазар може да се посочи и повишеното търсене на парцели и къщи в селата около Пловдив.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (1)

Реално

Реално

30.06.2021 | 08:48

След ерата Тотев, този град няма да се оправи НИКОГА! НИКОГА!!! Това е първия цял град - СПАЛНА ЗОНА на предприятията от селата.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?