Плевнелиев: Време е за морален кодекс в строителния сектор

Конференция на тема „Тенденции на имотния пазар и опитът на Европа“ се провежда за първи път у нас

„Няма развитие на икономиката, ако няма развитие на строителството, а ако един район иска да бъде конкурентоспособен, строителството трябва да бъде качествено“ -това каза проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в SDA Bocconi, по време на конференцията „Тенденции на имотния пазар и опитът на Европа“. Събитието се организира от Конфиндустрия България, SDA Bocconi, и Американски университет в България, в сътрудничество с Галакси Инвестмънт Груп.

Конференцията бе открита с встъпителните думи на Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия България“, н. пр. Стефано Балди, посланик на Република Италия в България, и доц. д-р Емилия Занкина, първи заместник-ректор на Американския университет в България (АУБ). Лекторите са специалисти от България и чужбина с богат опит и познания в сферата на недвижимите имоти. Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.) и посланик на АУБ, призова за създаването на морален кодекс в сектора, но не подмина и управлението на общите площи у нас и в Европа и препоръча сътрудничество между общините и държавата.

Бойко Бойков, президент на FIABCI България, обясни, че активността на имотния пазар се дължи на лихвите по депозитите, които все още клонят към нула. Пазарът в София е сравним с този на съседни страни и региони, но у нас цените изостават. Според експерта пазарът е изключително интересен по отношение на индустриалните имоти, тъй като определени индустрии освен да създават нови работни места, водят и до търсене на закупуване на терени в цялата страна.

Мартин Драгоев, директор „Инвестиции и продажби“ в GalaxyInvestment Group, обърна внимание на развитието на индустриалните зони около Пловдив. Той напомни, че размерът на инвестициите и на работните места, които се създават около Пловдив, са без аналог в страната. Той описа и два вида купувачи на имоти. Първият - купуват, защото имат свободни пари, докато вторият вид имат повече изисквания и могат да оценят сградата.

Конференцията е първо събитие, част от съвместната програма между представените две учебни заведения - АУБ и SDA Bocconi. Благодарение на това партньорство вече втора академична година АУБ обучава управленски кадри в магистърската програма „Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“. Сътрудничеството между двете институции е станало факт, тъй като АУБ е единственият университет в региона, в който преподаването се осъществява по системата LiberalArts. Магистърската програма е в синхрон с мисията на АУБ - обучение на млади лидери в духа на демократичните ценности.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Алек

Алек

16.05.2019 | 16:24

Тоя е такъв строител, какъвто и президент

Отговори
3 0
строителен инженер

строителен инженер

16.05.2019 | 09:59

Какво ли разбира оня от паркинЗите по темата

Отговори
1 0
Умница

Умница

15.05.2019 | 19:04

Хаха, от това следва че си директно зс затвора, мошеник смотан

Отговори
4 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?