44

Плащате 980 евро/кв. м, получавате двустайно жилище в Пловдив

Интензивното жилищно строителство, което продължава вече няколко поредни години в Пловдив, не успява да създаде ценови тренд и ценовата крива остава доста динамична. Въпреки това за последните 12 месеца средната офертна цена на квадратен метър при 2-стайните жилища се е увеличила от 950 EUR на 980 EUR .- пише Fakti.bg. Сайтът посочва, че двустайните жилища продължават да са сред най-предпочитаните имоти за покупка. Миграцията от по-малките към по-големите градове на страната продължава и поради това най-развити остават столицата и трите най-големи български града Пловдив, Варна и Бургас. Средно с по 100 EUR е поскъпнал квадратният метър на двустайните жилища в посочените градове.

Сравнен със столицата София, с Варна и Бургас обаче Градът на тепетата е с най-малък скок в цената на този тип имоти. Причината, според брокерите, е че средната стойност е доста висока, а това се дължи най-вече на много ново строителство, което излезе на пазара през последните 2 години.

В София в края на март 2023 г. средната офертна цена е била 1330 EUR. Към днешна дата стойността на квадратен метър вече е 1420 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти – imot.bg. Поскъпването от 6% за изминалите 12 месеца е доказателство, че не е налице имотен балон, коментират специалисти.  В началото на текущата година е имало по-значително движение на цените, докато от началото на март се наблюдава успокояване и средната цена трайно се задържа на нива около 1420 EUR/кв.м. От средна цена 1100 EUR/кв.м през март миналата година във Варна, днес тя вече е 1230 EUR/кв.м. Задържането на последните нива е от края на февруари. Последното по-съществено увеличение от около 20 EUR/кв.м се е наблюдавало от средата до края на февруари. Средното увеличение за изминалите 12 месеца е 11%. А колкото до Бургас, преди година средната цена на квадратен метър жилищна площ там е била 730 EUR. Към днешна дата тя е достигнала 880 EUR/кв.м. Поскъпването е в рамките на около 17%, като значителна част от него е реализирана в началото на текущата година. В края на февруари и началото на март средната цена инцидентно надхвърли 900 EUR/кв.м.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?