Перла от миналото заблестя в автентичния си вид

Къщата е около 500 квадрата, ремонтът й отнема близо 2 години. Възстановяват я по стари снимки

Панорамен асансьор от стъкло допълва ефектно красивата къща на ул. „Т. Каблешков“ 12, в подножието на Сахат тепе. Добрата реставрация е дело на пловдивчанина Цветан Пулев, който закупи и след това възвърна блясъка на една емблематична за Пловдив сграда.

Близо 25 години предприемачът трупа опит, като реставрира паметници на културата в Англия.

Къщата е паметник на културата, ала историята й тъне в догадки, разказа за „Марица“ предприемачът. „В нея е живял български офицер от висш ранг, служил в царската армия. След като станах собственик на къщата, намерих интересни архиви с военна литература на немски език. Дарих всичко на библиотеката в Пловдив. Разбира се, след 9 септември 1944 г. я национализират, това е информацията, достигнала до нас за нея“, разказа Пулев. Така предприемачът е изправен пред предизвикателството да реставрира напълно постройката.

„Къщата е около 500 квадрата,

отне ми близо 2 години, за да я ремонтирам напълно. Възстановихме я по стари снимки. Фасадната пластика е в лошо състояние: стените са обмазани с циментно-пясъчна мазилка, която трябваше да се премахне до тухла“, разказа собственикът.

Липсват много от оригиналните пластични елементи, други като растери, пиластри, капители, корнизи и подпрозоречни декоративни елементи се нуждаят от възстановяване. Работата започва с почистване и обработване на фасадните повърхности, ретуширане. На места се налага коригиране на формообразуването на пластиката. Това става чрез изработване на

шаблони за теглене на пластични корнизи,

възстановяване и монтиране на липсващи части, консервиране. „Всичко беше много трудоемко и бавно, но спазвахме старите технологии, така, както са го правили майсторите в миналото.

Отне ни доста време да подберем правилната мазилка, внос от Австрия, която е одобрена от UNESCO за възстановяване на подобни паметници на културата. Върнахме старите орнаменти, правили сме всичко на ръка - метър по метър. А покривът е изпълнен с титан цинк“, казва специалистът. Своеобразен акцент в новото решение е

Панорамният стъклен асансьор,

който обслужва по вертикала етажите.

„Той е ситуиран югоизточно, до входа на сградата, и е с максимална прозрачност към фасадната пластика на екстериора. Ненатрапчивостта на новата структура и обем, вписва в контраст и четливост времето на намеса, а то е с доказана функционална необходимост“, твърди проектантът арх. Веселин Русев.

„Стойността на една такава сграда, ако се възстанови в автентичен вид, е много по-голяма, отколкото ако се събори и се построи нещо ново“, убеден е предприемачът. През далечната 1993 година Цветан Пулев емигрира в британската столица, където

близо четвърт век

се занимава с реставрацията и обновяването на стари къщи и сгради. „В Англия всичко се случва много по-лесно - там има установени материали за реставрациите, а и общините работят по ясни и точно определени правила винаги когато става дума за паметник на културата, т.е. на сграда с история“. Днес, вече завърнал се в Пловдив, Пулев продължава да се вълнува от състоянието на паметниците на културата. Неговият „почерк“ може да се види и в обновяването на една от перлите на тютюневата индустрия - фабриката на Мирдас и Ставридис на Сахат тепе. Заедно с един от собствениците на ПИМК - Илиян Филипов, Пулев трансформира сградата на ул. "Ангел Букорещлиев“ 15 в хотел с прекрасна гледка към Античния театър. 

Снимки: Атанас Кънев

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?