Следвайте ни

Петте големи грешки при купуване на жилище

viber icon

За българина една от най-големите ценности е да осигури собствен дом за себе си и децата си. Това желание обаче може да не се сбъдне точно така, както искаме и то не заради друго, а заради собствените ни грешки и незнание, пише "Монитор".

Кои са най-големите често допускани грешки при покупката на жилище? Ето какво имат да казват експерти по темата.

5. Има ли паркомясто, може ли да се закупи допълнително Разбира се, че е важно какво е жилището, но къде ще домува и колата е важно, особено при огромния автомобилен парк, който няма надежди да се намали през следващите години. Паркомястото не трябва да се подценява, тъй като често бюджетът ни често излиза под необходимата сума. Затова се препоръчва при закупуването на жилище да се вземе предвид фактът, че София и големите градове се застрояват все повече и след 5-10 години районът, в който живеем, да е пренаселен, което може да доведе до по-сериозни последици за нас.

4. В бъдеще може да поискате промени, но ще е късно Една позиция преди това е лошата организация и планиране на строителните дейности. При купуването на имот „на зелено“ имаме правото да променим някои несъвършенства или неудобство като изводи за интернет и телевизия, изместване на ВиК изводите, както и промяна на дограмата. Консултирайте се с продавач, архитекти и проектанти – това би могло да ви спести време, усилия и пари. При покупка на завършен имот пък е опасно да планираме промените, без да се интересуваме дали те са възможни. Например изграждането на навес на еднофамилна къща не е лесно, защото той има различен вещноправен статут в зависимост от това дали е прикрепен към земята или не. От този статут се определя дали трябва да се вписва в Агенция по вписванията, дали имаме нужда от разрешение за строителство, а също и дали трябва да се учреди право на присвояване. Ако не искаме да ни премахнат остъкляването на балкона пък, то трябва съгласието на всички наши съседи в етажната собственост. Най-добре първо го обсъдете с тях, покажете им проект на остъкляването. Ако сте в нова сграда потърсете едно решение около което да се обедините, че ще се ползва от всички, за да не загрозявате фасадата.

3. Липсата на договори Голямо внимание трябва да се обръща и на предварителните заплащания без договор. Това включва издаването на фактура от бояджии, шпакловчици, хора, ангажирани с изработката на мебели или с ремонт в банята. Сключвайте писмени договори с лицата, за да има гаранцията, че всичко ще бъде извършено в срок и качествено.

2. Пренебрегването на основни моменти при покупката Емоцията от покупката на ново жилище не трябва да приспива вашето внимание към детайлите. Пример е прибързаното съгласяване с условията на един продавач и с неговото капаро. Вместо това един купувач трябва да е любопитен, да изисква допълнителни данни и документи, а при необходимост да променя клаузи в даден договор. Важно е да проучим не само имота, но земята под него и самия продавач също. Ако не го направим, рискуваме да бъдем изгонени от собствения си апартамент или да бъдем измамени от строителната фирма. Важно е да проследим и наличието на акт 14, 15 и 16, защото често се стига до акт 16, без той да е налице. Липсата на акт 14 може да доведе до заповед за събаряне на строеж, а липсата на акт 16 – заповед за забраняване ползването му. И тогава ще останете на улицата. По време на икономическата криза много строители банкрутираха нарочно или не, собствениците на апартаменти с години чакаха разрешение, докато не го намериха самостоятелно. Имаше цели бригади съседи, които сами шпакловаха и изграждаха стени, а после търсиха строители, за да узаконят. Други пък с мъка се обединяваха, събираха допълнително и накрая успяха след години да влязат в домовете си.

1. Емоционално пазаруване, което често ни излиза прекалено скъпо Изразходването на всичките ни спестявания може да доведе до загуба на дома ни, ако попаднем в трудни финансови времена. За да избегнем този момент, трябва не да се фокусираме върху максималния размер на отпуснатия кредит, а върху собственото ни месечно заплащане. Ако получаваме 2 500 лв., а месечната вноска по кредита е 1 500 лв., то автоматично блокираме половината си доходи за заплащане на ипотечен кредит. Най-голямата грешка при закупуването на жилище е неговото капариране без предварително одобрение за ипотечен кредит. Последиците от това са закупуването на имот, който не е по нашите възможности, както и развалянето на договора, от което губим и даденото капаро.

Причините за тази грешка са много – това е вярата в устните договорки с банката, които обаче се различават от реалността. При получаването на оферта е важно да проследим какъв е максималният процент на финансиране от банката, какви са условията (като лихвен процент, срокове, размер на месечна вноска, документи), както и колко дълго ще продължи процесът на одобрение. blitz.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?